Pomidory marynowane w soku pomidorowym
Do przepisu
Jeśli posiadasz własne bogate zbiory pomidorów lub są one bardzo tanie, możesz przygotować marynatę ze świeżo wyciśniętego soku pomidorowego. Smak pomidorów marynowanych w soku pomidorowym zależy bezpośrednio od smaku marynaty. Marynatę zbilansowaną pod względem soli i kwasu można pić z przyjemnością; jest ona nawet przydatna do normalizacji równowagi wodno-solnej. Do instalacji stosuje się pomidory w kształcie śliwki i małe okrągłe owoce. Do soku nadają się wszystkie dojrzałe pomidory, które nie nadają się już do konserw (w całości lub w plasterkach). Słoik z takim preparatem na pewno zostanie zjedzony i wypity do samego dna!
Złożoność: łatwo Kalorie: 120,49 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 40 minut Używany: 5,03 g/0,87 g/24,26PustySKŁADNIKI NA 15 PORCJI4 kg pomidorów 2,5 litra soku pomidorowego (ze świeżych pomidorów) 50 g soli 100 g cukru 1 strąk ostrej papryki 200 g słodkiej papryki 4–5 ząbków czosnku, korzeń chrzanu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 2
Zrób sok pomidorowy. Pomidory umyj, odetnij łodygę i zmiksuj w blenderze. Pomidory można zmielić przez maszynę do mięsa. Aby pozbyć się pestek i skórki wystarczy przetrzeć przez sitko.
Krok 3
W blenderze zmiksuj czosnek, korzeń chrzanu, słodką i ostrą paprykę.
Krok 4
Do soku pomidorowego włóż wszystkie przyprawy, sól i cukier i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 14–15 minut.
Krok 5
Pomidory myjemy, odrywamy łodygę i działki.
Krok 6
Przygotowane pomidory włóż do słoików.
Krok 7
Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą. Pozostaw na 20 minut.
Krok 8
Opróżnij puszki pomidorów i dodaj wrzący sok pomidorowy.
Krok 9
Zamknąć pokrywki, odwrócić słoiki, przykryć ręcznikiem lub kocem i pozostawić do ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Obliczanie soli do pomidorów marynowanych w soku pomidorowym – 20 g soli na 1 litr soku. W ten sposób możesz łatwo obliczyć, ile soli dodać do pomidorów i soku. Wszystkie pozostałe składniki są do smaku.
PRZYDATNE RADY
Aby zapobiec pękaniu pomidorów podczas zalewania wrzącą wodą, przekłuj łodygę wykałaczką.
PRZY OKAZJI
Pomidory marynowane w soku pomidorowym stosuje się jako sałatkę lub dodatek do dowolnych dań, a nadzienie, jeśli zostanie, wykorzystuje się do przygotowania barszczu i zup.