Zapiekanka z lawaszu w piekarniku
gastronomia 18 stycznia 2024 r Do przepisu
Zapiekankę lawaszową w piekarniku można nawet podać na śniadanie, jeśli zgodzisz się wstać i wstać pół godziny wcześniej. Danie okazuje się dość kaloryczne, na co rano każdy może sobie pozwolić. Dodatkowo nasza zapiekanka zapewni uczucie sytości na długi czas, zmniejszając tym samym do zera prawdopodobieństwo zjedzenia dodatkowej przekąski przed obiadem. Nadzieniem zapiekanki lawaszowej w tym przypadku są pieczarki z serem – młodym, jak ser Adyghe, zmieszanym z tartym twardym serem. Dla smaku dodaliśmy także zioła i czosnek. Przepis na zapiekankę z lawaszu nie jest szczególnie skomplikowany, więc poradzi sobie z nim nawet mniej doświadczona gospodyni domowa.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 643,93 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 23,37 g/45,21 g/34,80Produkt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpieczarki – 200 golej roślinny – 3 łyżki. l.Ser typu Adyghe – 150 gser twardy – 50 gnatka pietruszki – 3 gałązkikolendra – 1 gałązkaczosnek – 2 ząbkijaja C1 – 2 szt.śmietana 20% tłuszczu – 350 mlsuszone oregano – 1/2 łyżeczki.cienkie płatki lawaszu – 2 szt.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na zapiekankę. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Mieszając, smaż grzyby na złoty kolor. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Krok 2
Ser pokruszyć jak Adyghe. Twardą zetrzyj na grubej tarce. Połącz z Adyghe. Natkę pietruszki i kolendrę umyć i dobrze osuszyć. Usuń szorstkie łodygi. Pozostałe warzywa posiekaj i włóż do miski.
Krok 3
Obierz i posiekaj czosnek do zapiekanki. Dodać do miski z zieleniną i wymieszać. W osobnej misce ubij jajka trzepaczką. Sól, pieprz i dopraw suszonym oregano.
Krok 4
Pokrój arkusze lawaszu na kawałki zgodnie z wielkością kształtu (na przykład kwadrat 20 x 20 cm). Nasmaruj samą formę pozostałym olejem roślinnym za pomocą pędzla cukierniczego.
Krok 5
Płatki lawaszu zwilżamy na przemian w masie jajeczno-kremowej i układamy w formie, układając warstwami grzyby, ser i zioła. Ostatnią warstwę należy po prostu posypać serem. Na wierzch wylać pozostałą masę jajeczno-kremową.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Gotuj zapiekankę przez około 20 minut, aż się zarumieni. Lekko ostudź, następnie pokrój i podawaj. Można ozdobić zielenią.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie masz w domu śmietany wymaganej zgodnie z przepisem do przygotowania masy jajecznej (sosu), zastąp ją niezbyt tłustą śmietaną lub nawet jogurtem: nie wpłynie to szczególnie na smak i jakość zapiekanki .
PRZY OKAZJI
Do tej zapiekanki z lawaszu możesz dodać również drobno posiekaną surową lub gotowaną wędzoną szynkę: danie stanie się bardziej sycące, a jego smak będzie bogatszy.