Do przepisu
Właściwie to nie jest nawet zapiekanka, ale lasagne z mięsem kraba i dorszem. Przygotowywane jest według tej samej zasady, co danie włoskie: płaty lasagne nadziewane są nadzieniem i polewane sosem serowym. Nawiasem mówiąc, do zapiekanki rybnej można użyć filetów z prawie każdej ryby morskiej: ryba rzeczna jest dość koścista, więc zwykle nie jest używana w takich potrawach.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikGotowaniePrażeniePieczenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaDrugie danieZapiekankaLasagneDanie główneWegetarianizmUrodzinyKarnawałBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ150 g konserwowego mięsa kraba (najlepiej białego i ciemnego)200 g filetu z dorsza bez skóry6 arkuszy lasagne3 pory (tylko biała część)300 ml mleka50 g masła + trochę więcej na patelnię120 g śmietanki 20% tłuszczu50 g tartego parmezanu lub innego pikantnego sera25 g mąki1/4 łyżeczki gałka muszkatołowasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Por pokroić i podsmażyć na połowie oleju.
Krok 2
W rondelku roztapiamy resztę masła i posypujemy mąką. Gotuj, mieszając szpatułką, przez 3–4 minuty. Wlać mleko i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
Krok 3
Do połowy ostudzonego sosu wmieszać 25 g sera. Do pozostałego sosu dodaj kawałki mięsa kraba.
Krok 4
Połowę pora ułożyć w natłuszczonej formie o wymiarach 20 x 20 cm i przykryć 2 arkuszami lasagne. Na wierzch polać sosem krabowym, następnie pokrojoną w kostkę rybę, ponownie lasagne, por, lasagne i sos serowy. Posypać serem.
Krok 5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.