Solone pomidory koktajlowe
Do przepisu
W środkowej Rosji solone pomidory koktajlowe nie są przygotowywane tak często, jak zwykłe, choćby po prostu dlatego, że nie każdy ma takie pomidory na swojej daczy. A jednak czasy się zmieniają! Dziś zapaleni miłośnicy „sześciu akrów” w warunkach nienajgorętszego klimatu uprawiają pomidory koktajlowe, bakłażany, słodką paprykę, pory, a nawet arbuzy i melony. Tak więc nasz przepis na marynowanie mini pomidorów może się przydać. Co więcej, naszym zdaniem pomidory koktajlowe okazują się jeszcze smaczniejsze niż duże. Zdecydowanie warto spróbować!
Złożoność: łatwo Kalorie: 127,48 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 6,65 g/0,79 g/24,25PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEśrednie pomidorki koktajlowe – 2 kg czosnku – 1 główka wody pitnej – 1,5 l soli – 100 liści kapusty – 2 szt. selera – 30 g kolendry – 3-4 gałązki groszku czarnego i ziela angielskiego – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj zalewę do pomidorów. Na patelnię wlej wodę pitną. Dodać jeden zmiażdżony ząbek czosnku, sól, czarny groszek i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 minuty i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 2
Pomidorki koktajlowe umyj, a każdy owoc nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Do dużego, szerokiego rondla wlać wodę. Lekko posolić i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
Krok 3
Pomidory zalać wrzątkiem i trzymać nie dłużej niż minutę. Ostrożnie przełóż owoce na durszlak, następnie na papierowe ręczniki i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 4
Pozostały czosnek obrać i grubo posiekać. Umyj zielony seler i gałązki kolendry. Umieść liście laurowe i seler na dnie czystego, dużego rondla.
Krok 5
Dodać przygotowane pomidory i zalać solanką. Na wierzchu posyp kolendrą. Przykryj drewnianym kołem lub talerzem i połóż na wierzchu ciężarek. Odstawić w temperaturze pokojowej na 7 dni, następnie podawać lub przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeśli do przygotowania tego przepisu weźmiesz nie tylko czerwone pomidorki koktajlowe, ale także żółte lub brązowe (kumato), gotowa przystawka na stole będzie wyglądać niesamowicie pięknie.
PRZY OKAZJI
Nie lubisz selera i kolendry? Do marynowania pomidorków koktajlowych użyj innych pikantnych ziół, na przykład pietruszki i koperku (można użyć „parasolek” lub suszonych nasion).