Zapierający dech w piersiach przepis na gruszkowy kompot na zimowe wieczory

Kompot gruszkowy na zimę

3544.jpgKompot gruszkowy na zimę, Zahodnik3544.jpgKompot gruszkowy na zimę, Zahodnik Do przepisu

Zdecydowanie warto przygotować ten kompot gruszkowy na zimę: zajmie to trochę czasu, ale efekt przyniesie wspaniałe doznania gastronomiczne. Jak długo będą trwać? To zależy od tego, ile słoików pysznego kompotu gruszkowego przygotujesz. Ale możemy z całą pewnością powiedzieć, że takie przygotowania po prostu nie przetrwają do przyszłego lata! Piękno tego kompotu gruszkowego tkwi w specjalnych dodatkach do syropu: wrzucamy do niego pączki goździków i dolewamy odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu napój nabiera oryginalnego smaku i bardzo przyjemnego aromatu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 243,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEgruszki – 1 kg woda do picia – 1,5 lcukier – 500 g goździki – 2 pąki pączki cytryny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj gruszki do zrobienia kompotu na zimę. Umyj gruszki, a następnie obierz je. Każdy owoc przekrój wzdłuż na pół, usuń rdzeń i nasiona.

Krok 2

Przygotowane gruszki ułożyć pionowo w suchym, wysterylizowanym słoju. Staraj się to robić tak ciasno, jak to możliwe. Na patelnię wlej wodę pitną. Dodaj cukier i umieść na kuchence.

Krok 3

Mieszając, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodaj pąki goździków i sok z cytryny. Gotuj syrop kompotowy przez 2 minuty na dużym ogniu.

Krok 4

Powstałym aromatycznym syropem polej gruszki w słoiku. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wlej syrop na patelnię i ponownie zagotuj.

Krok 5

Wrzący syrop wlać do słoika z gruszkami. Zwiń pokrywki. Odwróć słoik na podwójnie złożony ręcznik i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj kompot gruszkowy w chłodnym, suchym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Kompot gruszkowy można doprawić nie tylko goździkami, ale także kardamonem w pudełkach, laskami wanilii i skórką z cytryny lub pomarańczy. Po ugotowaniu dodać je do syropu i gotować według przepisu przez dwie minuty.

PRZY OKAZJI

Niektórzy uważają, że ten kompot gruszkowy jest lekko mdły. Czy można zmniejszyć ilość cukru? Nie polecamy tego, gdyż jest to konieczne dla lepszego przechowywania kompotu, którego nie sterylizujemy. A nadmiar słodyczy można łatwo usunąć przed spożyciem, rozcieńczając napój wodą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja