Pomidory w galarecie
Do przepisu
Próbowaliście kiedyś pomidorów w galarecie? Jeśli nie, nasz przepis Ci pomoże! Takie przygotowanie zwykle robi na wszystkich trwałe wrażenie. Wyglądają jak zwykłe pomidory z puszki, jednak dzięki zżelowanej marynacie mają bardzo ciekawą konsystencję i oryginalny smak. Przygotowanie tego dania jest dość proste i nie zajmuje dużo czasu. Uwaga: pomidory w galarecie umieszczone w słoikach wymagają sterylizacji! I nie zalecamy rezygnowania z tego kroku, w przeciwnym razie mogą pojawić się problemy z przechowywaniem przedmiotu obrabianego.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcebula – 500 g duże pomidory – 2 kg koperek (kwiatostany) – 2 szt. pietruszka – 2 gałązki czosnek – 4–5 ząbków ziele angielskie, groszek – 3 szt. pieprz czarny – 3 szt. liść laurowy – 1–2 szt.do napełniania:woda do picia – 1,5 granulatu żelatynowego – 2 łyżki. l. (25g)Do napełniania:cukier – 100 g, sól – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować składniki na pomidorki w galarecie. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Pomidory myjemy i często nakłuwamy wykałaczką ze wszystkich stron. Koper i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 2
Sterylizuj słoiki z pomidorami i pozwól im dokładnie wyschnąć. Posyp je ziele angielskie, czarnym pieprzem i liściem laurowym. Następnie ułóż pomidory, krążki cebuli, kwiatostany kopru i liście pietruszki.
Krok 3
Przygotuj farsz do pomidorów. W tym celu do miski wsypać żelatynę, dodać 250 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Do pozostałej wody dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Do gorącej wody dodać spęcznioną żelatynę i, mieszając, ponownie podgrzać. Nie doprowadzać do wrzenia.
Krok 5
Wlać powstałą solankę do słoików z pomidorami. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami, umieść słoiki w dużym rondlu z ciepłą wodą i postaw na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, sterylizować przez 10 minut.
Krok 6
Zwiń pokrywki słoików z pomidorami w gorącej galaretce. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Przygotowując nadzienie do pomidorów, pamiętaj, że surowo zabrania się podgrzewania żelatyny do wrzenia, w przeciwnym razie straci ona swoje właściwości, a efekt będzie zupełnie inny.
PRZY OKAZJI
Zgodnie z tym przepisem w galarecie można gotować pomidory o różnych rozmiarach i odmianach. Czerwone, żółte i brązowe pomidorki cherry szczególnie pięknie wyglądają w słoiku, a potem na stole.