Dżem winogronowy na zimę
Do przepisu
Tak robią dżem winogronowy na zimę w Azerbejdżanie. Zasada przygotowania nie różni się specjalnie od naszej receptury, z tym wyjątkiem, że na końcu dodaje się ocet, a jako aromat stosuje się wanilinę. Dżem ten wytwarzany jest głównie z jasnych odmian winogron. Okazuje się, że ma piękny bursztynowy kolor. Wytrzymuje całą zimę i cieszy wszystkich, którzy w wolnym czasie lubią napić się słodkiej herbaty.
Złożoność: łatwo Kalorie: 389,21 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 0,58 g/0,17 g/97,42GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 kg jasnych winogron bez pestek 1 kg cukru 0,5 g waniliny 1/2 łyżeczki 5% octu (wino) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować dżem winogronowy na zimę, przygotuj owoce: usuń dojrzałe jagody (równie duże lub średniej wielkości) z gałęzi i opłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Jagody włóż do rondla i zalej gorącą wodą na 1 minutę. Odcedź wodę, ale jej nie wylewaj – jest potrzebna do ugotowania syropu. Odmierz 200 ml.
Krok 3
Do rondla lub specjalnej miski do robienia dżemu wlej wodę i dodaj cukier. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4
Zdejmij syrop z ognia i dodaj do niego winogrona. Pozostaw na co najmniej 8 godzin.
Krok 5
Następnie postaw pojemnik na ogniu, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
Krok 6
Powtórz jeszcze trzy razy w odstępie 9–10 godzin.
Krok 7
Ostatnim razem podczas gotowania dodaj ocet i wanilię. Wlać dżem do wyparzonych słoików, zamknąć pokrywki i umieścić w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.