Zaskakujące połączenie smaków: Przepis na marynowane pomidory z winogronami na zimę

Marynowane pomidory z winogronami na zimę

Marynowane pomidory z winogronami na zimę Do przepisu

Marynowane pomidory z winogronami na zimę zadziwią Cię zarówno oryginalnym wyglądem, jak i niesamowitym smakiem. To prawdziwe skoncentrowane lato w słoiczku! Zwykle te pomidory są spożywane natychmiast. Takie puste miejsca mogą być również wspaniałym prezentem dla przyjaciół i krewnych. Wspaniały smak i jasny wygląd konserw nie pozostawi nikogo obojętnym!

Złożoność: łatwo Kalorie: 107,35 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 2,10 g/0,55 g/24,85KonserwowanieMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej małych, najlepiej kremowych) 600-800 g winogron Isabella 3 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 5 pączków goździków 1 litr wody 1 łyżka. l. z dodatkiem soli 3 łyżki. l. cukier 1 łyżeczka esencja octowa 70% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W przypadku marynowanych pomidorów i winogron na zimę przygotuj wysterylizowany trzylitrowy słoik. Dokładnie umyj pomidory i winogrona w zimnej wodzie.

Krok 2

Winogrona oddziel od gałązek i połóż na dnie słoika, powinny zajmować od ¼ do 1/3 objętości. Następnie dodajemy pomidory, obrany czosnek, ziarna czarnego pieprzu i goździki.

Krok 3

Zagotuj wodę i wlej ją do słoika na samą górę. Pozostaw na 15 minut, przykrywając wysterylizowaną metalową pokrywką. Następnie spuść wodę na patelnię.

Krok 4

Przygotuj marynatę. Do wody dodać sól i cukier i doprowadzić do wrzenia. Ponownie zalej pomidory wrzącą marynatą, wlej esencję octową i natychmiast zwiń pokrywkę. Odwróć słoik do góry dnem, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Marynowane pomidory z winogronami można przygotować z dowolnej odmiany winogron. Może być biały lub czarny. Z nasionami lub bez, pojedynczymi jagodami lub całą wiązką na raz – wszystko zależy tylko od Twojej wyobraźni.

PRZY OKAZJI

Winogrona o wyraźnym smaku (na przykład Isabella lub Muscatel) mogą nadać pomidorom i marynacie charakterystyczny smak, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze winogron do zbioru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja