Zaskakujące kotleciki z białej kapusty – odkryj nowe smaki!

Kotleciki z białej kapusty

Do przepisu

Kotlety z białej kapusty zadowolą przede wszystkim wegetarian, którzy spożywają jajka i nabiał. Ale nawet jeśli nie ograniczasz się w niczym, docenisz to wspaniałe danie, ponieważ nie zawsze jesz coś mięsnego. Co więcej, kotlety te okazują się dość sycące, dzięki zawartym w składzie jajom i semolinie. A przy tym bardzo apetyczny: złocista skórka powstająca podczas smażenia wywołuje nieodpartą chęć spróbowania choćby kawałka. No cóż, wtedy na pewno zjesz jeden kotlet i sięgniesz po drugi, a nawet trzeci. Nie zatrzymuj się: jeśli naprawdę chcesz, możesz!

Złożoność: łatwo Kalorie: 468,93 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 8,84 g/31,98 g/36,09PrażenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 średnia główka kapusty 1 duże jajko i 2 żółtka 4–5 łyżek. l. kasza manna 4 łyżki. l. masło bułka tarta olej roślinny sól, świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do podania Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby rozdrobnić kotlety, posiekaj kapustę bardzo cienko, usuń łodygę, pokrój ją w poprzek na kawałki o długości 1,5 cm. Posolić kapustę, odstawić na 10–15 minut. Następnie wciśnij dłonie w sitko, wyciskając sok (możesz go wypić lub dodać do smoothie warzywnego).

Krok 2

Kapustę zalać dużą ilością wrzącej wody na 5 minut, odsączyć wodę i ponownie mocno wycisnąć. Wymieszaj z semoliną do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji.

Krok 3

Jajko ubić z żółtkami i roztopionym masłem. Wlać do kapusty, wymieszać i odstawić na 10 minut. Powinieneś otrzymać gęstą masę, którą można rzeźbić. Jeśli jest rzadka, dodaj więcej semoliny.

Krok 4

Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny warstwą o grubości 1 cm. Weź w dłoniach masę kapusty nieco mniejszą od piłki tenisowej, obtocz w bułce tartej i lekko spłaszcz, włóż na olej.

Krok 5

Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Następnie przykryj pokrywką i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany. Powstałe kotlety podawaj na gorąco.

PRZYDATNE RADY

Te kotlety okażą się szczególnie delikatne, jeśli ugotujesz je z młodej kapusty. Lub spróbuj użyć Pekinu: będzie działać równie dobrze.

PRZY OKAZJI

Do kotletów z kapustą można dodać przyprawy (np. mielony kminek, curry czy kurkumę), a także odrobinę startego twardego sera (ok. 50 g). Danie stanie się jeszcze smaczniejsze i aromatyczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja