Zapiekanka z twarogu i marchewki

Zapiekanka z twarogu i marchewki

Anioł Księżyc 24 stycznia 2024 r Do przepisu

Zapiekanka z twarogu i marchewki to bardzo smaczne i niewątpliwie zdrowe danie, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można wręcz powiedzieć, że przypomina ciasto, tyle że ma bardzo delikatną konsystencję. I nie ma w nim mąki: kasza manna działa jak zagęszczacz, który wraz z jajkami „wiąże” twarożek i startą marchewkę. Cóż, aby zapiekanka była wyjątkowo aromatyczna, dodaje się do niej cukier waniliowy, sok pomarańczowy i skórkę. Wyszło tak dobrze, że bardzo chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem na to wspaniałe danie. Przyjąć!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 273,72 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 20,19 g/6,41 g/34,77Produkt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJItwaróg – 500 g marchewka – 500 gizum – 50 g śmietanki 20% – 20 ml kaszy manny – 2 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l. cukier waniliowy – 1 łyżeczka sok i starta skórka z 1 jajek pomarańczowych C1 – 2 szt. masło – 15 g bułki tartej – 2 łyżki. l.cukier puder do podania – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na zapiekankę. Dokładnie opłucz rodzynki i włóż je do miski. Napełnij ciepłą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odsączamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Twarożek ubić blenderem razem ze śmietaną. Dodać semolinę i wymieszać. Połącz z marchewką.

Krok 3

Dodaj zwykły cukier i wanilię. Dodać sok i otartą skórkę pomarańczową. Wbić jajka i dokładnie wymieszać twaróg z marchewką. Dodaj rodzynki. Zamieszaj ponownie. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Naczynie do pieczenia o średnicy 20–22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Włóż do niego mieszankę twarogu i marchwi, wygładź. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Krok 5

Blachę z masą marchewkowo-twarogową umieść na środkowej półce piekarnika. Gotuj około 30 minut. Następnie przykryj folią i piecz przez kolejne 30 minut.

Krok 6

Zapiekankę z twarogu i marchewki ostudź na patelni, aż będzie ciepła. Następnie ostrożnie przełóż na duży talerz. Posypać cukrem pudrem przez drobne sitko i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli twarożek jest zbyt wilgotny, owiń go w dwie warstwy gazy, przełóż na durszlak ustawiony nad miską, a na wierzch połóż ciężarek. Po 2-3 godzinach produkt można wykorzystać do przygotowania zapiekanki.

PRZY OKAZJI

Zamiast sugerowanych w przepisie rodzynek, do masy twarogowo-marchewkowej można dodać inne suszone owoce (drobno posiekane) lub posiekane orzechy włoskie: również wyjdzie bardzo smaczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja