Prosty dżem z rokitnika
Do przepisu
Prosty dżem z rokitnika też jest piękny. Całe jagody z bursztynowymi koralikami, tonące w przezroczystym syropie. Aby prosty dżem z rokitnika zachował w jak największym stopniu nie tylko swoje korzystne właściwości i smak, ale także piękno, rozważ kilka punktów. Po pierwsze: jagody na dżem muszą być całe i gęste. Po drugie: najpierw przygotuj syrop, a następnie ostrożnie ugotuj w nim jagody.
Złożoność: łatwo Kalorie: 320,00 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,80 g/3,60 g/70,27DeserPustySKŁADNIKI NA 15 PORCJI1 kg rokitnika 1 kg cukru 150 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować prosty dżem z rokitnika, posortuj jagody, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Umieścić w pojemniku, w którym będziesz gotować dżem. Do rondla wlać wodę, dodać cukier, podpalić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Gorącym syropem zalej jagody rokitnika i odstaw na 4-5 godzin.
Krok 3
Umieść jagody na durszlaku, włóż syrop do ognia i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Syrop powinien wypływać z łyżki grubą, grubą nitką. Syrop trochę ostudzić, ponownie zalać jagodami i podpalić. Doprowadź prosty dżem z rokitnika do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Gotowy dżem włóż do sterylnych słoików, zamknij pokrywki i ostudź.