Najprostszy kawior z dyni
Do przepisu
Najprostszy kawior z dyni to jeden z najpopularniejszych przetworów. Nawet ci, którzy nie przepadają za tym warzywem, nigdy nie odmówią smacznej i lekkiej przekąski. Można go podawać z puree ziemniaczanym lub po prostu posmarować świeżym białym pieczywem. Oczywiście dużo łatwiej jest pójść i kupić słoiczek w sklepie. Ale domowego przygotowania nie da się z nim porównać. A jeśli będziesz ściśle przestrzegać instrukcji gotowania krok po kroku, jego smak i zalety będą znacznie lepsze niż jego analogi. Oferujemy przepis najprostszy, podstawowy. Następnie dodając do niego różne składniki można eksperymentować, stopniowo doprowadzając je do perfekcji. Niektóre gospodynie domowe robią to za pomocą przypraw i ziół, a także dodają na przykład majonez.
Złożoność: łatwo Kalorie: 87,75 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,84 g/2,90 g/13,56Dusząc się, marniejącPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIcukinia – 1,5 kg marchew – 450 gluk – 450 g przecier pomidorowy – 35 g sól – 15 g cukier – 10 kwas glikonowy – 5 olej roślinny – 30 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię dokładnie opłucz i osusz. Jeśli używasz dużych, przejrzałych owoców, obierz je i usuń nasiona. Warzywa pokroić w koła, posypać solą i odstawić na 25 minut. Następnie odcedź powstały sok.
Krok 2
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego, dodaj cukinię i smaż ją z obu stron na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i połóż cukinię na talerzu.
Krok 3
Obierz marchewki i cebulę. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelnię, na której smażyła się cukinia, wlać odrobinę oleju roślinnego i smażyć przygotowane warzywa przez około 5-7 minut, mieszając.
Krok 4
Do rondla o grubym dnie włóż podsmażoną cukinię, marchewkę i cebulę, a następnie za pomocą blendera zmiel warzywa na gładkie puree. Postaw patelnię na ogniu.
Krok 5
Dodać sól, cukier, koncentrat pomidorowy i kwas cytrynowy i doprowadzić do wrzenia. Dusić na małym ogniu przez około 20-25 minut. Mieszaj mieszaninę okresowo, aby zapobiec jej spaleniu.
Krok 6
Przygotuj pojemniki. Dokładnie umyj słoiki i pokrywki sodą. Sterylizować. Kawior przełożyć do słoików i zwinąć. Odwróć, zawiń i pozostaw w ciepłym miejscu do ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do przygotowania najprostszego kawioru dyniowego używaj grubych naczyń ze stali nierdzewnej – dzięki temu ryzyko jego przypalenia jest mniejsze. Za pikantny smak przekąski odpowiadają przyprawy: mielona papryka wszystkich kolorów, papryka, curry, kolendra, gałka muszkatołowa, suszony imbir, chmiel suneli, goździki, czosnek i posiekane zioła.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować najprostszy kawior z dyni, wybierz owoce dojrzewające w sierpniu lub wrześniu. Nie są takie wodniste. Nadmiar wilgoci można usunąć w ten sposób: cukinię pokroić w plasterki, dodać sól, odstawić na 20 minut, a następnie wycisnąć sok.