Zapiekanka z zielonym ryżem, fasolą, jajkami i awokado
Mój magnes 07 września 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Czy potrzebujesz specjalnej okazji, aby przygotować zapiekankę z zielonego ryżu, fasoli, jajek i awokado? Oczywiście, że nie! Danie to sprawdzi się zarówno na nieformalny obiad, jak i imprezę. Zwłaszcza jeśli wszyscy Twoi przyjaciele i rodzina są zwolennikami zdrowego odżywiania. Wtedy same okoliczności podpowiedzą Ci idealną opcję na danie główne lub dodatek. Nie mów mi, że wziąłeś fasolę z puszki! Wiedz tylko, że ten produkt nie jest tak niebezpieczny, jak wielu ludzi myśli. Główna zasada: wybierz producenta, który doda do słoików minimum przypraw. Idealnie jest, jeśli fasola jest przygotowana we własnym soku, bez kropli dodatkowej soli i cukru.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 562,05 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 17,40 g/35,20 g/42,89PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400 g czerwonej fasoli konserwowej300 g ugotowanego ryżu4 jajka250 g pomidorków koktajlowych1 awokado4 gałązki pietruszki4 łodygi zielonej cebuli1 ostra zielona papryka2 górne liście białej kapusty3 ząbki czosnku50 g masła2 łyżki l. oliwa z oliwek2 łyżki l. pestki dyniświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść pestki dyni na suchej patelni i opiekaj, często mieszając, aż do złotego koloru, 2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Odcedź płyn z puszki po fasoli.
Krok 2
Odłóż 1 gałązkę natki pietruszki do dekoracji. Drobno posiekaj liście kapusty, czosnek, dymkę, pozostałą natkę pietruszki i ostrą paprykę, zmiksuj w blenderze na gładką masę, dodaj sól i pieprz. Dodaj 1 łyżkę. l. oliwę i wymieszać z ryżem.
Krok 3
Zielony ryż włóż na wysmarowaną masłem patelnię i wygładź. Na wierzchu rozłóż fasolę i połówki pomidorków koktajlowych. Tylną częścią łyżki robimy wgłębienia i do każdego wbijamy po jednym jajku. Skropić oliwą z oliwek. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut, w tym czasie jajka powinny się zetknąć.
Krok 4
Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i obierz skórkę. Połówki pokroić w plasterki. Wyjmij patelnię z piekarnika, na zapiekankę ułóż awokado i posyp pestkami oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 5,59 g (6,99% wartości dziennej) • tłuszcze 10,47 g (11,63%) • węglowodany 14,70 g (8,75%) • kcal 170,85 (9,49%) • sód 471,25 mg (32,50%) • cukier ogółem 1,72 g ( 3,44%) • NNKT 2,99 g (14,95%) • błonnik pokarmowy 3,34 g (11,13%)