Zaskakujące Delikatności: Pomidory w Galarecie

Pomidory w galarecie

Pomidory w galarecie, przystawkaPomidory w galarecie, przystawka Do przepisu

Próbowaliście kiedyś pomidorów w galarecie? Jeśli nie, nasz przepis Ci pomoże! Takie przygotowanie zwykle robi na wszystkich trwałe wrażenie. Wyglądają jak zwykłe pomidory z puszki, jednak dzięki zżelowanej marynacie mają bardzo ciekawą konsystencję i oryginalny smak. Przygotowanie tego dania jest dość proste i nie zajmuje dużo czasu. Uwaga: pomidory w galarecie umieszczone w słoikach wymagają sterylizacji! I nie zalecamy rezygnowania z tego kroku, w przeciwnym razie mogą pojawić się problemy z przechowywaniem przedmiotu obrabianego.

Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcebula – 500 g duże pomidory – 2 kg koperek (kwiatostany) – 2 szt. pietruszka – 2 gałązki czosnek – 4–5 ząbków ziele angielskie, groszek – 3 szt. pieprz czarny – 3 szt. liść laurowy – 1–2 szt.do napełniania:woda do picia – 1,5 granulatu żelatynowego – 2 łyżki. l. (25g)Do napełniania:cukier – 100 g, sól – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować składniki na pomidorki w galarecie. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Pomidory myjemy i często nakłuwamy wykałaczką ze wszystkich stron. Koper i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Obierz i posiekaj czosnek.

Krok 2

Sterylizuj słoiki z pomidorami i pozwól im dokładnie wyschnąć. Posyp je ziele angielskie, czarnym pieprzem i liściem laurowym. Następnie ułóż pomidory, krążki cebuli, kwiatostany kopru i liście pietruszki.

Krok 3

Przygotuj farsz do pomidorów. W tym celu do miski wsypać żelatynę, dodać 250 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Do pozostałej wody dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Do gorącej wody dodać spęcznioną żelatynę i, mieszając, ponownie podgrzać. Nie doprowadzać do wrzenia.

Krok 5

Wlać powstałą solankę do słoików z pomidorami. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami, umieść słoiki w dużym rondlu z ciepłą wodą i postaw na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, sterylizować przez 10 minut.

Krok 6

Zwiń pokrywki słoików z pomidorami w gorącej galaretce. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Przygotowując nadzienie do pomidorów, pamiętaj, że surowo zabrania się podgrzewania żelatyny do wrzenia, w przeciwnym razie straci ona swoje właściwości, a efekt będzie zupełnie inny.

PRZY OKAZJI

Zgodnie z tym przepisem w galarecie można gotować pomidory o różnych rozmiarach i odmianach. Czerwone, żółte i brązowe pomidorki cherry szczególnie pięknie wyglądają w słoiku, a potem na stole.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja