Zaskakujące smaki: Odkryj chutney morelowy!

Chutney morelowy

CHUTNEJ MORELOWY Do przepisu

Czy kiedykolwiek robiłeś chutney z moreli? Jeśli nie, spróbuj, zwłaszcza jeśli masz pod ręką świeże owoce sezonowe. Nawiasem mówiąc, Hindusi najczęściej robią podobne sosy z owoców, chociaż istnieją również opcje warzywne. Naszym zdaniem chutney morelowy jest jednym z najbardziej udanych, ponieważ łączy w sobie kilka smaków (słodki, kwaśny, ostry, ostry i słony). Można śmiało powiedzieć, że sos ten spełnia wszystkie zasady kuchni indyjskiej. Cóż, jeśli chcesz przygotować chutney morelowy na zimę, śmiało! Wystarczy wlać gorący do słoików, zwinąć pokrywki i włożyć do lodówki do czasu użycia.

Złożoność: łatwo Kalorie: 74,61 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 336 godz Używany: 0,90 g/0,82 g/15,28PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmorele – 1 kilogram, cytryna – 1 szt. cebula – 1 szt. czosnek – 1 ząbek korzeń imbiru – 30 g goździki – 6 pączków brązowy cukier – 200 płatków migdałów – 30 ocet jabłkowy – 200 ml wody pitnej – 100 ml pieprzu cayenne – na czubku noża sól – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj morele na chutney. Wybieraj jędrne, ale dojrzałe owoce. Morele umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekroić na połówki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę lub cienkie plasterki.

CHUTNEJ MORELOWY
CHUTNEJ MORELOWY ()

Krok 2

Obierz cytrynę. Pokrój na 4 części. Cebulę i ząbek czosnku obierz i posiekaj. Obierz korzeń imbiru, umyj go i posiekaj bardzo drobno.

CHUTNEJ MORELOWY
CHUTNEJ MORELOWY ()

Krok 3

Do małego rondla lub chochli wlać ocet jabłkowy i wodę pitną. Dodaj brązowy cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.

CHUTNEJ MORELOWY
CHUTNEJ MORELOWY ()

Krok 4

Migdały umyj i drobno posiekaj. Do rondla lub chochli dodaj morele, posiekaną cytrynę, cebulę, czosnek, imbir i goździki. Dodać posiekane migdały, szczyptę soli i pieprz cayenne.

CHUTNEJ MORELOWY
CHUTNEJ MORELOWY ()

Krok 5

Doprowadzić mieszaninę moreli do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz go do niskiego poziomu. Gotuj, często mieszając, 40–50 minut. Upewnij się, że mieszanina się nie pali!

Krok 6

Ochłodzić chutney i umieścić w suchych, wysterylizowanych słoikach. Przykryj plastikowymi pokrywkami. Przed użyciem przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

PRZYDATNE RADY

Chutney morelowy można podawać do pieczonego drobiu (indyk, kurczak, kaczka), mięs gotowanych na zimno lub pieczonych, a także jako przyprawa do kanapek lub burgerów.

PRZY OKAZJI

Do chutneyu morelowego często dodaje się suszone owoce, więc jeśli podoba Ci się ten pomysł, dodaj do sosu np. rodzynki na piątym etapie i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowane, zgodnie z zaleceniami przepisu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja