Zaskakujące sekrety wołowiny tatarskiej

Tatar wołowy

Tatar wołowy Do przepisu

Tatar z polędwicy wołowej to elegancka i łatwa w przygotowaniu przekąska na zimno. Aby przygotować tatar należy zaopatrzyć się w najświeższą wołowinę, najlepiej od zaufanego dostawcy. Należy pamiętać, że nie należy używać gotowego mięsa mielonego lub mięsa już pokrojonego na kawałki. Tradycyjnie tatar przyrządza się z najświeższego mięsa. Ale profesjonaliści zawsze zaczynają od zamrożenia polędwicy. Ten sekret szefów kuchni pozwala szybko i dokładnie pokroić mięso.

Złożoność: łatwo Kalorie: 570,07 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 28,11 g/31,02 g/44,96Kuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJIPolędwica wołowa – 400 g Szalotka mała – 1 szt. Ogórki kiszone – 2 szt. Jajka przepiórcze – 8 szt. Cytryna – 1 szt. Oliwa z oliwek – 2 łyżki. l. Musztarda – 1 łyżeczka Tabasco – 3-4 krople Natka pietruszki – 2 gałązki Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – ¼ łyżeczki Bagietka – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wytrzyj polędwicę do sucha ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby odetnij folie. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 5 mm. Ułożyć w jednej warstwie na desce, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Krok 2

Obraną szalotkę przekrój wzdłuż, a połówki pokrój w drobną kostkę. Cebulę posyp solą, sokiem z cytryny i włóż do małej miski. Pozostaw cebulę do marynowania na 20 minut.

Krok 3

Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę o boku nie większym niż 4-5 mm. Usuń łodygi i posiekaj liście pietruszki. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Za pomocą drobnej tarki usuń ½ łyżeczki. skórka z cytryny.

Krok 4

Wyjmij mięso z zamrażarki. Plasterki pokroić w małe kostki o boku nie większym niż 5 mm. Mięso włożyć do miski, połączyć z przygotowaną cebulą i wymieszać.

Krok 5

Do miski z mięsem i cebulą dodaj posiekane pikle i natkę pietruszki. Doprawiamy skórką, tabasco i musztardą. Skropić oliwą i sokiem z cytryny.

Krok 6

Oddziel 4 żółtka od białek. Białka nie będą Ci potrzebne, zachowaj je do innych dań. Do miski z pozostałymi składnikami dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Pozostałe 4 jajka będą potrzebne do dekoracji tatara.

Krok 7

Bagietkę pokroić w cienkie plasterki. Trzymaj nóż pod kątem, aby plastry bagietki były wydłużone. Bagietkę podpiecz w tosterze, suchej patelni lub piekarniku na złoty kolor. Tosty pokroić w cienkie paski i odstawić do momentu podania.

Krok 8

Połóż pierścień do gotowania na płaskim talerzu i połóż jedną czwartą tatara. Dociśnij masę szpatułką i ostrożnie wyjmij pierścień. Pozostały tatar ułóż na innych talerzach.

Krok 9

Ostrożnie rozbij pozostałe jaja przepiórcze i oddziel żółtka. Na każdą porcję tataru nałożyć po jednym żółtku. Na pobliskim talerzu ułóż plasterki bagietki. Posyp naczynie grubo mielonym czarnym pieprzem i natychmiast podawaj.

PRZYDATNE RADY

Tatar można podawać na różne sposoby. Ułożyć na talerzu w pięknym cylindrze za pomocą pierścienia do gotowania, podawać w małych szklankach lub po prostu rozsmarować grubą warstwą na podpieczonej kromce chleba Borodino. Danie można udekorować tartym parmezanem, kaparami lub drobno posiekanymi pistacjami.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania tataru możesz użyć nie tylko polędwicy – ​​stek z ribeye jest świetny. Użyj najcięższego noża, aby pokroić tatar. Ostrze nie powinno miażdżyć włókien, ale ostrożnie pokroić je w drobną kostkę, dlatego zalecamy dobre naostrzenie noża przed rozpoczęciem gotowania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja