Dżem z maliny moroszki na zimę
Do przepisu
Dżem z maliny moroszki to nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy preparat na zimę. „Królewska jagoda”, jak czasem nazywa się maliny moroszki, ma ogromną liczbę właściwości leczniczych. Zawiera potężną dawkę witaminy C i witaminy A i jest naturalnym antyoksydantem. Ponadto maliny moroszki słyną z dużej zawartości żelaza. Ta żółto-pomarańczowa, malinowa jagoda zwana jest także bursztynem bagiennym. Sezon na malinę moroszkę jest bardzo krótki – dosłownie kilka tygodni w lipcu i sierpniu, a jej zbiór nie jest wcale łatwy, ponieważ rośnie na terenach podmokłych, a każda roślina produkuje tylko jedną jagodę. Dlatego maliny moroszki nie są tanie. W przepisie podpowiadamy, jak zrobić dżem z maliny moroszki, który zimą stanie się prawdziwą ochroną przed przeziębieniem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 64,55 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 0,12 g/0,00 g/16,59DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImaliny moroszki – 1 kg cukier – 1 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Maliny moroszki włóż do miski lub dużego rondla i zasyp cukrem. Delikatnie wstrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić cukier.
Krok 2
Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, okresowo potrząsając garnkiem z boku na bok. Nie trzeba mieszać: jagody mogą zostać posiniaczone. Gdy dżem się zagotuje, wyłącz go i ostudź.
Krok 3
Zagotuj dżem, a następnie ostudź jeszcze dwukrotnie. Konfiturę przełóż do słoików, a na wierzch połóż kawałek gazy nasączonej wódką – dzięki temu dżem nie będzie się dłużej psuł.
UWAGA DO GOSPODARKI
Konfiturę z maliny moroszki możesz doprawić laską cynamonu, gałązką tymianku lub lawendą.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie lubisz zbyt słodkich smaków, dżem można przygotować z mniejszą ilością cukru. W takim przypadku przechowuj gotowy dżem w lodówce.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,45 g (0,56% wartości dziennej) • tłuszcze 0,17 g (0,19%) • węglowodany 57,91 g (34,47%) • kcal 228,42 (12,69%) • sód 7,89 mg (0,54%) • cukier ogółem 54,45 g ( 108,90%) • NNKT 0,00 g (0,00%) • Błonnik pokarmowy 1,00 g (3,33 %)