Zapiekanka z kuskusem i jagnięciną w piekarniku

Zapiekanka z kuskusem i jagnięciną w piekarniku

Mój magnes 12 marca 2024 rZapiekanka jagnięca z cebulą i orzeszkami pinii Do przepisu

Zapiekanka z kuskusem i jagnięciną w piekarniku to bardzo kolorowe danie, które łączy w sobie aromatyczny kuskus i delikatny udziec jagnięcy, doprawiony pachnącymi przyprawami. I nie zdziw się tutaj połączeniem jagnięciny i cynamonu – to tradycja kuchni krajów Maghrebu. Cynamon dodaje ciepła i głębi smaku gęstej zapiekance, nadając jej wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Zapiekanka jagnięca po arabsku z kuskusem idealnie sprawdzi się na zwykły lub świąteczny obiad, gdy chcesz zafundować sobie i swoim bliskim coś wyjątkowego. Spróbuj przyrządzić zapiekankę z kuskusem w piekarniku i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 642,67 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 27,33 g/43,23 g/36,40PiekarnikMaszynka do mięsaPieczenieKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI+4Porcje– Sos Narszarab do smakuPulpa jagnięca 500 grMielony cynamon 1 łyżeczkaPiment 1 łyżeczkaCebula 5 szt.Orzeszki piniowe 50 grKuskus 125 grMielony czarny pieprz do smakuSól do smakuOliwa z oliwek do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na zapiekankę mięso pokroić na średnie kawałki. Obierz 2 cebule, grubo posiekaj i zmiel razem z mięsem w maszynce do mięsa. Cebulę wymieszać z mięsem, dodać sól, czarny pieprz i połowę cynamonu.

Krok 2

Dodać kuskus i około 150 ml bardzo zimnej wody. Mieszaj do uzyskania soczystej, jednorodnej masy. Używając dłoni, rozłóż mięso mielone w małym natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Wygładź wierzch i posmaruj olejem.

Krok 3

Za pomocą noża zaznacz kawałki w kształcie rombu i poprowadź je wzdłuż boków formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Krok 4

Posiekaj orzechy. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i smażyć na oleju na złoty kolor, często mieszając, 10 minut. Dodać orzechy i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie i narsharab do smaku. Smaż przez kolejną 1 minutę. Podawać zapiekankę z dodatkiem cebuli, udekorować kolendrą i granatem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 5,68 g (7,10% wartości dziennej) • tłuszcze 38,86 g (43,18%) • węglowodany 16,75 g (9,97%) • kcal 437,48 (24,30%) • sód 244,61 mg (16,87%) • cukier ogółem 1,42 g ( 2,84%) • NNKT 17,71 g (88,55%) • Błonnik pokarmowy 1,66 g (5,53 %)

PRZYDATNE RADY

Kuskus w tym przepisie można zastąpić bulugrem, produktem najbliższym jego smakowi. Odpowiednie są również ziarna pszenicy, jęczmienia lub Połtawy. Możesz spróbować samodzielnie zrobić kulki wielkości prosa z przaśnego ciasta.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kuskus jagnięcy można podawać z różnymi przyprawami i sosami, takimi jak jogurt miętowy czy pikantna harissa. Do zapiekanki z kuskusem świetnie komponuje się sałatka ze świeżych warzyw lub zielone guacamole.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja