Do przepisu
Podawaj zapiekankę z dodatkiem różnorodnych grubo posiekanych świeżych warzyw: ogórków, pomidorów, selera naciowego, czerwonej słodkiej cebuli i świeżych ziół. Do drinków nadaje się mocne ciemne ale.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minutPiekarnikPrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g korzenia selera1 kg mielonej jagnięciny150 g tłuszczu jagnięcego2 słodkie czerwone papryki2 średnie cebule4 ząbki czosnku200 g tłustej śmietany1 duże jajko2 łyżki l. wabiki1 łyżeczka nasiona kminkusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Seler obierz, pokrój w duże kawałki i zalej patelnię zimną wodą, tak aby nie była całkowicie przykryta. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, dodać sól i gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 30 minut.
Krok 2
Drobno posiekaj tłusty tłuszcz z ogona, włóż go na dużą patelnię z grubym dnem i żaroodpornym uchwytem i postaw na średnim ogniu, aż się zagotuje.
Krok 3
Obierz i drobno posiekaj cebulę, czosnek i paprykę. Gdy tłuszcz się wytopi, na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut.
Krok 4
Dodać czosnek i paprykę, smażyć kolejne 5 minut. Zwiększamy ogień do maksimum, dodajemy mięso mielone i kminek, smażymy rozbijając grudki, aż mięso mielone zmieni kolor. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i pieprz.
Krok 5
Odcedź wodę z gotowego selera. Seler suszymy na małym ogniu i rozgniatamy na puree. Jajko ubić ze śmietaną i solą, dodać do puree wraz z semoliną i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 6
Puree rozsmaruj na mięsie mielonym na patelni. Piec, aż seler nabierze złotego koloru, około 30 minut. Podawać zapiekankę na gorąco.