Dżem morelowy z pestkami i cytryną
Do przepisu
Morela to bardzo słodki owoc i jeśli nie chcemy słodkich smaków w zimowych przetworach, możemy albo dodać mniej cukru podczas gotowania, albo załagodzić tę słodycz kwaskowatością. Na przykład jak w przepisie na dżem morelowy z pestkami i cytryną. Cytryna jest aktywnie wyczuwalna w smaku, a także jest doskonałym konserwantem, dzięki czemu czas gotowania tego przysmaku można znacznie skrócić. I znacznie łatwiej jest tutaj pracować z nasionami, ponieważ w tym przepisie nie są one przepychane, ale same owoce są przecinane na pół.
Złożoność: łatwo Kalorie: 324,20 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 3 godziny Używany: 0,99 g/0,11 g/79,09DeserPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg moreli 700 g cukru 1 mała cytryna Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Morele posortować, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podziel owoce na dwie połowy, usuń nasiona.
Krok 2
Ostrożnie usuń jądra z nasion za pomocą dziadka do orzechów lub młotka. Jądra dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby drobne kawałki nie dostały się do dżemu. Suchy.
Krok 3
Dobrze umyj cytrynę gąbką, ponieważ owoce cytrusowe są często sprzedawane jako traktowane specjalnymi substancjami do długotrwałego przechowywania. Osusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, wyciśnij sok.
Krok 4
W rondelku o grubym dnie umieść połówki moreli, cukier, pestki i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Mieszaj co 10 minut.
Krok 5
Postaw patelnię z zawartością na ogniu i, mieszając, zagotuj. Wlać sok z cytryny i gotować dżem na małym ogniu przez 20 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu i uważając, aby morele nie zrobiły się papką. Za pomocą łyżki usuń pianę z powierzchni.
Krok 6
Pozostaw dżem na patelni na 1 godzinę, następnie ponownie zagotuj, przelej do wyparzonych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki na pokrywki, przykryj czymś ciepłym i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżemu morelowego z pestkami i cytryną nie trzeba przygotowywać z całych pestek i kawałków owoców. Może być taka opcja – miąższ moreli wraz z obranymi pestkami i cytryną przepuszcza się przez maszynę do mięsa, następnie zasypuje cukrem, a następnie gotuje zgodnie z przepisem.
PRZY OKAZJI
Skórka całej cytryny w tym przepisie nadaje bardzo aktywny i jasny smak. Jeśli chcesz, aby dżem był mniej cytrusowy, użyj skórki z połowy cytryny.