Zaskakujące Sekrety Klasycznego Ketchupu

Klasyczny ketchup

Klasyczny ketchup Do przepisu

Ketchup klasyczny, domowy, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. W odróżnieniu od sklepowego odpowiednika nie zawiera sztucznych dodatków i zagęstników. Możesz dostosować smak słodyczy i pikanterii i dostosować go do swoich potrzeb. Naturalny produkt można podawać nawet dzieciom w umiarkowanych ilościach. Poza tym jest to świetny sposób na wykorzystanie bogatych zbiorów pomidorów zebranych na Twojej działce. Uniwersalny sos bez ostrości, słodkawy z subtelnym aromatem pomidorów i przypraw, szczególnie dobrze komponuje się z mięsami, drobiem, spaghetti i dziesiątkami innych potraw.

Złożoność: łatwo Kalorie: 137,88 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 50 minut Używany: 4,75 g/0,96 g/28,36GotowanieKonserwowanieSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIpomidory – 4 kg, cebula – 2 szt. czosnek – 2 ząbki, goździki – 2 szt. kolendra – 2 ocet 9% – 60 ml cukier – 110 g pieprz czarny mielony – 3 g sól gruboziarnista – 40 g cynamonu – 1 szt. wagi i miary PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować klasyczny ketchup, opłucz pomidory pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Przeciąć na pół. Odetnij uszkodzone obszary. Obierz także cebulę i czosnek.

Krok 2

Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa. Umieścić w rondlu o grubym dnie. Umieścić na kuchence i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez około 1 godzinę. Nie ma potrzeby zakrywania pokrywką.

Krok 3

Zdjąć puree z ognia i lekko ostudzić. Zmiel go przez sito do uzyskania jednorodnej, gęstej masy. Wlać z powrotem na patelnię i gotować przez kolejną godzinę, mieszając.

Krok 4

Do przecieru pomidorowego dodać przyprawy: cukier, sól, kolendrę, pieprz czarny, laskę cynamonu, goździki, wymieszać. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, mieszając łyżką.

Krok 5

Zacznij dodawać ocet małymi porcjami, mieszając po każdej. Koniecznie spróbuj ketchupu: w zależności od smaku pomidorów możesz potrzebować mniej octu lub więcej cukru. Następnie gotuj jeszcze około 10 minut. Z ketchupu usuń goździki i cynamon.

Krok 6

Gorący ketchup wlać do wcześniej przygotowanych, wysterylizowanych butelek (lub słoików). Zamknij pokrywkami i odwróć. Zawiń słoiki w koc i odstaw na około jeden dzień.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ketchup powinien zgęstnieć. Aby to zrobić, należy gotować na małym ogniu i bez pokrywki przez co najmniej 1,5-2 godziny. Niektóre przepisy wymagają dodatku skrobi.

PRZY OKAZJI

Do klasycznego ketchupu wybieraj tylko dojrzałe pomidory – to główna baza sosu. Niedojrzałe lub przejrzałe owoce nadadzą mu nieprzyjemny smak. Do ketchupów można dodawać różne owoce: śliwki, nektarynki lub brzoskwinie, jabłka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja