Porozmawiajmy o czosnku: co ugotować ze strzałkami czosnku. Pesto, aromatyczny olej, wieprzowina, strzały konserwowe
Od maja do lipca w różnych regionach kraju czas na strzały czosnkowe. W sezonie te pachnące i bardzo zdrowe warzywa można łatwo kupić na rynku lub zebrać na daczy. Ale powinieneś się spieszyć, ponieważ młode jasnozielone łodygi są uważane za najsmaczniejsze i delikatne. To z nich można przygotować prawdziwe przysmaki.
O czym porozmawiamy w artykule:Co jest przygotowane ze strzałek czosnkowychPesto ze strzałek czosnkowychSmalec ze strzałkami i oliwą czosnkowąPrzepisyŚniadanie wiejskie – jajecznica ze strzałkami czosnku i pomidoramiSałatka koreańska ze strzałkami czosnku i marchewkąSałatka z kapusty ze strzałkami czosnkuOliwa z zielonego czosnkuRyż ze strzałkami czosnkuStrzały czosnkowe z wieprzowinąStrzały czosnkowe marynowaneStrzałki z solonego czosnku
Co przygotowuje się ze strzałek czosnku
Strzałki czosnkowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Najpierw musisz je uporządkować, usunąć pąki i dokładnie spłukać pod bieżącą wodą. Najlżejszą część łodygi można zjeść na surowo, po prostu pokroić w małe krążki i dodać na przykład do sałatki ze świeżych warzyw. Strzały dobrze komponują się z mięsem, drobiem, burakami, cukinią, kapustą itp.
W krajach azjatyckich strzałki czosnkowe są najczęściej smażone, doprawiane olejem sezamowym, sosem sojowym, ostrą papryką i podawane z wieprzowiną, ryżem lub warzywami. Istnieje opinia, że smażone strzały smakują jak grzyby.
Strzałki czosnkowe można marynować, solić, suszyć i zamrażać. W tej formie doskonale przechowują się do następnego sezonu. Lub przygotuj z nich wszelkiego rodzaju sosy, dipy i pasty.
Pesto czosnkowe
Do pesto czosnkowego dodaje się orzechy, dowolne zioła, oliwę i twardy ser (Shutterstock/FOTODOM)
Pesto to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów, który można przygotować z niemal każdego zioła, łącznie z ząbkami czosnku. Tutaj będziesz potrzebować najmłodszych i najdelikatniejszych łodyg, a także orzechów lub nasion (dyni, orzechów nerkowca, sosny itp.), Oliwki lub innego oleju roślinnego i twardego sera. W razie potrzeby dodaj odrobinę świeżej bazylii, natki pietruszki lub koperku – dzięki temu smak sosu będzie jeszcze jaśniejszy i bardziej wyrazisty. A potem wszystko jest już dość proste – przygotowane składniki włóż do miski blendera i zmiel na pastę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos jest gotowy!
Pesto czosnkowe podawaj do mięs, drobiu, makaronów i grillowanych warzyw. Użyj jako sosu do pizzy, dodaj do domowego chleba lub po prostu podawaj ze świeżą, gorącą pitą lub ciabattą.
Smalec ze strzałkami i oliwą czosnkową
Inną opcją, w której wygrywają obie strony, jest smalec ze strzałkami czosnku. Idealny dodatek do barszczu, gotowanych ziemniaków lub szklanki czegoś mocnego. Wystarczy pokroić smalec i strzałki na małe kawałki, przepuścić przez maszynę do mięsa, dodać paprykę, kolendrę, czarną i czerwoną paprykę, sól i, w razie potrzeby, trochę drobno posiekany świeży koperek lub kolendrę. Dokładnie wymieszać, pozostawić w temperaturze pokojowej na 20–30 minut i podawaj. Smalec ten należy przechowywać w lodówce, w pojemniku ze szczelną pokrywką, nie dłużej niż 5–7 dni. Lub w zamrażarce na kilka miesięcy.
miJeśli nie lubisz smalcu, przygotuj strzałki czosnkowe z masłem. Tutaj też nie ma nic skomplikowanego – w blenderze ubić strzałki i lekko roztopione masło na gładką masę, dodać sól, przyprawy do smaku i podawać do tostów, steków lub stosować jako bazę do sosów. Olej czosnkowy można przygotować do wykorzystania w przyszłości: dobrze przechowuje się w zamrażarce.
Przepisy
Śniadanie wiejskie – jajecznica z czosnkiem i pomidorami
Jak sprawić, by zwykła jajecznica była super smaczna i apetyczna? Wystarczy dodać strzałki czosnku i dojrzałe, soczyste pomidory.
Wiejskie śniadanie – jajecznica z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi (fot. autora przepisu)
Do gotowania na 2 porcje potrzebować:
- jajka – 2 szt.
- papryka czerwona – 1/2 szt.
- cebula – 1 szt.
- strzałki czosnkowe – 10 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 7 szt.
- olej roślinny do smażenia – 3 łyżki. l.
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
- suche włoskie zioła
1. Przygotowane strzałki czosnku pokroić w drobną kostkę i gotować we wrzącej wodzie przez 6 minut. Odcedź na durszlaku.
2. Cebulę pokroić w cienkie ćwiartki i lekko podsmażyć na gorącej patelni. Dodać pokrojoną w paski słodką paprykę i strzałki czosnku.
3. Na patelnię z warzywami włóż przekrojone na pół pomidory. Smażymy, wbijamy jajka. Sól, pieprz, posyp suszonymi ziołami. Podgrzewaj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Z tych samych składników można ugotować nie tylko jajecznicę, ale także omlet.
Przy okazji
Najmłodszych i najdelikatniejszych strzałek czosnkowych nie można gotować wcześniej, ale natychmiast smażyć z cebulą i słodką papryką.
Sałatka koreańska ze strzałkami czosnku i marchewką
Pyszne i zdrowe strzałki czosnkowe można przygotować na różne sposoby. Oferujemy Państwu ciekawą i nietypową sałatkę, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni koreańskiej.
Do gotowania na 3 porcje potrzebować:
- strzałki czosnkowe – 350 g
- marchew – 2 szt.
- cebula – 1 sztuka
- olej roślinny – 2 łyżki l.
- sos sojowy – 2 łyżki l.
- ocet 9% – 2 łyżki l.
- Koreańska przyprawa marchewkowa – 2 łyżeczki
- cukier – 2 łyżeczki
1. Umyj strzałki czosnku, osusz je, usuń kwiatostany, pozostawiając tylko najdelikatniejszą część łodygi. Kroimy w kostkę o długości około 3 cm.
2. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Lekko podsmaż na oleju roślinnym, następnie dodaj strzałki i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Fajny.
3. Pokrój marchewki w cienkie paski. Użyj koreańskiej tarki do warzyw lub bardzo ostrego, cienkiego noża. Przełóż marchewki do dużej, głębokiej miski.
4. Do marchewki dodać ostudzoną cebulę ze strzałkami, sos sojowy, cukier, koreańską przyprawę marchewkową i ocet. Dokładnie wymieszaj.
5. Sałatkę włóż do lodówki na co najmniej 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem lub pitą.
Uwaga dla gospodyni
Ocet stołowy 9% można zastąpić naturalnym octem jabłkowym.
Przy okazji
Do sosu sałatkowego możesz dodać odrobinę nierafinowanego oleju sezamowego.
Sałatka z kapusty ze strzałkami czosnku
Ta sałatka okazuje się szczególnie smaczna, jeśli weźmiesz delikatną młodą kapustę. A dla większej sytości możesz dodać boczek lub szynkę.
Sałatka z kapusty ze strzałkami czosnku (Shutterstock/FOTODOM)
Do gotowania na 2 porcje potrzebować:
- ogórek średni – 1 szt.
- kapusta biała – 100 g
- strzałki czosnku – 1 mała pęczek
- ser topiony – 1 szt.
- koperek – 4–5 gałązek
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Kapustę drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny.
2. Przełóż strzałki czosnku przez maszynę do mięsa i dodaj sól. Ser topiony pokroić w paski.
3. Ogórki pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na koreańskiej tarce. Koperek, bez grubych łodyg, posiekaj niezbyt drobno. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
4. Jeśli chcesz, dodaj do sałatki trochę więcej soku z cytryny, włóż do lodówki i odstaw na co najmniej 20 minut. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast koperku, do smaku tej sałatki idealnie sprawdzi się kolendra. W tym przypadku ser topiony można zastąpić suluguni.
Przy okazji
DłI większa równowaga Do dressingu można dodać trochę cukru dla smaku.
Olej z zielonego czosnku
Masło z zielonego czosnku można po prostu posmarować tostem lub plasterkiem świeżej bagietki, dodać do gulaszu, zupy lub podawać do steków. Pyszne tak czy siak!
Olej z zielonego czosnku
Do gotowania NA 15–Potrzebne 20 porcji:
- strzałki czosnku – 180 gr
- masło – 180 gr
- sól
1. Przygotuj strzałki, usuń kwiatostany, oddziel najjaśniejszą część łodygi (w tym przepisie grubsza zielona część nie jest potrzebna).
2. Wyjmij wcześniej masło z lodówki: powinno mieć temperaturę pokojową. Pokrój go na małe kawałki.
3. Umieść strzałki czosnku w blenderze i posiekaj. Dodaj sól, olej i ponownie ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta.
4. Oliwę czosnkową przelać do słoika z szczelną pokrywką. Przechowywać w lodówce.
Uwaga dla gospodyni
To masło czosnkowe jest idealne do steków. Jeśli lubisz ostrzejsze, dodaj ostrą paprykę podczas gotowania.
Przy okazji
Możesz przygotować ten olej w porcjach do wykorzystania w przyszłości. Wystarczy wypełnić silikonową foremkę do lodu olejem czosnkowym i umieścić w zamrażarce na 2-3 godziny. Następnie wyjmij, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i włóż z powrotem do zamrażarki.
Ryż ze strzałkami czosnku
Strzałki czosnkowe dobrze komponują się z większością płatków śniadaniowych, ziemniakami i makaronem. Śmiało możesz dodać je do swojej zwykłej przystawki.
Do gotowania na 3 porcje potrzebować:
- strzałki czosnku – 200 gr
- cebula – 2 szt.
- olej roślinny – 15 ml
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- gotowy ugotowany ryż
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- nasiona sezamu
- nasiona lnu
- dojrzały pomidor
1. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
2. Przygotowane strzałki osuszyć, pokroić w kostkę o długości 3–4 cm, dodać na patelnię z cebulą i smażyć około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pieprz i sól.
3. Na talerze ułożyć ugotowany ryż, dodać strzałki i cebulę, udekorować plasterkami pomidora, posypać nasionami. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Będzie bardzo smacznie, jeśli nie ugotujesz ryżu, ale bulgur lub kaszę perłową ze strzałkami czosnku i cebulą.
Przy okazji
Podsmażoną cebulę i strzały można również od razu wymieszać z ryżem i podgrzać na patelni, aby wszystkie smaki się połączyły.
Strzałki czosnkowe z wieprzowiną
W północnych Chinach strzałki czosnkowe z wieprzowiną są tak popularne, że danie to podaje się w każdym chifanie. Sugerujemy przygotowanie go w domu, uwierzcie, nie jest to wcale trudne.
Strzałki czosnkowe z wieprzowiną (Zdjęcie użytkownika, autora przepisu)
Na 2 porcje potrzebować:
- pulpa wieprzowa – 200 g
- strzałki czosnkowe – 1 pęczek
- cebula – 1 szt.
- sos sojowy – 25 g
- olej sezamowy – 25 g
- sos ostrygowy – do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotowane strzałki czosnku pokroić w kostkę o długości 5–7 cm. Gotować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedź na durszlaku. Drobno posiekaj cebulę.
2. Miąższ wieprzowy włóż do zamrażarki na 10–20 minut. Ułatwi to pocięcie go na równe, cienkie kawałki.
3. Zamrożoną wieprzowinę pokroić w kostkę o długości 5–7 cm. Na żeliwnej patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy.
4. Na dużym ogniu szybko podsmaż kawałki wieprzowiny, dodaj cebulę, smaż przez 2-3 minuty. Dodać strzałki czosnku, sos ostrygowy i sojowy, podgrzewać, mieszając, 1 minutę. Rozłóż naczynie na talerzach i natychmiast podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast sosu sojowego i ostrygowego wieprzowinę ze strzałkami czosnku można doprawić sosem teriyaki.
Przy okazji
Czasami do tego dania dodaje się imbir, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę.
Strzałki marynowanego czosnku
Po przygotowaniu marynowanego czosnku…