Zaskakujące propozycje na wiosenne obiady z kurczakiem: od smakowitych skrzydełek po chrupiące frytki i soczyste szaszłyki!

Łatwe obiady z kurczakiem na wiosnę: od skrzydełek po frytki i szaszłyki

Łatwe obiady z kurczakiem na wiosnę: od skrzydełek po frytki i szaszłyki

Kurczak jest jak superbohater: przychodzi z pomocą, gdy nie ma już sił i czasu na kulinarne wyczyny. Można go kupić w niemal dowolnej formie w co drugim sklepie. Zebraliśmy najprostsze przepisy, które będą delikatne zarówno dla Twojego portfela, jak i zdrowia.

Łatwe obiady z kurczakiem na wiosnę: od skrzydełek po frytki i szaszłyki

O czym porozmawiamy w artykule:

• Filet z kurczaka: co ugotować i z czym połączyć

• Gulasz, curry, smażone potrawy i nie tylko

• Cała tusza, nogi, skrzydła

• Frykas z kurczakiem

• Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

• Zielone tajskie curry z kurczakiem

• Kurczak z ziemniakami, czosnkiem i serem dla całej rodziny

• Kurczak z kalafiorem i grzybami

• Kurczak Teriyaki z zieloną sałatą

• Smażony kurczak z brokułami i papryką

• Sałatka z makaronem, kurczakiem, kukurydzą i pesto

• Duszona cukinia z kurczakiem

• Szaszłyki z kurczaka na patelni

Filet z kurczaka: co ugotować i z czym połączyć

Mięso z kurczaka ma dość neutralny smak i można je łączyć z dowolnymi przyprawami i sosami. Dodaj chmiel suneli, kolendrę, pikantną adjika – otrzymasz nuty gruzińskie, a oregano, bazylię i suszone pomidory – śródziemnomorskie.

Białe mięso z kurczaka jest delikatne, praktycznie nie zawiera tłuszczu i gotuje się bardzo szybko. Można go piec, smażyć lub gotować na parze, a następnie podawać z dowolnym dodatkiem lub zieloną sałatą. Nawiasem mówiąc, pierś okaże się szczególnie soczysta i miękka, jeśli włożysz ją do osolonej wody (1 łyżka soli na litr wody) i włożysz do lodówki na kilka godzin.

Gulasz, curry, smażone potrawy i nie tylko

Saute, gulasz, fricassee czy curry z filetem z kurczaka przygotowuje się szybko i jak to się mówi „w jednym garnku”
Saute, gulasz, fricassee czy curry z filetem z kurczaka przygotowuje się szybko i jak to się mówi „w jednym garnku”

Dobrym rozwiązaniem będzie sauté, gulasz, fricassee lub curry z kurczaka. Przygotowuje się je szybko i jak to się mówi „w jednym garnku” (metoda jednogarnkowa), wystarczy zatem posiekać składniki i wrzucać je pojedynczo do rondla lub patelni.

Do smażenia pokroić ptaka w paski lub cienkie plasterki, według uznania zamarynować np. w sosie sojowym z imbirem i chili (1520 minut) i smażymy na rozgrzanym oleju na bardzo dużym ogniu. Następnie w tym samym woku szybko podsmaż przygotowane warzywa, owoce, pędy bambusa lub grzyby, dodaj przyprawy i sosy, włóż ponownie filet z kurczaka do woka i podgrzewaj dosłownie 10 minut.20 sekund.

Cała tusza, nogi, skrzydła

Skrzydełka i nogi kurczaka gotują się tylko trochę dłużej niż filety. Można je marynować w marynacie cytrusowej, piwnej lub kefirowej, a następnie piec na grillu lub w piekarniku. Lub obtocz podudzia w mieszance mąki i przypraw i smaż w głębokim tłuszczu.

Nawiasem mówiąc, kurczaka można zamarynować na kilka obiadów wcześniej, a następnie umieścić w specjalnej torbie i zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej. W tym opakowaniu mięso jest doskonale przechowywane, wystarczy włożyć je na patelnię lub grill.

Ale być może najłatwiejszą i najbardziej korzystną dla obu stron opcją jest cały kurczak pieczony w piekarniku. Nawet jeśli do foremki wsypiesz grubą warstwę soli, ułożysz na niej tuszkę piersią do góry i pieczesz na złoty kolor, wyjdzie pysznie. Ale to tylko 2 składniki i żadnego wysiłku!

W razie potrzeby kurczaka można wstępnie zamarynować, posmarować pikantną adjika, umieścić pod skórą kawałki masła lub nadziewać jabłkami, ryżem i suszonymi owocami. Wygodnie jest także upiec kurczaka dzień wcześniej, aby na obiad wykorzystać gotowe mięso. Filet dodać do sałatki z makaronem i warzywami, zagotować bulion na sos na kościach.

Frykas z kurczaka

Fricassee z kurczakiem zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. Zasadniczo jest to gulasz, więc możesz go ugotować ze świeżymi lub mrożonymi warzywami.

Frykas z kurczaka
Frykas z kurczaka

przygotowanie 30 minut

gotowanie 20 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• filet z kurczaka – 500 g

• mrożona fasolka szparagowa – 250 g

• śmietana 20% tłuszczu – 100 g

• grzyby suszone – 50 g

• żółtko – 1 szt.

• masło – 20 g

• sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

1. Włóż grzyby do małej miski i zalej 150 ml ciepłej wody pitnej. Przykryć pokrywką lub talerzem i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

2. Umieść filet w małym rondlu. Zalej gorącą wodą, aż całkowicie zakryje kurczaka. Lekko sól. Gotuj po ponownym ugotowaniu przez 10 minut. Lekko ostudzić, następnie pokroić w małe plasterki.

3. Gotuj fasolkę szparagową we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Nie ma potrzeby rozmrażania fasoli wcześniej. Odcedzić na durszlaku i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, aby strąki zachowały zielony kolor.

4. Napar grzybowy przecedź przez 2 warstwy gazy. Przelać do rondla, dodać grzyby, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przełożyć na sito i zachować bulion. Pieczarki pokroić na małe kawałki.

5. Zagotuj bulion grzybowy. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodać kurczaka, fasolę i grzyby. Sól i pieprz do smaku.

6. Delikatnie zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodać surowe żółtko i masło. Wymieszaj ponownie i zagotuj. Zdejmij z ognia, rozłóż fricassee na talerzach i natychmiast podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast fasolki szparagowej do frytki z kurczakiem można dodać zielony groszek, marchewkę, paprykę, kalafior i inne warzywa według własnego uznania.

Przy okazji

Jakich suszonych grzybów najlepiej użyć do frytki z kurczakiem? Idealnie oczywiście białe: nadadzą potrawie absolutnie nieporównywalny aromat i bogaty smak. Ale z leśną mieszanką też będzie pyszne.

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

Danie nie mniej popularne niż sałatka „CEzar» lub makaron. Olej sezamowy, orzeszki ziemne, kolendra, imbir i sos sojowy nadają prawdziwie panazjatycki smak.

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

przygotowanie 20 minut

gotowanie 30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• piersi z kurczaka – 250 g

• makaron udon – 200 g

• cukinia – 200 g

• marchewki – 1 szt.

• słodka papryka – 1 szt.

• papryczka chili – 1 szt.

• olej roślinny – 4 łyżki. l.

• orzeszki ziemne – 30 g

• sos sojowy – 2 łyżki. l.

• czosnek – 4 ząbki

• cebula dymka – 4 łodygi

• świeży korzeń imbiru – 2 cm

• kolendra – 4 gałązki

• sos teriyaki – 1 łyżka. l.

• sezam – 1 łyżka. l.

• olej sezamowy – 1 łyżeczka.

• sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

1. Paprykę przekrój wzdłuż, połówki w paski, marchewkę w grube, długie paski.

2. Cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Każdy talerz pokroić w poprzek na grube paski. Pokrój zieloną cebulę na kawałki o długości 11,5cm.

3. Uwolnij papryczkę chili z nasion i błon, pokrój strąk w cienkie pierścienie. Jeśli papryka jest bardzo ostra, dodaj nie więcej niż 34 kółka, w przeciwnym razie może okazać się zbyt ostre.

4. Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w poprzek włókien na słupki o długości 3 cm z krawędzią o grubości 1 cm. Posiekaj czosnek. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce.

5. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny i dodaj kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, 57 minut. Kawałki kurczaka powinny być rumiane ze wszystkich stron.

6. Przełóż kurczaka na talerz. Dodaj pozostały olej roślinny do tej samej patelni, dobrze podgrzej, dodaj marchewkę i paprykę. Gotuj, mieszając, 7 minut.

7. Na patelnię dodaj cukinię, połowę zielonej cebuli, czosnek i imbir. Dodać trochę soli, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Kontynuuj gotowanie warzyw na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.

8. W szerokim rondlu zagotuj 1,5 litra wody. Doprawić solą i dodać makaron udon. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 57 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby makaron się nie posklejał.

9. Odcedź makaron na durszlaku i przepłucz zimną przegotowaną lub filtrowaną wodą. Połóż durszlak na patelni i poczekaj, aż płyn spłynie.

10. Włóż smażonego kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj orzeszki ziemne i papryczkę chili, wymieszaj i smaż jeszcze 12 minuty.

11. Na patelnię z warzywami i kurczakiem włóż makaron. Dodać olej sezamowy, sos sojowy i sos teriyaki. Delikatnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 23 minuty. Dodać resztę zielonej cebuli, ponownie wymieszać i zdjąć z ognia.

12. Na suchej patelni lekko podsmaż nasiona sezamu. Łatwo się przypala, więc smaż nie dłużej niż 30 sekund i ciągle mieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Usuń łodygi i drobno posiekaj liście kolendry.

13. Na talerzach ułóż makaron udon z kurczakiem i warzywami. Posyp każdą porcję posiekaną kolendrą i prażonymi ziarnami sezamu i natychmiast podawaj. Osobno podawaj sos sojowy.

Uwaga dla gospodyni

Świeży imbir w przepisie odpowiada za charakterystyczny azjatycki smak gotowego dania, dlatego nie zaleca się zastępowania go suszonym imbirem. Ale zamiast świeżych papryczek chili można użyć suszonych płatków.

Przy okazji

Aby danie wyglądało jeszcze bardziej efektownie, weź pół strąka słodkiej papryki w kontrastowych kolorach. Na przykład pomarańczowy i zielony lub czerwony i żółty. Kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub świeżą miętą.

Zielone tajskie curry z kurczakiem

Większość dań tajskich przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy podsmażyć filet z kurczaka, a następnie lekko go poddusić z pikantną pastą i mlekiem kokosowym.

Zielone tajskie curry z kurczakiem
Zielone tajskie curry z kurczakiem

35 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• filet z udka kurczaka – 500 g

• mleko kokosowe – 400 ml

• trawa cytrynowa – 2 łodygi

• limonka – 2 szt.

• ostra zielona lub czerwona papryczka chili – 12 szt.

• cebula dymka – 10 łodyżek

• korzeń galangi – 3 cm

• bazylia – 1 pęczek

• kolendra – 1 pęczek

• czosnek – 2 ząbki

• oliwa z oliwek

• świeżo zmielony czarny pieprz

• sól

1. Obierz górne liście trawy cytrynowej. Łodygi pokroić na kawałki i uderzyć je tłuczkiem do mięsa, aby je spłaszczyć.

2. Drobno posiekaj zieloną cebulę, kolendrę i liście bazylii. Usuń nasiona i błony z papryczki chili i pokrój ją na małe kawałki. Galangal obierz i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z 1 limonki i wyciśnij sok.

3. Wszystkie przygotowane pikantne składniki umieścić w misie blendera, dodać obrany czosnek. Zmiel na pastę.

4. Pokrój filet z kurczaka w dużą kostkę. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i szybko podsmaż kurczaka na oliwie z oliwek.

5. Dodać pastę curry i 300 ml mleka kokosowego, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż kurczak będzie ugotowany.

6. Na koniec wlać resztę mleka kokosowego, wymieszać i zdjąć z ognia. Z pozostałej limonki wyciśnij sok i dodaj do curry.

7. Zielone curry podawaj z ryżem basmati i sałatką z ogórków.

Uwaga dla gospodyni

Do curry można dodać nasiona kozieradki i kopru włoskiego.

Przydatne rady

Curry nie musi być podawane z ryżem: na przykład w północnych Indiach często podaje się je po prostu z podpłomykiem. Można więc podawać je w stylu fusion.

Kurczak z ziemniakami, czosnkiem i serem dla całej rodziny

Każdy uwielbia kurczaka, ziemniaki i ser! Dzięki temu nawet dzieci mają pewność, że danie przygotowane według naszej receptury będzie smakować. A jeśli nie masz czasu, użyj gotowego sosu serowego: wyjdzie równie dobrze.

Kurczak z ziemniakami, czosnkiem i serem dla całej rodziny
Kurczak z ziemniakami, czosnkiem i serem dla całej rodziny

przygotowanie 10 minut

gotowanie 40 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• ziemniaki – 500 g

• piersi z kurczaka – 400 g

• mozzarella – 150 g

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja