Zapierający dech w piersiach dżem z nektarynek na zimę

Dżem z nektarynek na zimę

Dżem z nektarynek na zimę Do przepisu

Jeśli nigdy nie robiliście dżemu nektarynowego, zdecydowanie powinniście tego spróbować. Latem pojawiają się soczyste, gładkie owoce. Domowy bursztyn stanie się prawdziwym skarbem w mroźną zimę. Otwórz słoneczny słoiczek i delektuj się deserem z filiżanką gorącej herbaty, wspominając upalne lato. Na dżem wybieraj dojrzałe i mocne owoce. Nektarynki są dobre same w sobie, ale dla lepszego smaku dodaj trochę orzechów do dżemu. Lepiej jest użyć orzechów włoskich, dobrze komponują się ze słodkimi i aromatycznymi owocami. Ale są przepisy z migdałami i imbirem. Duże kawałki orzechów nadadzą deserowi jasny i niezapomniany smak.

Złożoność: łatwo Kalorie: 491,08 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 2,39 g/6,72 g/107,05PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEnektarynki – 2 kg cukier – 2 kg orzechy włoskie – 2 szklanki cynamonu – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotowanie dżemu nektarynkowego na zimę zacznij od przygotowania owoców: w rondelku zagotuj wodę, namocz owoce przez 3 minuty, a następnie przelej je do zimnej wody. Ostrożnie zdejmij skórę, aby się nie poparzyć.

Krok 2

Owoce przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie pokrój w średniej wielkości plasterki. Nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie szybko się zagotują.

Krok 3

Nektarynki włóż do specjalnego pojemnika do robienia dżemu i dodaj cukier. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Następnie dodać wodę i wymieszać.

Krok 4

Pojemnik z owocami postaw na kuchence i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić na noc.

Krok 5

Sortuj orzechy włoskie z gruzu i łupin. Pokrój nożem na małe kawałki. Włóż je do dżemu, ponownie postaw pojemnik na kuchence i gotuj, mieszając, przez około 10-15 minut.

Krok 6

Rozłóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć go, zawiń w koc i zostaw na jeden dzień. Następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wybierając owoce na dżem, zwróć uwagę na jasnożółte owoce z czerwonym rumieńcem, matowe, bez połysku. Błyszcząca skórka wskazuje, że przed sprzedażą zostały poddane działaniu środka chemicznego w celu poprawy ich wyglądu.

PRZY OKAZJI

Aby produkty mogły być przechowywane przez długi czas, muszą powoli ostygnąć. Dlatego na zimę przykryj słoiki z konfiturą nektarynkową ciepłym kocem lub ręcznikiem. Przechowuj wyłącznie całkowicie schłodzone słoiki. W tym celu będą potrzebować co najmniej jednego dnia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja