Śniadania z jajek i sera: 21 przepisów ze zdjęciami
Śniadania z jajek i sera często przygotowywane są z przyzwyczajenia i sprowadzają się do najprostszej jajecznicy lub omletu z serem. Ale nawet takie dania można przygotować na różne sposoby. Dodajmy do nich przepisy na zapiekanki, krokiety, sałatki, tosty, naleśniki, grzanki, a otrzymamy mnóstwo pożywnych, zdrowych śniadań.
O czym porozmawiamy w artykule:7 korzyści z jedzenia jajek na śniadanie Zwiększenie energii Wzmocnienie układu odpornościowego Poprawa zdrowia poznawczego Zwalczanie stanów zapalnych Zwiększenie dobrego cholesterolu Wspomaganie urody włosów, kości i skóry Pomoc w odchudzaniu Śniadania z jajkiem i serem Omlet z serem, kiełbasą i grzybami Omlet z serem na patelni Francuski Omlet z serem Omlet wiejski z serem i cukinią Omlet białkowy z serem i pikantnymi ziołami Roladki omletowe z pesto i serem Jajecznica z fetą i suszonymi pomidorami Jajecznica szwajcarska z serem Frittata z serem, warzywami i szynką Jajka w sosie pomidorowym z serem Jajka faszerowane w piekarniku z serem Krokiety jajeczne na twardo z serem i szynką Tosty ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i jajkami przepiórczymi Tosty z awokado, serem owczym i jajkiem w koszulce Sałatka irlandzka z jajkami i serem na śniadanie Sałatka zielona z jajkiem i dressingiem serowym Sałatka lodowa z jajkami, serem pleśniowym i boczkiem Roladki z szynki z serem i czosnkiem Zapiekanka ziemniaczana z serem Placki serowe Grzanki faszerowane serem
Zanim podamy 21 przepisów na śniadanie z jajkiem i serem, porozmawiajmy o zaletach jajek. Zawsze miło jest wiedzieć, że jesz nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
7 zalet jedzenia jajek na śniadanie
Zastrzyk energii
Jeden dobry powód, aby jeść jajka na śniadanie — ich skład odżywczy. Dzięki niemu jaja zapewniają niezbędny zastrzyk długotrwałej energii. Połączenie białek i tłuszczów, które są trawione stosunkowo wolno w porównaniu do węglowodanów, w towarzystwie witaminy B12 zapewnia stały dopływ energii przez kilka godzin po zjedzeniu jaj.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Na śniadanie szklanka soku pomarańczowego — to nie jedyny sposób na uniknięcie przeziębienia. Według ekspertów jajka można absolutnie włączyć do zbilansowanej diety. Dostarczają naszemu organizmowi różnorodnych składników odżywczych niezbędnych układowi odpornościowemu do lepszego radzenia sobie z różnymi chorobami.
Jajka zawierają zauważalne stężenia witamin A, D i E, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jajka są również bogate w selen — silny przeciwutleniacz i środek immunostymulujący.
Poprawa zdrowia poznawczego
Jajka są bogate w cholinę, składnik odżywczy niezbędny do zdrowego funkcjonowania mózgu. Są także dobrym źródłem kwasów omega-3. Średnio 1 jajko zawiera od 100 do 500 mg kwasów tłuszczowych. Te ważne tłuszcze korzystnie wpływają również na mózg.
Jak wspomniano powyżej, jaja zawierają dużo witaminy B12 (aż do 46% zalecanej dziennej wartości). Jej niskie spożycie może prowadzić do upośledzenia pamięci i ciągłego zmęczenia.
Zwalczanie procesów zapalnych
Wiadomo, że omega-3 mogą nie tylko zmniejszać ryzyko chorób serca, ale także zmniejszać stany zapalne w organizmie. Jajka zawierają nie tylko te kwasy tłuszczowe, ale także omega-6. Jest to szczególnie widoczne w przypadku jaj pochodzących od kur hodowlanych.
Zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu
Cholesterol — ważny element strukturalny każdej komórki ciała. Od dawna uważa się, że spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol w naturalny sposób podnosi jego poziom we krwi. Jednak kilka ostatnich badań wykazało, że jaja zwiększają poziom dobrego cholesterolu, a nawet zmniejszają ryzyko chorób serca u zdrowych ludzi.
Pomóż piękna włosom, kościom i skórze
Jajka — przyzwoite źródło białka i biotyny, rozpuszczalnej w wodzie witaminy B7. Para ta sprzyja porostowi włosów, dlatego śmiało możemy powiedzieć, że częste spożywanie jajek korzystnie wpływa na nasze włosy.
Jajka zawierają wapń i witaminę D, które są kluczem do utrzymania mocnych kości.
Jajka są bogate w przeciwutleniacze. Pomagają zwalczać wolne rodniki, które uszkadzają komórki i powodują oznaki starzenia. Czy nadal kupujecie modne serum i kremy? Częste spożywanie jajek może pomóc w utrzymaniu młodzieńczej skóry.
Pomoc w odchudzaniu
Jajka — źródło białka i tłuszczu. Zapewniają uczucie sytości, które utrzymuje się dłużej, niż gdybyśmy jedli produkty o niskiej zawartości białka i tłuszczu. Dlatego jajka pomagają kontrolować dzienne spożycie kalorii.
Przypominamy jeszcze raz: jajka zawierają cholinę. Bierze także udział w wielu procesach metabolicznych, w tym w rozkładzie tłuszczu.
Białko jaja zawiera około 17 kcal i 0,1 g tłuszczu, podczas gdy żółtko zawiera zazwyczaj około 55 kcal i 4,5 g tłuszczu. Jednocześnie posiadają wysoki wskaźnik sytości, co nie sprzyja częstemu podjadaniu pomiędzy głównymi posiłkami. Liczne badania wykazały, że osoby jedzące na śniadanie jajka (łącznie z żółtkami) nie tylko czują się pełniejsze, ale także spożywają mniej kalorii podczas posiłków późno w nocy w porównaniu do osób jedzących śniadaniowe muffinki.
Informacje o tym, które metody przygotowywania jaj wpływają na ich zalety, można znaleźć tutaj.
Śniadania z jajek i sera
Omlet z serem, kiełbasą i grzybami
Ta opcja przygotowania jajek i sera na śniadanie jest prosta, a nawet dość znana wielu. Sugerujemy jednak przygotowanie omletu w formie czegoś w rodzaju bułki. Dlatego do „ciasta” jajecznego dodajemy mąkę, dzięki czemu dobrze zachowuje swój kształt na patelni. Jeśli nie udało Ci się złożyć omletu za pierwszym razem, nie zniechęcaj się: naprawdę musisz się do tego przyzwyczaić. Staraj się także używać patelni z bardzo dobrą powłoką nieprzywierającą, aby masa jajeczna nie miała szans przylgnąć do powierzchni.
Omlet z serem, kiełbasą i grzybami
Do gotowania 2–Na śniadanie 4 porcje omletu z serem potrzebujesz:
- pieczarki – 300 gr
- żarówka – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 60 gr
- kiełbasa lekarska – 100 gr
- twardy ser – 50 gr
- jajka – 4 szt.
- mąka – 20–25 gr
- mleko – 80–100 ml
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę — cienkie półpierścienie.
- Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Mieszając, zrumienić, 3 minuty. Dodać przygotowane pieczarki. Mieszając, smażymy przez 5 minut.
- Kiełbasę pokroić w paski. Dodajemy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby składniki się nie przypaliły.
- Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jajka lekko ubij trzepaczką i dodaj odrobinę soli. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ubijając, wlewaj mleko. Mieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na dużej patelni z wyjmowanym uchwytem. Wlać masę jajeczną i ułożyć kiełbasę i grzyby w rzędzie pośrodku. Gdy jajka już się zetną, zwiń je w rulon, zawijając brzegi omletu nad nadzieniem.
- Omlet z kiełbasą i grzybami posypujemy tartym serem i smażymy w piekarniku nagrzanym do 180°C, włączając grill na 3 minuty. Możesz po prostu przykryć patelnię pokrywką i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Podawaj śniadanie z jajkiem i serem na gorąco.
Omlet z serem na patelni
Omleta z serem warto spróbować choćby dlatego, że jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ale jego smak jest bardzo ciekawy. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki – świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Do przygotowania tego śniadania wybierz ser o bogatym smaku. Najlepszy jest parmezan lub inny twardy, dojrzały ser. Sami zdecydujcie, czy dodać do omletu mleko.
Omlet z serem na patelni
Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:
- jajka – 3 szt.
- woda pitna
- tarty ser – 30 gr
- masło – 10 gr
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny – 1 łyżeczka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Jajka lekko ubij widelcem i 3 połówkami wody. — tylko tak, żeby białko i żółtko się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
- Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jeśli używasz twardego sera, możesz pokroić go w cienkie plasterki za pomocą noża do obierania. — Dzięki temu jest wyjątkowo pyszny.
- Umieść patelnię z powłoką nieprzywierającą o niskich bokach na średnim ogniu i pozwól jej się rozgrzać, około 1 minuty. Włóż masło i dodaj oliwę z oliwek. Obróć patelnię tak, aby olej rozprowadził się po całej powierzchni.
- Zwiększ ogień do dużego i gdy masło zacznie się pienić, wlej jajka. Przechylaj patelnię w różnych kierunkach, aby mieszanina omletów rozłożyła się na równą warstwę. Podpal to.
- Delikatnie przesuń brzegi omletu, pozwalając, aby płyn, który jeszcze nie zastygł, spłynął na patelnię. Gdy omlet będzie prawie gotowy (w środku zostanie trochę płynu) posyp go serem i przechyl patelnię tak, aby połowa omletu zsunęła się (uważaj, żeby nie uciekła!) i złóż go na pół. Natychmiast podawaj śniadanie.
Omlet francuski z serem
Gdyby udało się poznać nazwisko osoby, która jako pierwsza wynalazła omlet, zasługiwałaby na specjalną nagrodę kulinarną. W końcu spójrz, jakie to proste: bierzesz trochę wszystkiego, co jest w lodówce, smażysz i wlewasz jajka. I dostajesz obfite, smaczne i bardzo urocze danie na śniadanie. Możesz wymyślić setki przepisów na omlety, ponieważ jest tak wiele kombinacji jajek, sera, warzyw, mięsa i ziół!
Omlet francuski z serem
Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:
- jajka – 3 szt.
- masło – 20 gr
- tarty ser gouda – 2 łyżki l.
- ulubione zioła do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Jajka rozbić do miski, dodać sól i pieprz. Szybko wymieszaj widelcem, aby żółtka połączyć z białkami.
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu i rozpuść masło. Wylać jajka i odczekać 6–7 sekund, aż jajka lekko się zetną.
- Potrząsając patelnią w tę i z powrotem, aktywnie mieszaj omlet widelcem, aby jajka szybciej zgęstniały.
- Gdy omlet zgęstnieje na spodzie, ale jest nadal płynny na wierzchu, posyp go serem, a następnie rozciągnij widelcem brzegi omletu. Potrząsając patelnią, przesuń ją na przeciwną stronę. Złóż brzeg omletu najbliżej siebie w kierunku środka.
- Lekko uderz patelnią o stół, tak aby brzeg omletu naprzeciwko Ciebie przesunął się do przodu.
- Chwyć uchwyt patelni tak, aby kciuk znajdował się na górze. Połóż talerz i ostrym ruchem obróć na niego omlet tak, aby wolny brzeg był skierowany w dół. Odetnij brzegi, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco.
Omlet wiejski z serem i cukinią
Natalya Tsibulskaya @mizuko, nasza czytelniczka i autorka przepisu: „Delikatny, aromatyczny i bardzo tandetny omlet doskonale urozmaici każde śniadanie. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.”
Omlet wiejski z serem i cukinią
Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:
- cukinia – 1 sztuka
- ser półtwardy – 70–80 gr
- ser feta – 70 gr
- pietruszka – liście 2–3 gałęzie
- twardy ser dojrzewający – 70 gr
- jajka – 4 szt.
- pomidorki koktajlowe – 5–6 szt.
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Cukinię i cały ser zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj natkę pietruszki według uznania.
- Cukinię wymieszaj z…