Zaskakujące Smaki: Odkryj Sekrety Sosu Kubańskiego

Sos Kubań

Sos „Kubanskij”, zachodnik Do przepisu

Sosy pomidorowe przygotowuje się na zimę równie często, jak pomidory w puszkach lub sałatki warzywne z nimi. A najprostszym sposobem na przekształcenie zwykłej pasty pomidorowej w sos o południowym charakterze jest ugotowanie pomidorów z przyprawami. Sos Kuban przygotowywany jest właśnie w tej technologii. No i oczywiście własnego, domowego sosu z dojrzałych, letnich pomidorów do mięs, ryb, makaronów i jako baza do kanapek oczywiście nie da się porównać z tymi kupnymi. Bardzo smaczna przyprawa, prawdziwa pomoc dla gospodyni domowej.

Złożoność: łatwo Kalorie: 79,00 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 50 minut Używany: 1,88 g/0,64 g/16,94PustySKŁADNIKI NA 15 PORCJI2 kg dojrzałych czerwonych pomidorów 150 g cukru 25 g soli 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 20 szt. pieprz czarny 20 szt. ziele angielskie 25 pączków goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki musztardy w proszku 1 łyżka. łyżki 9% octu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.

Krok 2

Umyj pomidory, usuń łodygę. Umieść pomidory w durszlaku.

Krok 3

Przygotuj zimną wodę w pojemniku.

Krok 4

W rondlu zagotuj wodę i umieść pomidory na durszlaku we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij i natychmiast włóż do zimnej wody.

Krok 5

Pomidory obrać, pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze.

Krok 6

Przecier pomidorowy przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez połowę czasu na małym ogniu, aż uzyska gęstą pastę.

Krok 7

Cebulę i czosnek zmiel w blenderze. Czarną i ziele angielskie rozdrobnić w moździerzu. Zawiąż goździki gazą.

Krok 8

Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać sól, cukier, posiekaną cebulę i czosnek, czarną i ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową i musztardę, goździki.

Krok 9

Pod koniec gotowania wyjmij goździki i zalej octem. Rozgrzać się.

Krok 10

Gotowy sos Kuban natychmiast wlej do gorących sterylnych słoików.

Krok 11

Sterylizować słoiki z sosem: 0,5 litra przez 30–35 minut, litrowe słoiki przez 40–45 minut, a następnie zamknąć pokrywkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja