Zaskakujące powody, dla których powinniśmy jeść czekoladę i inspirujące przepisy na jej wykorzystanie!

Dzień Czekolady: dlaczego musimy jeść czekoladę. I co z tym ugotować

Dzień Czekolady: dlaczego musimy jeść czekoladę. I co z tym ugotować

Kiedy jesteś smutny lub znudzony, Twoja ręka sięga po tabliczkę czekolady. Dzieci wolą mleko, zwolennicy prawidłowego odżywiania wolą gorzkie, modne dziewczyny wolą efektowny rubin. Ale wszystkich łączy jedno: czekolada daje nam szczęście. Dlatego zimą, gdy na zewnątrz często jest szaro i zimno, czekolada może znacznie zwiększyć stopień miłości do życia. Ponadto z czekolady można zrobić różne wspaniałe smakołyki. A Twój nastrój się poprawi.

czekoladaDzień Czekolady: dlaczego musimy jeść czekoladę. I co z tym ugotowaćczekoladaDzień Czekolady: dlaczego musimy jeść czekoladę. I co z tym ugotowaćO czym porozmawiamy w artykule:Czekolada to produkt gastronomicznyBaton szczęściaPrzepisy z czekoladąZdrowe czekoladkiNajprostszy mus czekoladowyCiasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady Szaszłyki owocowe w czekoladzie

Czekolada jest produktem gastronomicznym

Czekolada dobrze komponuje się ze śmietaną, twarogiem, owocami i wypiekami. Ale nierzadkie są też mniej oczywiste połączenia, na przykład sosy czekoladowe do mięs, drobiu, serów, a nawet ryb. Najbardziej znaną kombinacją haute cuisine jest biała czekolada i bottarga. Z czekolady można także przygotować wspaniałe, gorące i mocne napoje. Oto prosty, ale bardzo skuteczny przepis – do rondelka wlej butelkę wódki i pokrusz dużą tabliczkę ciemnej czekolady, podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gdy tylko to nastąpi, zdejmij z ognia, dobrze wymieszaj, lekko ostudź i jeszcze ciepłe rozlej do szklanek. Część alkoholu zniknie podczas podgrzewania i otrzymasz średnio mocny likier czekoladowy. Można podawać na zimno, ale ciepły napój doskonale rozgrzeje po zimowym spacerze. Dla tych, którzy lubią bogatszy smak czekolady, można zwiększyć ilość czekolady w likierze.

Płytka szczęścia

Do czekolady dodają wszystko – orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, sól, przyprawy, aromatyczne zioła, jadalne złoto. W Japonii robią czekoladę z wasabi, w Ameryce z bekonem, w Peru z liśćmi koki. Ale czekoladę kochamy nie za jej dodatki, ale za dające szczęście ziarna kakaowe, których prawdziwa czekolada powinna zawierać pod dostatkiem. To właśnie wtedy czekolada jest bogata w teofilinę, która aktywuje hormony szczęścia – endorfiny. Czekolada zawiera także flawonoidy, które pomagają uporać się z przeciążeniami psychicznymi i dodają zastrzyku energii. Otóż ​​dla zdrowia serca, prawidłowego ciśnienia krwi i silnej odporności warto jeść także czekoladę. Istnieją nawet badania, które pokazują, że umiarkowane spożycie czekolady (do trzech tabliczek miesięcznie) pomaga zmniejszyć ryzyko niewydolności serca. Co więcej, osoby regularnie jedzące niewielkie ilości czekolady zmniejszają ryzyko chorób serca o 23% w porównaniu do osób, które całkowicie rezygnują ze słodyczy. Ale powtarzamy, mówimy tylko o tych, którzy wiedzą, kiedy przestać. Jeśli zaczniesz spożywać czekoladę bez przerwy, ryzyko niewydolności serca wzrasta o 17%. To taka słodka matematyka.

Przepisy z czekoladą

Zdrowe czekoladki

To bardzo zdrowe słodycze, 50 miligramów koniaku się nie liczy. Suszone owoce, orzechy i wysokiej jakości czekolada – nic ekstra.

Zdrowe czekoladki
Zdrowe czekoladki

30 sztuk, przygotowanie: 5 godzin.

Czego potrzebujesz:

  • gorzka czekolada (ponad 70% kakao) – 300 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • migdały – 100 g
  • suszone morele – 200 g
  • duże złote rodzynki – 200 g
  • koniak lub mocna herbata Earl Grey – 50 ml

Sposób wykonania: 1. Suszone morele i rodzynki posiekać bardzo drobno, zalać koniakiem lub herbatą, szczelnie zakręcić i odstawić na 4 godziny. Następnie ponownie drobno posiekać ciężkim nożem. 2. Przełóż orzechy przez maszynę do mięsa i wymieszaj z posiekanymi suszonymi owocami. 3. Załóż rękawiczki i podziel powstałą masę na 30 części. Zwiń każdy kawałek w kulkę. Włożyć do zamrażarki na 30 minut. 4. Czekoladę posiekaj piłą, rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Każdą kulkę nakładamy na patyczek i zanurzamy w czekoladzie. Pozwól, aby nadmiar spłynął i połóż cukierek na pergaminie – czekolada szybko stwardnieje.

Najprostszy mus czekoladowy

Ten mus jest łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu. Jedynym minusem jest to, że zjada się ją jeszcze szybciej i musimy starać się utrzymać miesięczne spożycie czekolady. być szczęśliwym i zdrowym. Będziesz musiał się opanować. Ale to nie jest pewne.

Najprostszy mus czekoladowy
Najprostszy mus czekoladowy

4 porcje, przygotowanie: 2 godziny.

Czego potrzebujesz:

  • czekolada według własnego uznania – 200 g
  • śmietana o zawartości tłuszczu od 30% – 200 ml
  • białka jaj bardzo świeżych C1 – 4 szt.
  • cukier puder – 4 łyżeczki.
  • sok z cytryny – 0,5 łyżeczki.
  • wanilia

Sposób wykonania: 1. Czekoladę drobno posiekać piłą, wlać śmietankę, dodać wanilię i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. 2. Białka ubić z sokiem z cytryny na puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, dodajemy cukier puder, ubijamy na stabilną pianę, która nie spada z trzepaczki. 3. W trzech dodatkach wmieszać śmietanę do lekko przestudzonej masy czekoladowej. Przełożyć do szklanek lub misek i wstawić do lodówki na 2–4 ​​godziny. Podawać zimne.

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ponadczasowa klasyka, ciasteczka czekoladowe przeplatane kawałkami czekolady. Podwójna przyjemność i niesamowicie pyszny deser.

Ciasteczka z kawałkami czekolady
Ciasteczka z kawałkami czekolady

25–30 sztuk, przygotowanie: 1 godzina.

Czego potrzebujesz:

  • kropelki czekoladowe lub po prostu czekolada – 200 g
  • kakao w proszku bez cukru – 100 g
  • masło – 250 g
  • brązowy cukier – 200 g
  • jaja C0 – 2 szt.
  • mąka – 350 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka. l.
  • wanilia

Sposób wykonania: 1. Zmiękcz masło do temperatury pokojowej. Jeśli zamiast „kropel” używasz czekolady, pokrój ją na małe kawałki. 2. Ubij miękkie masło i cukier na puszystą masę. Ubijając, dodawaj po jednym jajku i wanilii. 3. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo wlewać do masy maślano-jajecznej. Następnie dodać czekoladę i wymieszać. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut. 4. Rozgrzej piekarnik do 190°C bez konwekcji. Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem. Ciasto układać (około 2 łyżek na jedno ciasteczko) w pewnej odległości od siebie. Piec 13–15 minut.

Szaszłyki owocowe w czekoladzie

I tu znowu wracamy do tematu prawidłowego odżywiania, do kebabów wykorzystaj dowolne świeże owoce sezonowe i polej je lekko roztopioną czekoladą. Zasady zdrowego stylu życia!

Szaszłyki owocowe w czekoladzie
Szaszłyki owocowe w czekoladzie

Porcja na 10–12 osób, czas przygotowania: 50 min.

Czego potrzebujesz:

  • czekolada gorzka (60% kakao) – 300 g
  • persymona królewska – 2 szt.
  • jasne winogrona (najlepiej bez pestek) – 1 duża pęczek
  • mini banany – 10 szt.

Co zrobić: 1. Banany obierz i pokrój na 3 części. Persimmon pokroić w kostkę o boku 2 cm. Usuń winogrona z gałązek. 2. Nabić owoce na patyczki do szaszłyków i włożyć do zamrażarki na 30 minut. 3. Posiekaj czekoladę piłą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 4. Trzymając patyczek z owocami nad miską z czekoladą, nabieraj czekoladę gorącą łyżką i posyp nią jedną stronę owocu. Gotowe szaszłyki układaj na pergaminie – czekolada szybko stwardnieje.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czekolada #desery czekoladowe #ciasteczka czekoladowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja