Zapierające dech w piersiach zapiekanki idealne na śniadanie

Najciekawsze zapiekanki śniadaniowe

Najciekawsze zapiekanki śniadaniowe

Zapiekanki śniadaniowe przygotowywane są bardzo często, gdyż jest to danie idealne na pierwszy posiłek. Najczęściej poranna zapiekanka robiona jest z twarogu lub kaszy manny, ale można ją zrobić ze wszystkiego – kaszy ryżowej, makaronu, ziemniaków i innych warzyw, a nawet chleba (dostajesz angielski budyń). Najważniejsze, że okazuje się pyszne. Ale na temat właściwej zapiekanki toczy się nie mniej debata niż na temat idealnych serników. Wierzymy, że najlepsza zapiekanka to ta, którą lubisz. Skorzystaj z naszych lifehacków przy wyborze składników, a z łatwością przygotujesz dowolną zapiekankę, korzystając z przepisów z naszej oferty.

Twarożek z miodem, suszonymi morelami i kwaśną śmietaną

Z czego można przygotować zapiekankę śniadaniową?

Zapiekanka to danie uniwersalne. Można go przyrządzić na słono lub jako deser, dodać mięso do nadzienia lub zamienić w lekką opcję wegetariańską. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i produktów, których użyjesz. Zapiekanki śniadaniowe można przygotować z różnych składników i z różnymi dodatkami. Oprócz twarogu, kaszy mannej (nazywane są również mannikami) i twarogu-semoliny, dużą popularnością cieszą się zapiekanki ziemniaczane, także te z nadzieniem, na przykład z warstwą smażonego mięsa mielonego lub kurczaka, z grzybami lub rybą. Zapiekanki warzywne, które zazwyczaj zawierają kilka rodzajów warzyw, są bardzo smaczne i lekkie. Mogą to być cukinia, pomidory, bakłażan, dynia, brokuły, kalafior, marchew, papryka. Zapiekankę śniadaniową można przygotować z ryżu lub kaszy gryczanej – okazuje się niezwykła, pożywna i zdrowa. Ci, którzy chodzili do przedszkola, zapewne pamiętają makarony lub zapiekanki z makaronem, do których dodawano jajka, twarożek lub mięso. Swoją drogą, rodzajem zapiekanki jest także słynna włoska lasagne z cienkiego ciasta z mięsem mielonym.

Generalnie każda zapiekanka jest dobra, bo łatwo można w niej wymieszać składniki, za każdym razem uzyskując nowy produkt gastronomiczny. Przykładowo, jeśli do zapiekanki z twarogiem dodamy warzywa, otrzymamy drugie danie, a jeśli upieczemy ją z owocami, otrzymamy deser. Zapiekanki śniadaniowe są dobre, ponieważ nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych i nie zajmują dużo czasu, dlatego czasami zaliczane są do dań „leniwych”.

Kolejną zaletą zapiekanek jest to, że pomogą Ci w każdej sytuacji. Zapiekanki można przygotować nie tylko na śniadanie, ale także na podwieczorek czy kolację, na stół codzienny lub świąteczny.

Nawiasem mówiąc, zapiekankę można gotować nie tylko w piekarniku, ale także w wolnej kuchence. W takim przypadku nie będziesz musiał zwracać uwagi na czas i pilnować, aby zapiekanka się nie przypaliła.

Na przykładzie zapiekanki z twarogu przyjrzyjmy się produktom, które będą potrzebne do jej przygotowania. A my powiemy Ci, jak zrobić twarożek w domu.

Odpowiednie produkty do zapiekanek z twarogiem

1. Twarożek

Nie powinno być zbyt mokro. Można go dodatkowo „wysuszyć” przeciskając przez gazę. Aby zapiekanka miała kremową, jednolitą konsystencję, twarożek zmiel blenderem lub przetrzyj przez sito.

2. Jajka

Wiele osób dodaje je w całości do twarogu. Ale jeśli chcesz, aby zapiekanka okazała się puszysta, a nawet puszysta, oddziel białka od żółtek. Do twarogu od razu dodać żółtka, białka ubić osobno i dopiero wtedy wymieszać z masą.

3. Mąka / kasza manna / skrobia

Mąka pomaga zapiekance zachować swój kształt, ale sprawia, że ​​jej konsystencja jest bardziej szorstka. Dzięki semolinie zapiekanka śniadaniowa okazuje się bardziej przestronna. Ale skrobia w żaden sposób nie wpływa na smak, pozostawia twarożek kremowy i delikatny, ale podczas krojenia zapiekanka może się rozpaść.

4. Soda oczyszczona/proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia dodaje zapiekance lekkości tylko do momentu wystygnięcia. Wtedy puszyste ciasto nieuchronnie odpadnie. Ale jeśli przygotujesz zapiekanki śniadaniowe w porcjowanych foremkach, dodasz proszek do pieczenia, te okruchy nadal będą zjadane na gorąco. Ale nie musisz dodawać napoju gazowanego. Serek twarogowy jest delikatny i łatwo wyczuwa obce zapachy, także sodowe.

Jak zrobić twarożek w domu

Domowy twarożek smakuje lepiej niż kupny twarożek. Ale nikt nie chce się z tym bawić przez długi czas. Oto przepis dla leniwych: ten domowy twarożek wymaga minimum manipulacji, najważniejsze jest dokładne przestrzeganie technologii.

1. Mleko łatwiej „zsiadłe” wprowadzając do niego produkty mleczne fermentowane – kefir lub jogurt naturalny (proporcja – około 1:6).

2. Do rondelka wlać mleko, postawić na małym ogniu i poczekać, aż masa nagrzeje się do 60–65°C (jeśli nie masz termometru, sprawdź temperaturę smakując palcem mleko – powinno ledwo wytrzymuje upał). Nie przegrzewaj mleka – w przeciwnym razie twarożek okaże się twardy.

3. Zdjąć z ognia i wymieszać kefir lub jogurt z mlekiem. Przykryj patelnię pokrywką, dobrze owiń ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin (wygodnie jest zagotować mleko wieczorem, całkowicie ostygnie i zgęstnieje przez noc).

4. Pozostaje oddzielić twaróg od serwatki. Weź durszlak, połóż go na misce, przykryj ręcznikiem kuchennym lub 5-6 warstwami gazy i zalej zsiadłym mlekiem, przykrywając krawędziami gazy. Przykryć folią, położyć na wierzchu obciążenie (na przykład małą puszkę konserw) i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Wynik – 2 produkty. Cudownie delikatny twaróg, podobny do mascarpone, który stanowi wspaniałą zapiekankę śniadaniową. I serwatka: można jej używać do pieczenia naleśników lub zagniatania ciasta na ciasta.

Najlepsze zapiekanki śniadaniowe

Ciasto miodowe z twarogu

Śmietanę w tym przepisie na twarożek z miodem i suszonymi morelami można zastąpić ricottą lub mascarpone, dodadzą one również delikatności twarożkowi. A miód, jeśli jesteś na niego uczulony, użyj syropu z agawy lub syropu klonowego.

Twarożek z miodem, suszonymi morelami i kwaśną śmietaną

Zapiekanka ze specjalną porcją

Jeżeli masz ochotę na pyszną wersję zapiekanki z twarogu to ten przepis jest dla Ciebie. Twarożek z marmoladą pomarańczową będzie wymagał nieco więcej czasu i uwagi niż zwykła zapiekanka, a śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i świąteczne.

Serek twarogowy z marmoladą pomarańczową

Zapiekanka + kruszonka

A gdyby tak połączyć zapiekankę z twarogu z kruszonką? Rezultatem jest podwójna przyjemność – deser dwa w jednym. Cóż, korzyść jest podwójna, ponieważ jajecznicę robimy z musli.

Zapiekanka z kruszonką granoli

Przystawka z zapiekanki

Zapiekanka z twarogu może być nie tylko deserem, ale także przystawką, jeśli zostanie przygotowana na przykład z rybą. Wędzony na gorąco łosoś lub makrela dobrze komponuje się z twarogiem – przetestowane. Te porcjowane mini zapiekanki z wędzoną rybą można przygotować na śniadanie dla całej rodziny.

Mini zapiekanki z wędzoną rybą

Zapiekanka dyniowa

Świetnym pomysłem na śniadanie jest przepis na zapiekankę z dyni i ryżu. Składniki tego pożywnego śniadania – owsianka ryżowa ze śmietaną i żółtkami oraz karmelizowaną dynią – można przygotować wcześniej, a rano wystarczy wszystko przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Składniki z lodówki będą potrzebowały dodatkowych kilku minut w piekarniku, aby osiągnęły żądaną temperaturę.

Zapiekanka ryżowa z dynią

Zapiekanka Z Warzywami

Zapiekanka z twarogu niesłodzonego z warzywami nie różni się od klasycznej zapiekanki deserowej pod względem przygotowania. Ale w Twojej kulinarnej skarbonce pojawi się nowa ciekawa propozycja – odżywcza, lekka, pełna witamin. Dla większych korzyści do mieszanki dodaliśmy mąkę ryżową zamiast mąki pszennej. Ważny warunek: pamiętaj, aby wybrać wysokiej jakości świeży twarożek o średniej zawartości tłuszczu. Danie można ugotować na patelni, ale w piekarniku będzie smakować lepiej. Aby uzyskać chrupiącą skórkę przed pieczeniem, „ciasto” można posmarować kwaśną śmietaną; jeśli chcesz, aby wierzch był złotobrązowy, użyj ubitego jajka. Polecane do podawania na ciepło. Ale jeśli jest przygotowany do przyszłego użytku, taki budyń należy przechowywać w lodówce.

Zapiekanka z twarogu niesłodzonego z warzywami

Zapiekanka z gruszkami i śliwkami

Podczas ferii zimowych czy wakacji, kiedy można wstać później i zrobić wszystko trochę bardziej wyważnie i przemyślanie, nie ma nic dziwnego w późnych, sycących śniadaniach. W razie potrzeby tę zapiekankę z twarogu i kaszy manny można przygotować na lunch lub kolację w zwykłe dni. Jeśli jednak zapiekankę przygotujesz wieczorem, rano czeka na Ciebie gotowe śniadanie, które wystarczy podgrzać w piekarniku przez 5-10 minut.

Zapiekanka twarogowo-semolina z gruszkami i śliwkami

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zapiekanka #Mój Magnes #śniadanie #zapiekanka twarogowa #twarógPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja