Zaskakująco Łatwe i Szybkie Wypieki: Quiche, Babeczki, Ciasta z Galaretką, a nawet Pizza z Patelni

Proste, szybkie wypieki: quiche, babeczki, ciasta z galaretką, a nawet pizza z patelni

Proste, szybkie wypieki: quiche, babeczki, ciasta z galaretką, a nawet pizza z patelni

Świeże wypieki, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie zawsze wymagają długich godzin przy kuchence i specjalnych umiejętności kulinarnych. W pośpiechu i dosłownie z tego, co znajdziesz w lodówce, możesz zrobić ciasto, pizzę i ciasteczka. Wystarczy wybrać ciasto, które nie wymaga stabilizacji, a jako nadzienie zastosować produkty nie wymagające długotrwałej obróbki cieplnej.

Proste, szybkie wypieki: quiche, babeczki, ciasta z galaretką, a nawet pizza z patelni

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Gotowe ciasto i lawasz
  • Placki i ciasteczka w galaretce
  • Przepisy
  • Otwarte ciasto z warzywami, mascarpone i ziołami
  • Szybki letni quiche z ziołami na chlebie pita
  • Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
  • Super szybkie muffinki z mlekiem skondensowanym i jagodami
  • Leniwe placki z jajkiem i zieloną cebulą
  • Szybkie bułeczki z twarogiem
  • Szybkie kruche ciasto
  • Placki mleczne na patelni
  • Pizza na patelni w 20 minut

Gotowe ciasto i lawasz

Gotowe ciasto ze sklepu lub piekarni pomoże Ci przygotować ciasto na herbatę w pół godziny: drożdżowe, kruche lub przaśne. Pozostaje tylko umieścić je razem z nadzieniem w formie, włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor.

Prawdziwym wybawieniem może być także ciasto francuskie lub ciasto bez drożdży. Główny ostrożnie rozmroź go wcześniej na górnej półce lodówki. Można to jednak zrobić w temperaturze pokojowej podczas przygotowywania nadzienia.

Cienki lawasz ormiański nadaje się do szybkiego pieczenia. Nie musisz nawet zawracać sobie głowy ciastem, ponieważ jest ono już całkowicie gotowe Pozostaje tylko rozsmarować nadzienie na chlebie pita, polać mieszanką jajek, mleka lub kwaśnej śmietany i zapiekać do momentu ugotowania. Można też zastosować zasadę lasagne i naprzemiennie płaty chleba pita z dowolnym nadzieniem warzywnym, mięsnym lub słodkim. Posyp wierzch ciasta startym serem, aby uzyskać złocistobrązową skórkę.

Placki i ciasteczka w galaretce

To proste: wymieszaj składniki, włóż ciasto do formy i piecz, aż będzie gotowe. Cały proces zajmie nie więcej niż godzinę, zwłaszcza jeśli jako nadzienie użyjesz młodej kapusty, konserw rybnych lub warzyw, ziół, grzybów i jabłek. Ciasto na placki z galaretką przygotowuje się ze śmietany, kefiru, jogurtu lub majonezu. Jednym słowem wykorzystuje się wszystko co znaleziono w lodówce.

Ciastka są również szybkie w przygotowaniu. W swojej istocie są to podpłomyki z różnorodnym nadzieniem, które nie wymagają nawet specjalnych form Zrobi to każda blacha do pieczenia lub patelnia. Ciasto może być żytnie, chude, drożdżowe; jagody, owoce, warzywa i sery będą działać jako nadzienie.

Przepisy

Otwarte ciasto z warzywami, mascarpone i ziołami

Do tego ciasta będzie dobrze pasować szklanka gorącego bulionu z posiekanymi ziołami. Świetny letni lunch lub kolacja.

Otwarte ciasto z warzywami, mascarpone i ziołami
Otwarte ciasto z warzywami, mascarpone i ziołami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ciasto francuskie drożdżowe 500 gr
  • duży bakłażan 3 szt.
  • mascarpone 200–300 g
  • kolorowa słodka papryka 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe 200 gr
  • rukola i/lub dziki czosnek 100 gr
  • żółtko 1 sztuka
  • krem 2 łyżki l.
  • cytryna (sok) 1/4 szt.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Na jednej ułóż ciasto w kształcie prostokąta o wymiarach około 40×15 cm (lepiej nie rozwałkowywać ciasta, tylko je „zmienić” kształt, czyli pokroić i skleić). Ciasto nacinamy cienkim nożem, zostawiając 3 cm od krawędzi i nie przecinając do końca. Często nakłuwamy środek widelcem. Odstawić na 10 minut, następnie całe ciasto posmarować żółtkiem ubitym ze śmietaną i szczyptą soli.

2. Piecz ciasto w dolnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie gotowe, około 20 minut. Boki powinny się podnieść.

3. Na nadzienie bakłażany pokroić wzdłuż na warstwy o grubości 2 cm, natłuścić olejem, posolić i ułożyć na drugiej blasze do pieczenia. Słodką paprykę pokroić w ćwiartki i dodać do bakłażanów.

4. Piec warzywa w górnej jednej trzeciej części piekarnika przez 20 minut. Dodaj pomidorki cherry na 5-7 minut przed gotowaniem. Gotowe bakłażany pokroić w poprzek w kostkę. Paprykę pokroić w paski.

5. Paprykę, bakłażany, pomidory i rukolę/dziki czosnek wymieszać, polać oliwą, skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nadzienie włóż do upieczonego ciasta.

6. Na gorące warzywa rozsmaruj mascarpone (wygodnie jest to zrobić za pomocą 2 łyżeczek). Podawaj ciasto natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Do nadzienia warzywnego można dodać cukinię lub cukinię, a także czerwoną cebulę pokrojoną w grube piórka.

Przydatne rady

Dla smaku i aromatu warzywa można przed pieczeniem posypać suszonym czosnkiem.

Szybki letni quiche z ziołami na chlebie pita

Tradycyjny quiche przyrządza się z niesłodzonego ciasta kruchego lub siekanego. A w przypadku opcji ekspresowej odpowiedni jest świeży lawasz tandoor.

Szybki letni quiche z ziołami na chlebie pita
Szybki letni quiche z ziołami na chlebie pita

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • duży arkusz cienkiego lawaszu tandoori 1 sztuka
  • jaja C0 4 szt.
  • śmietanka o zawartości tłuszczu od 20% 200 ml
  • śmietana o zawartości tłuszczu od 20% 200 ml
  • starta mozzarella 200 gr
  • świeży szpinak 150–200 g
  • dowolne warzywa (koperek, natka pietruszki, bazylia) 100 gr
  • zielona cebula 50 gr
  • masło 30 gr
  • czosnek 4 goździki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj wszystkie warzywa, szpinak i obrany czosnek. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i szybko smaż warzywa, aż zwiędną, od 2 do 3 minut.

2. W misce ubij jajka z solą (nie powinno być piany). Dodaj śmietanę i śmietanę, mieszaj, aż masa będzie gładka.

3. Pokrój chleb pita na kawałki wystarczająco duże, aby zmieściły się w płytkim naczyniu do pieczenia o średnicy co najmniej 22 cm, przykrywając boki i lekko zwisając z krawędzi. Powinieneś dostać 2-3 sztuki.

4. Ułóż kawałki chleba pita jeden na drugim, smarując je kremową mieszanką. Górna warstwa nie wymaga powlekania. Powstały stos włóż do formy i dociśnij do dna i krawędzi.

5. Do pozostałej kremowej masy wmieszaj gotowane zioła i mozzarellę i dopraw pieprzem. Powstałe nadzienie włóż do formy na chleb pita.

6. Quiche włóż na środek piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz aż nadzienie całkowicie się zetnie, czyli około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast lawaszu można użyć kupionego w sklepie ciasta kruchego, które należy równomiernie rozłożyć na blasze i piec przez 15 minut. I dopiero wtedy dodaj nadzienie.

Przydatne rady

Nadzienie można posypać drobno startym parmezanem na 10 minut przed końcem gotowania.

Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną

Ciasto to jest idealne na obiad, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu zielona sałata lub kubek gorącego bulionu. I takie wypieki Świetna przekąska do pracy lub w podróży.

Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną
Ciasto w galarecie z konserwami rybnymi i kwaśną śmietaną

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

Do wypełnienia:

  • saury z puszki we własnym soku, 300–320 g
  • jajka na twardo 4 szt.
  • kapary konserwowe 2 łyżki l.
  • pietruszka 5–7 oddziałów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • mąka pszenna 180 gr
  • śmietana 15% tłuszczu 250 gr
  • jaja C1 4 szt.
  • olej roślinny 50 ml
  • musztarda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki.
  • sól 1/2 łyżeczka

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Spód i boki jednoczęściowej formy o średnicy 20 cm wysmaruj warzywem lub masłem.

2. Odcedź sok z ryby, rozłóż mięso na kawałki, usuwając wszystkie kości. Staraj się, aby kawałki nie były zbyt małe.

3. Jajka i liście pietruszki drobno posiekać, dodać rybę i kapary, doprawić pieprzem, wymieszać. Jeśli to konieczne, dodaj sól.

4. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

5. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny i musztardę, aż będą gładkie. Dodać śmietanę, ponownie dokładnie wymieszać.

6. Połącz suchą i płynną mieszaninę, wymieszaj szpatułką lub ubijaj, aż będzie gładka.

7. Do formy wlać około połowy ciasta i posmarować nadzieniem.

8. Nadzienie przykryć pozostałym ciastem i wygładzić szpatułką. Piecz ciasto przez około 30 minut. Powierzchnia powinna stać się gęsta i złocista. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

9. Schłodź ciasto w formie na metalowej kratce przez 15 minut, następnie wyjmij i podawaj na gorąco lub na ciepło.

Przydatne rady

Śmietanę w tym przepisie można zastąpić kefirem, jogurtem lub innym sfermentowanym produktem mlecznym. Jeśli kefir jest zbyt kwaśny, zwiększ ilość sody do 3/4 łyżeczki.

Przy okazji

Wygodnie jest piec galaretkowe placki z konserwami w szklanych lub ceramicznych formach i podawać je w nich.

Super szybkie muffinki z mlekiem skondensowanym i jagodami

Do przygotowania tego wypieku wystarczy kilka składników, które można znaleźć w każdym domu. Świeże lub mrożone jagody możesz zastąpić czarnymi lub czerwonymi porzeczkami, wiśniami, a nawet małymi winogronami bez pestek.

Super szybkie muffinki z mlekiem skondensowanym i jagodami
Super szybkie muffinki z mlekiem skondensowanym i jagodami

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

  • mąka samorosnąca 180 gr
  • mleko skondensowane 400 gr
  • jagody, świeże lub mrożone 300 gr
  • pełne mleko 125ml
  • masło 115 g + 10 g do natłuszczenia formy
  • cukier 50 gr

Aby przesłać:

  • lody
  • świeże jagody lub inne jagody

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, posyp cukrem, zbierz pozostały cukier. Formę włóż do lodówki.

2. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu lub w kuchence mikrofalowej ustawionej na średnią moc. Uważaj, aby nie dopuścić do wrzenia oleju. Idealnie powinien się stopić, ale nie rozdzielić na płyn i tłuszcz.

3. W misce wymieszaj mleko skondensowane, mąkę, mleko pełne i roztopione masło. Mieszaj, aż masa będzie gładka, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie ciasto będzie za długie. Wlać do przygotowanej patelni.

4. Na cieście ułożyć jagody. Jeśli jagody są zamrożone, przełóż je na durszlak ustawiony nad miską i poczekaj, aż się rozmrożą. Powstały płyn można zagotować z cukrem na syrop i polać nim babeczkę lub lody podczas serwowania. Posyp jagody cukrem pozostałym z przygotowania formy.

5. Piecz ciasto przez 35 do 40 minut lub do czasu, aż drewniany wykałaczka wbita w środek będzie wyjęta czysta i czysta. Upewnij się, że podczas sprawdzania gotowości kij nie dostanie się do jagody. Studzimy na patelni na metalowej kratce.

6. Rozłóż ciasto na talerzach i podawaj z gałką lodów, syropem lub jagodami.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli nie masz mąki samorosnącej, zastąp ją mąką naleśnikową lub po prostu zmieszaj mąkę pszenną uniwersalną z proszkiem do pieczenia i solą. Proporcje są w przybliżeniu następujące: na 140 g (1 szklanka) mąki dodać 10 g proszku do pieczenia i 2 g soli. Wymieszaj trzepaczką i użyj zgodnie z zaleceniami.

Przy okazji

W tym przepisie możesz użyć świeżych lub mrożonych jagód lub mieszanki obu. Jeśli zdecydujesz się zwiększyć liczbę jagód, będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia ze względu na soki. Nawiasem mówiąc, to ciasto bardzo dobrze sprawdza się w ramekinach, stając się wygodną opcją na bufety i pikniki.

Leniwe placki z jajkiem i zieloną cebulą

Gdy brakuje jeszcze dobrych warzyw mielonych, przygotuj wypieki z cebulą. Na przykład leniwe ciasta według naszego przepisu, w których wszystko jest mieszane, smażone i gotowe.

Leniwe placki z jajkiem i zieloną cebulą
Leniwe placki z jajkiem i zieloną cebulą

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

Do testu:

  • mąka 350 gr
  • kefir 300 gr
  • jajko 1 sztuka
  • olej…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja