Marynaty do szaszłyków z octem i cebulą
Grill to nie tylko jedzenie, ale cały rytuał jednoczący ludzi wokół ognia i pysznego jedzenia. Jeden z sekretów pysznego kebaba, oprócz świeżego i wysokiej jakości mięsa, kryje się w marynacie. To właśnie nadaje mu soczystość, aromat i delikatność. Rozmawiamy o najlepszych przepisach i o tym, dlaczego te konkretne składniki są dobre.
O czym porozmawiamy w artykule:Jakie mięso marynować w occie. Jaki ocet wybrać do marynaty. Proporcje marynaty do szaszłyka z octem. Klasyczny przepis na marynatę do szaszłyka z octem jabłkowym. Tradycyjny radziecki przepis na marynatę do szaszłyka z octu i cebuli Marynata z octem, cebulą i majonezem do szaszłyk wieprzowy Marynata z octem, cebulą i cytryną do szaszłyka miękkiego Marynata do szaszłyka wieprzowego z octem, cebulą i wodą mineralną
Jakie mięso marynować w occie?
Jedną z głównych zalet marynaty octowej jest jej zdolność do zmiękczania nawet twardego mięsa. Idealny do wieprzowiny i wołowiny! W ten sam sposób można marynować cielęcinę, jagnięcinę, a także kurczaka i indyka.
Jeśli planujesz przygotować grilla wcześniej, ocet pomoże zachować świeżość mięsa i nada mu bogatszego smaku. Pamiętaj, że kurczaka i indyka lepiej nie marynować zbyt długo – wystarczy kilka godzin.
Jaki ocet wybrać do marynaty
Możesz użyć zwykłego octu stołowego o zawartości kwasu od 6 do 9%, ale zalecamy zastąpienie go dobrym octem jabłkowym, winnym lub ryżowym. Każdy z nich doda swoją, niepowtarzalną notatkę.
Proporcje marynaty do szaszłyka z octem
Proporcje składników marynaty dobieraj w zależności od swoich upodobań. Im więcej octu, tym bardziej miękkie będzie mięso, ale pamiętaj, że kwaśny smak będzie zbyt wyraźny. Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo: długotrwałe trzymanie mięsa w agresywnym środowisku może zamienić kebab w pozbawioną smaku watę. Dlatego należy zwracać uwagę na zalecane proporcje i czas marynowania w sprawdzonych przepisach.
Jeśli używasz octu stołowego, zaleca się rozcieńczenie go wodą, aby uzyskać równowagę. Na przykład na 1 kg mięsa potrzeba około 4 łyżek. l. ocet 6% i 350 ml wody.
PRZY OKAZJI
Słowo „kebab” pochodzi od krymsko-tatarskiego słowa „szisz”, co tłumaczy się jako „szpikulec”. „Shishlyk” w tłumaczeniu oznacza „coś ugotowanego na rożnie”. Dodaje to daniu szczypty historii i tradycji.
Klasyczny przepis na marynatę barbecue z octem jabłkowym
Marynata grillowa z octem jabłkowym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki niemu mięso nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu, a także będzie bardzo delikatne i nie przesuszone.
Klasyczny przepis na marynatę do grilla z octem jabłkowym (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 10 minut
Na 1 kg karkówki
Aby przygotować, potrzebujesz:
• ocet jabłkowy – 250 ml
• woda – 750 ml
• cebula – 2 szt.
• pieprz – kilka groszków
• warzywa – do smaku
• sól – do smaku
1. Do dużej miski wlej wodę, dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj widelcem.
2. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie, a warzywa drobno posiekaj.
3. Umieść je w powstałej płynnej mieszance, dodaj pieprz i sól do smaku i dokładnie wymieszaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby mięso dobrze się marynowało, marynaty powinno być wystarczająco dużo, aby całkowicie je przykryć.
PRZY OKAZJI
W czasie smażenia mięsa można również ostrożnie i stopniowo polewać je marynatą. Gdy tylko kebab nabierze złotego odcienia i apetycznego aromatu, można go podać.
Tradycyjny radziecki przepis na marynatę do szaszłyków z octu i cebuli
Sprawdzony przepis, który od wielu lat podbija serca smakoszy i kebabów. Doskonale zmiękcza włókna i sprawia, że mięso jest bardzo miękkie.
Klasyczny przepis na marynatę barbecue z octem jabłkowym
Czas gotowania: 10 minut
Na 2 kg wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
• cebula – 1,5 kg
• woda – 1 l
• ocet 9% – 3 łyżki. l.
• sól i pieprz – do smaku
1. Obierz i pokrój cebulę w 3-krążki–5 mm.
2. W osobnej misce rozcieńczyć ocet wodą.
3. Dodać posiekaną cebulę, pieprz i sól. Zalej mięso marynatą i włóż do lodówki na 10 minut–12:00.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jak sprawić, by grill był piękny? Na przemian kawałki mięsa z cebulą. Smażymy, od czasu do czasu przewracając i polewając marynatą.
PRZY OKAZJI
Ocet zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki temu mięso staje się całkowicie bezpieczne do spożycia.
Marynata z octem, cebulą i majonezem do kebaba wieprzowego
Ta marynata jest uważana za dość kaloryczną, ale jakie miękkie mięso produkuje! Koniecznie spróbuj.
Marynata z octem, cebulą i majonezem do szaszłyków wieprzowych (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 10 minut
Na 1,5 kg wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
• wieprzowina – 1,5 kg
• cebula – 500 g
• majonez – 100 g
• ocet 9% – 4 łyżki. l.
• sól – do smaku
• pieprz – do smaku
1. Pokrój cebulę w pierścienie po 3 sztuki–5 mm.
2. Napełnij je majonezem.
3. Dodaj mieszankę soli, pieprzu i octu. Dokładnie wymieszaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
W majonezie lepiej trzymać wieprzowinę w lodówce przez co najmniej 8–10:00.
PRZY OKAZJI
Przed smażeniem należy usunąć rękami nadmiar sosu z mięsa, aby zapobiec jego przypaleniu.
Marynata z octem, cebulą i cytryną na miękki kebab
Ten przepis doskonale łączy kwaśność octu i świeżość cytryny. W połączeniu z cebulą te składniki sprawiają, że mięso jest miękkie i aromatyczne.
Marynata z octem, cebulą i cytryną do miękkich kebabów (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 10 minut
Na 1 kg wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
• cytryny – 2 szt.
• cebula – 3–4 szt.
• woda – 300 ml
• ocet 9% – 70 ml
• sól i przyprawy – do smaku
1. Pokrój cebulę i cytryny w pierścienie.
2. W osobnej misce wymieszaj wodę z octem.
2. Do tej mieszanki dodaj cebulę i cytryny.
3. Dodaj sól i przyprawy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie masz czasu, zostaw wieprzowinę w marynacie na 4 godziny–6 godzin, albo jeszcze lepiej, na noc.
PRZY OKAZJI
Pamiętaj o okresowym obracaniu szaszłyków. Gotowanie szaszłyka na węglach lub grillu zajmuje około 15 minut–20 minut.
Marynata do szaszłyka wieprzowego z octem, cebulą i wodą mineralną
Gazowana woda mineralna pomaga równomiernie rozprowadzić marynatę i przyspiesza proces marynowania dzięki dwutlenkowi węgla. Kebab będzie gotowy do smażenia już po 3 minutach–4 godziny.
Marynata do szaszłyka wieprzowego z octem, cebulą i wodą mineralną (Shutterstock/FOTODOM)
Na 1,5 kg wieprzowiny
Aby przygotować, potrzebujesz:
• cebula – 4–5 szt.
• ocet 9% – 100 ml
• gazowana woda mineralna – 500 ml
• sól – 1,5 łyżki. l.
• cukier – 1 łyżka. l.
• czarny pieprz – 1 łyżeczka.
• papryka – 1 łyżeczka.
• liść laurowy – 3–4 szt.
1. Cebulę obierz, pokrój w krążki i lekko rozgnieć rękami, aby puściła sok.
2. W dużej misce wymieszaj ocet, wodę mineralną, sól, cukier, mielony czarny pieprz i paprykę.
3. Dodaj cebulę i liść laurowy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Po zamarynowaniu mięsa przykryj naczynie tak, aby nie wchłaniało nadmiaru zapachów i włóż do lodówki.
PRZY OKAZJI
Mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z cebulą. Dzięki temu danie będzie jeszcze atrakcyjniejsze i smaczniejsze.
Nie bój się eksperymentować, a na pewno znajdziesz przepis, który Ci się spodoba!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kebab #marynataPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych