Zaskakujące przepisy: od przystawek po dania główne, czyli jak ugotować najlepszą rybę, kiełbasę i inne dania u lekarza i krakowskiego.

Najlepsza ryba to kiełbasa: co ugotować z kiełbasą lekarską i krakowską, od przystawek po dania główne

Najlepsza ryba to kiełbasa: co ugotować z kiełbasą lekarską i krakowską, od przystawek po dania główne

Statystyki są nieubłagane: kiełbasa zajmuje jedno z pierwszych miejsc w Rosji pod względem spożycia, wyprzedzając mięso i zboża. Kim jesteśmy, żeby Ci mówić, żebyś nie jadł kiełbasy? Wręcz przeciwnie, podpowiemy Ci, co z nim ugotować. Spoiler: to też nie są kanapki.

Najlepsza ryba - kiełbasa: co ugotować z kiełbasą lekarską i krakowską, od przystawek po dania główne

O czym porozmawiamy w artykule:

• Dlaczego kiełbasa jest tak popularna w Rosji?

• Przekąski:

• Roladki z kiełbasą

• Kanapki z serem

• Szybka pizza pita

• Sałatki:

• Sałatka z nektarynek

• Sałatka z grzankami

• Sałatka Ogórkowa

• Śniadanie:

• Kanapka z gorącym serem

• Placki jajeczne z kiełbasą

• Omlet z grzybami

• Zupy:

• Mieszanka

• Zupa buraczana z kiełbasą

• Zupa grochowa z kiełbasą

• Gorący:

• Kapusta duszona z kiełbasą

• Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i papryką

• Kiełbasa z warzywami na patelni

Dlaczego kiełbasa jest tak popularna w Rosji?

Kiełbasa pojawiła się na Rusi znacznie wcześniej niż ziemniaki. W XII wieku kupcy ofiarowali go jako prezent księciu nowogrodzkiemu. I najwyraźniej pozytywnie zareagował na zagraniczny cud, ponieważ nasza miłość do kiełbasy sięga nie dziesiątek, ale setek lat.

Swoją drogą kiełbasa to bardzo praktyczny produkt. Został wynaleziony przez ludy koczownicze, które przez długi czas próbowały konserwować mięso, więc je suszyły i suszyły. Łatwiej było to zrobić w naturalnej skorupie (jelicie).

W czasach sowieckich żaden świąteczny stół nie był kompletny bez surowego wędzonego i cervelatu. Gotowane (mleczne, rosyjskie, amatorskie) prawie zawsze podawano na śniadanie. Cóż, doktorat był powszechnie uważany za przydatny. Został wynaleziony, aby przywrócić siły tym, którzy „podważyli swoje zdrowie na frontach wojny domowej”, a później był zalecany do pożywienia dla niemowląt.

Według statystyk najlepiej sprzedającymi się odmianami kiełbas w Rosji są gotowane amatorskie lub doktoranckie. Na drugim miejscu znajduje się półwędzone, a na trzecim surowe wędzone.

PRZEKĄSKI

Roladki z kiełbasą

Rolada z kiełbasą nie jest nawiązaniem do kuchni japońskiej. Ta przystawka smakuje bardziej jak włoskie antipasti.

Roladki z kiełbasą
Roladki z kiełbasą

1 godzina

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• 150 g gotowanej kiełbasy

• 150 g serka śmietankowego

• 60 g parmezanu

• 1 ogórek

• 1 łyżka. l. nasiona sezamu

• krem ​​balsamiczny

• świeżo zmielony czarny pieprz

1. Zetrzeć parmezan na drobnej tarce i połączyć z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Ogórki pokroić w plasterki i łyżką wyskrobać nasiona.

2. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Połóż arkusz folii spożywczej na powierzchni roboczej. Plasterki kiełbasy układamy na środku tak, aby zachodziły na siebie. Wzdłuż jednej krawędzi ułóż pasek nadzienia serowego i połóż ogórek. Unosząc brzegi folii, zwiń ją i włóż do lodówki na 1 godzinę.

3. Zdejmij folię, odetnij bułkę ostrym nożem i ułóż bułki na talerzu. Udekorować kremem balsamicznym i ziarnami sezamu.

Przy okazji

W razie potrzeby kiełbasę do bułek można zastąpić gotowaną wędzoną, surowo wędzoną, suszoną typu prosciutto lub szynką niskotłuszczową.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz dodać bułkom letniej świeżości, do nadzienia dodaj liście bazylii i paprykę.

Kanapki z serem

Kanapki z kiełbasą i serem idealnie nadają się na stół bufetowy. Prawie każdy rodzaj kiełbasy będzie odpowiedni. Jedyne ograniczenie: wysokość nie powinna przekraczać 7 cm, aby kanapki były wygodne do jedzenia.

Kanapki z serem
Kanapki z serem

20 minut

Do przygotowania 12 porcji potrzebne będą:

• 12 arkusze cienkiego chleba pita

• 100 g twarogu

• 3 gałązki koperku

• 2 ząbki czosnku

• 80 g plastrów salami

• 80 g plasterków twardego sera

• 3 gałązki pietruszki

• oliwki lub oliwki czarne – w zależności od ilości szaszłyków

1. Chleb pita pokrój w paski o grubości 1,5–2 cm, a kiełbasę w plasterki (jeśli nie używasz gotowych kromek).

2. Umyj i posiekaj koperek. Przełóż ząbki czosnku przez praskę. Twaróg połączyć z koperkiem i czosnkiem i wymieszać na gładką masę.

3. Nasmaruj paski lawaszu twarogiem. Plasterki kiełbasy przekrój na pół. Z plastrów sera wycinaj kółka dokładnie tej samej wielkości co plastry kiełbasy. Przetnij je również na pół.

4. Na całej długości pity układamy na przemian kiełbasę i ser, łącząc kawałki. Zaokrąglona część salami i sera powinna wystawać poza krawędzie. Nie rób zbyt długich pasków pity, w przeciwnym razie trudno będzie je złożyć. Wystarczy, że zmieszczą się na nim 2 plasterki sera i kiełbasy.

5. Połóż oliwkę na krawędzi chleba pita i zacznij zwijać pasek w rurkę. Na koniec włóż gałązkę natki pietruszki i dokręć do końca. Roladę nakłuj wykałaczką w poprzek.

6. Kontynuuj gotowanie wszystkich bułek, aż skończą się składniki. Oliwki można zastępować oliwkami. Ułóż je na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.

Uwaga dla gospodyni

Ważną ozdobą kanapek z kiełbasą i serem są szaszłyki. Występują w drewnie, plastiku, a nawet metalu. Można dobrać kolory i dekoracje np. w kaktusy czy koty. Ważne jest, aby pasowały do ​​ogólnego wystroju stołu.

Szybka pizza pita

Na wypadek niespodziewanych gości lub towarzystwa głodnych dzieci. Pitę przekrój na 2 części, posmaruj sosem, dodaj kiełbasę, pomidory i posyp startą mozzarellą.

Szybka pizza pita
Szybka pizza pita

20 minut

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

• 4 pity

• 1 puszka sosu pomidorowego z bazylią

• 100 g kiełbasy chorizo

• 200 g startej mozzarelli

• liście bazylii do dekoracji

• oliwa z oliwek

• 150 g pomidorków koktajlowych

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Kiełbasę chorizo ​​pokroić bardzo cienko. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

2. Za pomocą ostrego noża ostrożnie pokrój pity na 2 okrągłe placki. Każdą z nich przykryj grubą warstwą sosu pomidorowego. Na wierzchu równomiernie rozłóż chorizo ​​i pomidorki koktajlowe.

3. Ułóż pizze na blasze do pieczenia i posyp startą mozzarellą. Piec, aż ser będzie lekko rumiany, około 7 minut. Udekoruj świeżą bazylią i natychmiast podawaj.

Przy okazji

Do nadzienia tej pizzy można dodać dowolne gotowe składniki, w tym pieczarki, które można jeść nawet na surowo.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli pity nie są bardzo płaskie, połóż je na stole, połóż na nich tacę i połóż na niej kilka ciężkich książek. W ciągu 10–15 minut będziesz miał idealnie gładkie spody pizzy

SAŁATKI

Sałatka z nektarynek

Martwa natura w stylu impresjonistycznym: zieleń, róż, pomarańcz i bordo. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej sycącego, zawiń sałatkę w cienką pitę i wszyscy będą zadowoleni.

Sałatka z nektarynek
Sałatka z nektarynek

20 minut

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

• 4 dojrzałe nektarynki

• 120 g mieszanej sałaty

• 180 g gotowanej kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki

• 3 łyżki. l. prażona mieszanka różnych nasion

• 2 łyżki. l. olej roślinny

• Do tankowania:

• 30 g świeżej bazylii

• 1 łyżka. l. Miód

• 1 łyżeczka. Musztarda Dijon

• sok z połowy cytryny

• 5 łyżek. l. oliwa z oliwek

1. Nektarynki obierz i pokrój w plasterki. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego, następnie smaż na dużym ogniu, pojedynczo2 minuty z każdej strony.

2. Przygotuj opatrunek. Bazylię rozdrobnić w moździerzu. Wyciśnij na nią sok z cytryny. W misce wymieszaj bazylię, miód, musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czarny pieprz.

3. Na talerzu ułóż liście sałaty, dopraw sosem i dodaj pokrojoną w plasterki nektarynę. Ugotowaną kiełbasę rozłóż na wierzchu w formie „róży”. Posypać nasionami i udekorować listkami bazylii. Skropić pozostałym dressingiem.

Przy okazji

Zimą nektarynki można zastąpić persimmonami strzyżykowymi lub gruszkami. Ser Halloumi też aż prosi się o dodanie do sałatki. Kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej.

Sałatka z grzankami

Sałatka ta nie pretenduje do miana haute cuisine. Ale ma cudowną chrupkość dzięki grzankom, kukurydzy konserwowej i świeżym ogórkom.

Sałatka z grzankami
Sałatka z grzankami

20 minut

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

• 2 kromki „wczorajszego” białego lub czarnego chleba

• 200 g kukurydzy konserwowej

• 200 g surowej wędzonej kiełbasy

• 2 świeże ogórki

• 2 pomidory

• 2 gałązki pietruszki

• 5070 g majonezu

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Przygotuj grzanki na sałatkę z kiełbasą i kukurydzą. Aby to zrobić, odetnij skórkę z kromek chleba, pokrój miękisz ostrym nożem w małe kostki o boku nie większym niż 1 cm.

2. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż przygotowany chleb i włóż do piekarnika. Suszyć przez 15 minut, od czasu do czasu obracając. Krakersy powinny stać się chrupiące.

3. Przygotowane grzanki zdjąć z blachy wraz z papierem i ostudzić. Kukurydzę umieszczamy na sicie lub durszlaku, następnie płuczemy zimną przegotowaną wodą.

4. Surową wędzoną kiełbasę pokroić w drobną kostkę na desce do krojenia i umieścić w dużej misce. Dodaj do tego ostudzone krakersy i kukurydzę z puszki.

5. Ogórki i pomidory na sałatkę umyć i osuszyć. Odetnij końcówki ogórków i pokrój je w drobną kostkę. Pomidory przekrawamy na połówki i usuwamy podstawy łodyg. Miąższ pokroić w małe kostki.

6. Natkę pietruszki na sałatkę umyj, osusz i oderwij liście. Posiekaj je drobno. Dodać do miski z kiełbasą, kukurydzą i grzankami. Umieść w nim ogórki i pomidory. Składniki sałatki posolić i popieprzyć, wymieszać z majonezem.

Uwaga dla gospodyni

Krakersy do sałatki z kiełbasą i kukurydzą mogą być bardziej aromatyczne i smaczne, jeśli chleb przed włożeniem do piekarnika posypiemy słodką papryką, curry lub suszonymi ziołami.

Sałatka Ogórkowa

Ta sałatka przypomina ulubioną przez wszystkich sałatkę Olivier. Można z nim eksperymentować w nieskończoność dodając kukurydzę, groszek, cebulę czy starty ser. W naszej ofercie posiadamy „podstawowy” zestaw kiełbasy wędzonej, jajek, ogórków i ziół.

Sałatka Ogórkowa
Sałatka Ogórkowa

30 minut

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• 3 jajka

• 250 g gotowanej wędzonej kiełbasy

• 300 g świeżych ogórków

• 2 gałązki pietruszki

• 2 gałązki koperku

• 1 łodyga zielonej cebuli

• 2 ząbki czosnku

• 70 g majonezu

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Najpierw ugotuj jajka na twardo (10 minut). Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić. Kiełbasę wędzoną gotowaną najpierw pokroić w cienkie plasterki, a następnie w paski. Przełóż do miski wystarczająco dużej, aby zmieściła się w niej wszystkie składniki sałatki.

2. Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Jeśli skórka ogórków jest szorstka, obierz ją. Owoce pokroić w paski. Dodaj do miski z kiełbasą.

3. Natkę pietruszki, koperek i cebulę umyj i dobrze osusz. Drobno posiekaj. Włóż do miski z kiełbasą i ogórkami. Jajka zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do miski pozostałe składniki sałatki.

4. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać. Powstały sos dodać do miski ze składnikami. Zamieszać. Ułożyć w salaterce i podawać.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli masz ogórki o grubej skórce, usuń skórę i nasiona. Owoce przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką usuń środek.

ŚNIADANIE

Gorąca kanapka z serem

Jeśli nie masz chleba tostowego, możesz użyć zwykłego, cienko pokrojonego bochenka. Lub nawet całe ziarno lub żyto.

Gorąca kanapka z serem
Gorąca kanapka z serem

10 minut

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

• 4 plastry gotowanej kiełbasy

• pieczone warzywa – do smaku

• 4 plastry surowej wędzonej kiełbasy

• 4 plasterki sera

• 1 łyżka. l. Musztarda Dijon

• 4 plastry sera topionego

• 8…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja