Zaskakujące Kombinacje Jajek i Sera: 21 Inspirujących Przepisów wraz ze Wspaniałymi Zdjęciami

Śniadania z jajek i sera: 21 przepisów ze zdjęciami

Śniadania z jajek i sera: 21 przepisów ze zdjęciami

Śniadania z jajek i sera często przygotowywane są z przyzwyczajenia i sprowadzają się do najprostszej jajecznicy lub omletu z serem. Ale nawet takie dania można przygotować na różne sposoby. Dodajmy do nich przepisy na zapiekanki, krokiety, sałatki, tosty, naleśniki, grzanki, a otrzymamy mnóstwo pożywnych, zdrowych śniadań.

Śniadania z jajek i seraO czym porozmawiamy w artykule:7 korzyści z jedzenia jajek na śniadanie Zwiększenie energii Wzmocnienie układu odpornościowego Poprawa zdrowia poznawczego Zwalczanie stanów zapalnych Zwiększenie dobrego cholesterolu Wspomaganie urody włosów, kości i skóry Pomoc w odchudzaniu Śniadania z jajkiem i serem Omlet z serem, kiełbasą i grzybami Omlet z serem na patelni Francuski Omlet z serem Omlet wiejski z serem i cukinią Omlet białkowy z serem i pikantnymi ziołami Roladki omletowe z pesto i serem Jajecznica z fetą i suszonymi pomidorami Jajecznica szwajcarska z serem Frittata z serem, warzywami i szynką Jajka w sosie pomidorowym z serem Jajka faszerowane w piekarniku z serem Krokiety jajeczne na twardo z serem i szynką Tosty ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i jajkami przepiórczymi Tosty z awokado, serem owczym i jajkiem w koszulce Sałatka irlandzka z jajkami i serem na śniadanie Sałatka zielona z jajkiem i dressingiem serowym Sałatka lodowa z jajkami, serem pleśniowym i boczkiem Roladki z szynki z serem i czosnkiem Zapiekanka ziemniaczana z serem Placki serowe Grzanki faszerowane serem

Zanim podamy 21 przepisów na śniadanie z jajkiem i serem, porozmawiajmy o zaletach jajek. Zawsze miło jest wiedzieć, że jesz nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

7 zalet jedzenia jajek na śniadanie

Zastrzyk energii

Jeden dobry powód, aby jeść jajka na śniadanie ich skład odżywczy. Dzięki niemu jaja zapewniają niezbędny zastrzyk długotrwałej energii. Połączenie białek i tłuszczów, które są trawione stosunkowo wolno w porównaniu do węglowodanów, w towarzystwie witaminy B12 zapewnia stały dopływ energii przez kilka godzin po zjedzeniu jaj.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Na śniadanie szklanka soku pomarańczowego to nie jedyny sposób na uniknięcie przeziębienia. Według ekspertów jajka można absolutnie włączyć do zbilansowanej diety. Dostarczają naszemu organizmowi różnorodnych składników odżywczych niezbędnych układowi odpornościowemu do lepszego radzenia sobie z różnymi chorobami.

Jajka zawierają zauważalne stężenia witamin A, D i E, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jajka są również bogate w selen silny przeciwutleniacz i środek immunostymulujący.

Poprawa zdrowia poznawczego

Jajka są bogate w cholinę, składnik odżywczy niezbędny do zdrowego funkcjonowania mózgu. Są także dobrym źródłem kwasów omega-3. Średnio 1 jajko zawiera od 100 do 500 mg kwasów tłuszczowych. Te ważne tłuszcze korzystnie wpływają również na mózg.

Jak wspomniano powyżej, jaja zawierają dużo witaminy B12 (aż do 46% zalecanej dziennej wartości). Jej niskie spożycie może prowadzić do upośledzenia pamięci i ciągłego zmęczenia.

Zwalczanie procesów zapalnych

Wiadomo, że omega-3 mogą nie tylko zmniejszać ryzyko chorób serca, ale także zmniejszać stany zapalne w organizmie. Jajka zawierają nie tylko te kwasy tłuszczowe, ale także omega-6. Jest to szczególnie widoczne w przypadku jaj pochodzących od kur hodowlanych.

Zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu

Cholesterol ważny element strukturalny każdej komórki ciała. Od dawna uważa się, że spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol w naturalny sposób podnosi jego poziom we krwi. Jednak kilka ostatnich badań wykazało, że jaja zwiększają poziom dobrego cholesterolu, a nawet zmniejszają ryzyko chorób serca u zdrowych ludzi.

Pomóż piękna włosom, kościom i skórze

Jajka przyzwoite źródło białka i biotyny, rozpuszczalnej w wodzie witaminy B7. Para ta sprzyja porostowi włosów, dlatego śmiało możemy powiedzieć, że częste spożywanie jajek korzystnie wpływa na nasze włosy.

Jajka zawierają wapń i witaminę D, które są kluczem do utrzymania mocnych kości.

Jajka są bogate w przeciwutleniacze. Pomagają zwalczać wolne rodniki, które uszkadzają komórki i powodują oznaki starzenia. Czy nadal kupujecie modne serum i kremy? Częste spożywanie jajek może pomóc w utrzymaniu młodzieńczej skóry.

Pomoc w odchudzaniu

Jajka źródło białka i tłuszczu. Zapewniają uczucie sytości, które utrzymuje się dłużej, niż gdybyśmy jedli produkty o niskiej zawartości białka i tłuszczu. Dlatego jajka pomagają kontrolować dzienne spożycie kalorii.

Przypominamy jeszcze raz: jajka zawierają cholinę. Bierze także udział w wielu procesach metabolicznych, w tym w rozkładzie tłuszczu.

Białko jaja zawiera około 17 kcal i 0,1 g tłuszczu, podczas gdy żółtko zawiera zazwyczaj około 55 kcal i 4,5 g tłuszczu. Jednocześnie posiadają wysoki wskaźnik sytości, co nie sprzyja częstemu podjadaniu pomiędzy głównymi posiłkami. Liczne badania wykazały, że osoby jedzące na śniadanie jajka (łącznie z żółtkami) nie tylko czują się pełniejsze, ale także spożywają mniej kalorii podczas posiłków późno w nocy w porównaniu do osób jedzących śniadaniowe muffinki.

Informacje o tym, które metody przygotowywania jaj wpływają na ich zalety, można znaleźć tutaj.

Śniadania z jajek i sera

Omlet z serem, kiełbasą i grzybami

Ta opcja przygotowania jajek i sera na śniadanie jest prosta, a nawet dość znana wielu. Sugerujemy jednak przygotowanie omletu w formie czegoś w rodzaju bułki. Dlatego do „ciasta” jajecznego dodajemy mąkę, dzięki czemu dobrze zachowuje swój kształt na patelni. Jeśli nie udało Ci się złożyć omletu za pierwszym razem, nie zniechęcaj się: naprawdę musisz się do tego przyzwyczaić. Staraj się także używać patelni z bardzo dobrą powłoką nieprzywierającą, aby masa jajeczna nie miała szans przylgnąć do powierzchni.

Omlet z serem, kiełbasą i grzybami
Omlet z serem, kiełbasą i grzybami

Do gotowania 2Na śniadanie 4 porcje omletu z serem potrzebujesz:

  • pieczarki 300 gr
  • żarówka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 60 gr
  • kiełbasa lekarska 100 gr
  • twardy ser 50 gr
  • jajka 4 szt.
  • mąka 2025 gr
  • mleko 80100 ml
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę cienkie półpierścienie.
  2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Mieszając, zrumienić, 3 minuty. Dodać przygotowane pieczarki. Mieszając, smażymy przez 5 minut.
  3. Kiełbasę pokroić w paski. Dodajemy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby składniki się nie przypaliły.
  4. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jajka lekko ubij trzepaczką i dodaj odrobinę soli. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ubijając, wlewaj mleko. Mieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na dużej patelni z wyjmowanym uchwytem. Wlać masę jajeczną i ułożyć kiełbasę i grzyby w rzędzie pośrodku. Gdy jajka już się zetną, zwiń je w rulon, zawijając brzegi omletu nad nadzieniem.
  6. Omlet z kiełbasą i grzybami posypujemy tartym serem i smażymy w piekarniku nagrzanym do 180°C, włączając grill na 3 minuty. Możesz po prostu przykryć patelnię pokrywką i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Podawaj śniadanie z jajkiem i serem na gorąco.

Omlet z serem na patelni

Omleta z serem warto spróbować choćby dlatego, że jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ale jego smak jest bardzo ciekawy. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki – świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Do przygotowania tego śniadania wybierz ser o bogatym smaku. Najlepszy jest parmezan lub inny twardy, dojrzały ser. Sami zdecydujcie, czy dodać do omletu mleko.

Omlet z serem na patelni
Omlet z serem na patelni

Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:

  • jajka 3 szt.
  • woda pitna
  • tarty ser 30 gr
  • masło 10 gr
  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny 1 łyżeczka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Jajka lekko ubij widelcem i 3 połówkami wody. tylko tak, żeby białko i żółtko się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jeśli używasz twardego sera, możesz pokroić go w cienkie plasterki za pomocą noża do obierania. Dzięki temu jest wyjątkowo pyszny.
  3. Umieść patelnię z powłoką nieprzywierającą o niskich bokach na średnim ogniu i pozwól jej się rozgrzać, około 1 minuty. Włóż masło i dodaj oliwę z oliwek. Obróć patelnię tak, aby olej rozprowadził się po całej powierzchni.
  4. Zwiększ ogień do dużego i gdy masło zacznie się pienić, wlej jajka. Przechylaj patelnię w różnych kierunkach, aby mieszanina omletów rozłożyła się na równą warstwę. Podpal to.
  5. Delikatnie przesuń brzegi omletu, pozwalając, aby płyn, który jeszcze nie zastygł, spłynął na patelnię. Gdy omlet będzie prawie gotowy (w środku zostanie trochę płynu) posyp go serem i przechyl patelnię tak, aby połowa omletu zsunęła się (uważaj, żeby nie uciekła!) i złóż go na pół. Natychmiast podawaj śniadanie.

Omlet francuski z serem

Gdyby udało się poznać nazwisko osoby, która jako pierwsza wynalazła omlet, zasługiwałaby na specjalną nagrodę kulinarną. W końcu spójrz, jakie to proste: bierzesz trochę wszystkiego, co jest w lodówce, smażysz i wlewasz jajka. I dostajesz obfite, smaczne i bardzo urocze danie na śniadanie. Możesz wymyślić setki przepisów na omlety, ponieważ jest tak wiele kombinacji jajek, sera, warzyw, mięsa i ziół!

Omlet francuski z serem
Omlet francuski z serem

Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:

  • jajka 3 szt.
  • masło 20 gr
  • tarty ser gouda 2 łyżki l.
  • ulubione zioła do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Jajka rozbić do miski, dodać sól i pieprz. Szybko wymieszaj widelcem, aby żółtka połączyć z białkami.
  2. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu i rozpuść masło. Wylać jajka i odczekać 67 sekund, aż jajka lekko się zetną.
  3. Potrząsając patelnią w tę i z powrotem, aktywnie mieszaj omlet widelcem, aby jajka szybciej zgęstniały.
  4. Gdy omlet zgęstnieje na spodzie, ale jest nadal płynny na wierzchu, posyp go serem, a następnie rozciągnij widelcem brzegi omletu. Potrząsając patelnią, przesuń ją na przeciwną stronę. Złóż brzeg omletu najbliżej siebie w kierunku środka.
  5. Lekko uderz patelnią o stół, tak aby brzeg omletu naprzeciwko Ciebie przesunął się do przodu.
  6. Chwyć uchwyt patelni tak, aby kciuk znajdował się na górze. Połóż talerz i ostrym ruchem obróć na niego omlet tak, aby wolny brzeg był skierowany w dół. Odetnij brzegi, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco.

Omlet wiejski z serem i cukinią

Natalya Tsibulskaya @mizuko, nasza czytelniczka i autorka przepisu: „Delikatny, aromatyczny i bardzo tandetny omlet doskonale urozmaici każde śniadanie. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.”

Omlet wiejski z serem i cukinią
Omlet wiejski z serem i cukinią

Do przygotowania 2 porcji omletu serowego na śniadanie potrzebne będą:

  • cukinia 1 sztuka
  • ser półtwardy 7080 gr
  • ser feta 70 gr
  • pietruszka liście 23 gałęzie
  • twardy ser dojrzewający 70 gr
  • jajka 4 szt.
  • pomidorki koktajlowe 56 szt.
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cukinię i cały ser zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj natkę pietruszki według uznania.
  2. Cukinię wymieszaj z…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja