Kompot gruszkowy na zimę
Do przepisu
Zdecydowanie warto przygotować ten kompot gruszkowy na zimę: zajmie to trochę czasu, ale efekt przyniesie wspaniałe doznania gastronomiczne. Jak długo będą trwać? To zależy od tego, ile słoików pysznego kompotu gruszkowego przygotujesz. Ale możemy z całą pewnością powiedzieć, że takie przygotowania po prostu nie przetrwają do przyszłego lata! Piękno tego kompotu gruszkowego tkwi w specjalnych dodatkach do syropu: wrzucamy do niego pączki goździków i dolewamy odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu napój nabiera oryginalnego smaku i bardzo przyjemnego aromatu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 243,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEgruszki – 1 kg woda do picia – 1,5 lcukier – 500 g goździki – 2 pąki pączki cytryny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj gruszki do zrobienia kompotu na zimę. Umyj gruszki, a następnie obierz je. Każdy owoc przekrój wzdłuż na pół, usuń rdzeń i nasiona.
Krok 2
Przygotowane gruszki ułożyć pionowo w suchym, wysterylizowanym słoju. Staraj się to robić tak ciasno, jak to możliwe. Na patelnię wlej wodę pitną. Dodaj cukier i umieść na kuchence.
Krok 3
Mieszając, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodaj pąki goździków i sok z cytryny. Gotuj syrop kompotowy przez 2 minuty na dużym ogniu.
Krok 4
Powstałym aromatycznym syropem polej gruszki w słoiku. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wlej syrop na patelnię i ponownie zagotuj.
Krok 5
Wrzący syrop wlać do słoika z gruszkami. Zwiń pokrywki. Odwróć słoik na podwójnie złożony ręcznik i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj kompot gruszkowy w chłodnym, suchym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Kompot gruszkowy można doprawić nie tylko goździkami, ale także kardamonem w pudełkach, laskami wanilii i skórką z cytryny lub pomarańczy. Po ugotowaniu dodać je do syropu i gotować według przepisu przez dwie minuty.
PRZY OKAZJI
Niektórzy uważają, że ten kompot gruszkowy jest lekko mdły. Czy można zmniejszyć ilość cukru? Nie polecamy tego, gdyż jest to konieczne dla lepszego przechowywania kompotu, którego nie sterylizujemy. A nadmiar słodyczy można łatwo usunąć przed spożyciem, rozcieńczając napój wodą.