Zapiekanki z cukinii z serem w piekarniku, którym trudno się oprzeć
Olga Zacharowa 4 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Zapiekankę z cukinii z serem w piekarniku można przygotować o każdej porze roku, jednak w sezonie możesz wykorzystać najbardziej pachnące zioła z Twojego ogrodu, pyszne letnie pomidory i słodką paprykę, dostosowując danie dla siebie. A zapiekanki z cukinii z serem mogą być doskonałym pełnowartościowym obiadem, dzięki czemu nie będziesz musiał stać przy kuchence. Przygotowanie potrawy zajmie 15-20 minut aktywnego gotowania, resztę zrobi piekarnik.
O czym porozmawiamy w artykule:Sprawdzone przepisy na zapiekanki z cukinii z serem z kolekcji Zapiekanka z cukinii z serem w piekarniku, najprostsza, ale jakże pyszna Zapiekanka z cukinii z serem, szynką i warzywami Zapiekanka z cukinii z serem, kurczakiem i ryżem Zapiekanka z cukinii z serem i pomidorami ( Gâteau de cukinie) Zapiekanka z cukinii z serem i kurczakiem Zapiekanka z cukinii z serem, pomidorami i mięsem mielonym Zapiekanka z cukinii z serem i makaronem Zapiekanka z cukinii z kwaśną śmietaną
Zapiekanki z cukinii to zestaw konstrukcyjny. Posiada bazę główną – cukinię, elementy mocujące – jajka i ser, które również odpowiadają za apetyczny wygląd całego dania oraz dodatkowe detale – warzywa, ryż, kurczak/mięso, zioła, które można modyfikować według własnych upodobań. Najłatwiej poeksperymentować z ziołami. Do cukinii dobrze komponują się tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek, natka pietruszki, bazylia i koperek. W razie potrzeby dodać zieloną cebulę, płatki suszonej papryczki chili, mieloną paprykę i skórkę z cytryny.
Jeżeli ze składnikami zapiekanki z cukinii wszystko jest mniej więcej jasne, to jak będą się zachowywać podczas gotowania, pojawia się pytanie: co można zrobić, aby zapiekanka z cukinii nie stała się wodnista? Najłatwiej jest dodać do zapiekanki mąkę, jednak nie każdemu podoba się takie rozwiązanie problemu.
Posolić startą cukinię, umieścić ją na durszlaku ustawionym nad miską, odstawić na 20-30 minut, następnie wycisnąć. Do przygotowanej cukinii dodać jajka, śmietanę/majonez i starty ser. Nawiasem mówiąc, mąkę można zastąpić semoliną lub mielonymi płatkami owsianymi.
Aby uzyskać idealną skórkę zapiekanki dyniowej, połącz tarty ser z pokruszonymi krakersami i, jeśli chcesz, posiekanymi orzechami laskowymi. Można użyć różnych krakersów – klasycznych, z solą lub o smaku sera. Zamiast orzechów laskowych, weź inne orzechy. Na grze tekstur skorzysta tylko zapiekanka z cukinii gotowana w piekarniku.
Sprawdzone przepisy na zapiekanki z cukinii z serem z kolekcji
Zapiekanka z cukinii z serem w piekarniku, najprostsza, ale jakże pyszna
Do tej prostej, podstawowej zapiekanki z cukinii można użyć twardego sera i/lub młodego sera. Potrzebujesz sera, który dobrze się topi. Można dodać serek wiejski, posiekane zioła, czosnek, imbir lub ulubione przyprawy.
Zapiekanka z cukinii z serem w piekarniku
Do przygotowania 8 porcji zapiekanki z cukinii potrzebne będą:
- cukinia – 1,5 kg
- masło – 4 łyżki. l. + do smarowania
- mleko – 1 l
- warzywa, najlepiej pietruszka i bazylia – 1 pęczek
- mozzarella – 100 g
- mąka – 4 łyżki. l.
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W razie potrzeby cukinię obierz, pokrój w plasterki o grubości 5–7 mm, dodaj sól i pozostaw na durszlaku na 20 minut.
- W międzyczasie na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie podsmaż mąkę na maśle na beżowy kolor. Wlać mleko, wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek, gotować 5 minut, cały czas mieszając.
- Bardzo drobno posiekaj warzywa. Ser zetrzeć, dodać do sosu i razem z ziołami, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż krążki cukinii warstwami lekko nachodząc na siebie, polewając każdą warstwę sosem. Górną warstwą powinien być sos.
- Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 35 minut. Podawaj zapiekankę z cukinii z serem mozzarella na gorąco.
Zapiekanka z cukinii z serem, szynką i warzywami
Kto powiedział, że omlety na obiad to zły pomysł? Bardzo dobre, szczególnie jeśli omlet będzie bardziej treściwy. W formie zapiekanki, którą smażymy w piekarniku, a nie na patelni, omlet pomieści mnóstwo pysznych nadzień – mamy tu cukinię, szynkę i ser. A jeśli gotujesz więcej, jutro możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły wspaniałą kanapkę wypełnioną wczorajszą zapiekanką – chleb można posmarować sosem pomidorowym, pesto lub majonezem, według własnego uznania.
Zapiekanka z cukinii z serem, szynką i warzywami
Do przygotowania 4 porcji zapiekanki z cukinii potrzebne będą:
- cukinia – 300 g
- słodka papryka – 2 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- jaja C1 – 9 szt.
- szynka – 200 g
- ser twardy dojrzewający – 100 g
- śmietana o zawartości tłuszczu od 20% – 200 ml
- olej roślinny – 60 ml
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Cukinię i słodką paprykę pokroić w cienkie paski, usunąć nasiona i błony. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
- Warzywa ułożyć w szerokim naczyniu do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem roślinnym i wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Szynkę pokroić w kostkę o grubości 1 cm, dodać do naczynia do zapiekania z warzywami, wymieszać.
- Zetrzyj ser na drobnej tarce.
- Jajka rozbić do miski, dodać sól i pieprz i ubić widelcem na gładką masę. Dodać śmietanę, wymieszać.
- Masę jajeczną wylać na pieczone warzywa i szynkę, delikatnie wymieszać. Wstaw na środek piekarnika na 15-20 minut.
- Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę serem, tak aby uzyskać piękną złocistobrązową skórkę. Podawać gorącą zapiekankę dyniową z dojrzewającym serem.
Zapiekanka z cukinii z serem, kurczakiem i ryżem
Ta zapiekanka z cukinii zawiera ryż, dzięki czemu jest grubsza w konsystencji i nadzieniu.
Zapiekanka z cukinii z kurczakiem stanie się jeszcze smaczniejsza i skuteczniejsza, jeśli dodamy do niej drobno posiekaną słodką paprykę, a także odrobinę natki pietruszki lub zielonej cebuli i kawałki kurczaka.
Zapiekanka warzywna z kurczakiem i ryżem
Do przygotowania 6 porcji zapiekanki z cukinii potrzebne będą:
- ryż długoziarnisty – 150 g
- pomidory – 3 szt.
- cukinia – 800 g
- cebula – 1 szt.
- filet z kurczaka – 500 g
- jajka – 2 szt.
- suszony tymianek – 1 szczypta
- ser twardy dojrzewający – 30–40 g
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go na sitko i poczekaj aż będzie gotowy do użycia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Pomidory, cukinię i cebulę pokroić w pierścienie o jednakowej grubości. Kurczaka pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Przygotowane składniki posypać oliwą, solą i pieprzem.
- Warzywa i kurczaka (każdy składnik osobno) podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ostrożnie przełóż przygotowane warzywa i kurczaka na deskę do krojenia lub naczynie. Kurczaka pokroić na małe kawałki.
- Nasmaruj jednorazową żaroodporną patelnię olejem roślinnym. Najpierw ułóż połowę ryżu, posyp go wodą lub bulionem warzywnym. Ułóż na nim połowę pomidorów, cukinii, cebuli i kurczaka. Następnie równomiernie rozłóż pozostałe pomidory, cukinię, cebulę, kurczaka i pozostały ryż.
- Jajka miksujemy na gładką masę z tymiankiem i serem startym na drobnej tarce. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać. Rozłóż mieszaninę równomiernie na ryżu.
- Zapiekankę z cukinii i sera gotujemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. aż utworzy się złota skorupa. Jeśli chcesz, włącz go na 1-2 minuty. grill. Zapiekankę dyniową z dojrzałym serem i ryżem odstaw na kilka minut i podawaj na gorąco.
Zapiekanka z Cukinii Z Serem I Pomidorami (Gâteau de Courgettes)
Zapiekanka z cukinii z serem i pomidorami to popularne danie na południu Francji. Tam zwykle podaje się go jako gorącą przekąskę. Jako nadzienie nadają się zarówno domowe cukinie o jasnej skórce, jak i ich jasne krewne, cukinia, a nawet dynia, a także dojrzałe pomidory i twardy ser. Ponadto, jeśli masz zamiar ugotować zapiekankę na obiad, ugotuj jej więcej, aby zostało kilka porcji na śniadanie. Następnego dnia ta zapiekanka z cukinii będzie smakować tylko lepiej. Do zapiekanki z cukinii wystarczy wybrać mięsiste, a nie wodniste pomidory.
Do zapiekanki z cukinii z serem i pomidorami Francuzi używają crème fraîche. Jest to analogia naszej gęstej śmietany, ale w przeciwieństwie do niej po podgrzaniu nie rozdziela się na frakcje. Zalecamy jednak zastąpienie kwaśnej śmietany ciężką śmietaną.
Nawiasem mówiąc, creme fraiche bardzo łatwo przygotować w domu. Weź 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30% (świeżej lub pasteryzowanej, ale w żadnym wypadku nie sterylizowanej), wlej ją do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozgrzeje. Krem przelać do czystego słoika z pokrywką i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dodaj 2 łyżki. l. świeży kefir, również w temperaturze pokojowej. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszaj crème fraiche łyżką, ponownie zamknij i włóż do lodówki na kolejne 12 godzin, aby jeszcze bardziej zgęstniało.
Zapiekanka z cukinii z serem i pomidorami
Do przygotowania 6 porcji zapiekanki z cukinii potrzebne będą:
- cukinia – 1 kg
- żarówki – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.
- masło – 15 g + do natłuszczenia
- ser twardy dojrzewający – 80 g
- jajka – 4 szt.
- śmietana o zawartości tłuszczu 30% lub więcej, ale najlepiej creme fraiche – 3 łyżki. l.
- czosnek – 1 ząbek
- liście bazylii – 1 gałązka
- liście estragonu – 1 gałązka
- liście mięty – 1 gałązka
- pomidory – 6 szt.
- cukier – 1 łyżeczka.
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Nie obieraj małych cukinii o cienkiej skórce z nowego zbioru. Obierz pozostałe cukinie za pomocą domowego noża.
- Miąższ pokroić w średnią kostkę.
- 1 cebulę przekrój na pół na całej wysokości, nieco poniżej spodu cebuli, do „korzeni” – ułatwi to pokrojenie cebuli na zapiekankę. Cebulę pokroić w małe kostki.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki. l. oliwę z oliwek, mieszając ją z masłem. Najpierw podsmaż cebulę, 4-5 minut.
- Zwiększ ogień i dodaj cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając mieszankę warzywną. Jeśli olej całkowicie się wchłonie, a warzywa zaczną się palić, można dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego (około 70-100 ml). Ciągle mieszając, odparuj płyn.
- Cukinię i cebulę przełóż na sitko i odstaw na 10-15 minut. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
- Jajka ubić widelcem ze szczyptą soli na gładką masę. Dodaj ser i creme fraiche (lub śmietankę). Pieprz to.
- Jeśli masa cukiniowa jest zbyt płynna, lekko ją odciśnij i wymieszaj z cukinią i cebulą na gładką masę.
- Natłuścić okrągłą żaroodporną formę, najlepiej sprężynową, o średnicy 22-24 cm.
- Wypełnij formę masą cukiniowo-jajeczną. Wyrównaj powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Utrzymuj zapiekankę w cieple.
- W czasie gdy zapiekanka z cukinii i sera się piecze, przygotuj sos pomidorowy. Aby to zrobić, obierz czosnek i drobno posiekaj.
- Drobno posiekaj wszystkie zioła.
- Blanszuj pomidory we wrzącej wodzie przez 2 minuty. Natychmiast spłucz zimną, a najlepiej lodową wodą i usuń skórkę, wykonując nacięcie krzyżowe u dołu pomidora. Kroimy pomidory…