Zapiekanka z wątroby w piekarniku
gastronomia 25 stycznia 2024 r Do przepisu
Przygotuj w piekarniku zapiekankę z wątróbką, a otrzymasz pożywne, smaczne i zdrowe danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Co szczególnie miłe, nie wymaga żadnych specjalnych wydatków: wszystkie jego składniki są dość niedrogie. Swoją drogą, dzięki swojej delikatnej konsystencji, zapiekanka z pewnością przypadnie do gustu małym wiercicielom, którzy zazwyczaj nie przepadają za gęstą wątróbką. Ponadto nasze danie posiada warstwę – nadzienie ze smażonej cebuli i marchewki, dzięki czemu jest jeszcze bardziej soczyste. Przepis na zapiekankę z wątróbki jest dość prosty i niezbyt długi, dlatego można go wypróbować nawet w dni powszednie na kolację.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaProdukt z ciasta: WypiekiWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwątróbka wołowa – 700 g płatki zbożowe – 70 g mleko – 110 ml cebula – 250 g marchewka – 250 g olej roślinny – 40 ml śmietana o zawartości tłuszczu 20% – 100 ml jajko C0 – 1 sztuka tarty twardy ser – 50 g soli – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na zapiekankę. Umyj wątrobę, usuń wszystkie błony i drogi żółciowe. Posiekaj i przepuść przez maszynę do mięsa z drobną siatką lub zmiel w blenderze.
Krok 2
Przełożyć wątrobę do miski. Dodaj semolinę i mleko. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut. W tym czasie obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 30 ml oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu aż do złotego koloru. Aby zapobiec przypaleniu cebuli i marchewki, należy je okresowo mieszać.
Krok 4
Zdejmij warzywa z ognia i lekko ostudź. Wymieszaj masę wątrobową (powinna zgęstnieć, ponieważ kasza manna spęczniała), dodaj sól do smaku. Nasmaruj naczynie do pieczenia pozostałym olejem.
Krok 5
Do formy włóż połowę masy wątrobowej i wygładź. Na wierzchu rozłóż smażoną cebulę i marchewkę. Wyrównaj to. Dodaj pozostałą mieszaninę wątroby.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Postaw patelnię z przyszłą zapiekanką na środkowym poziomie i gotuj przez 20 minut. Ubij śmietanę z jajkiem, dodaj trochę soli. Dodać ser i wymieszać. Powstałą mieszaninę wylać na prawie gotową zapiekankę. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Tę zapiekankę można przygotować nie tylko z wątroby wołowej, ale także np. z wątróbki drobiowej. Istota przepisu nie ulegnie zmianie. Jeśli chodzi o smak zapiekanki, stanie się ona delikatniejsza i wyrafinowana.
PRZY OKAZJI
Zapiekankę z wątróbki można podawać z sałatką ze świeżych warzyw (pomidory, ogórki, papryka słodka) i ziół, polaną olejem roślinnym – będzie jeszcze smaczniejsza.