Zapiekanka z kapusty z zielonym sosem śmietanowym

Do przepisu

W czasie wojny zwykłe przepisy zeszły na dalszy plan, a szczególnego znaczenia nabrało gotowanie na przyszły użytek i aktywne korzystanie z darów lasów, pól i łąk. Głównymi bohaterami tamtych lat były dzikie zioła i grzyby, a także oczywiście proste warzywa – kapusta, ziemniaki, marchew, rzodkiewka, rutabaga, buraki cukrowe. Ten przepis na zapiekankę z kapusty został zaczerpnięty z książki kucharskiej z 1945 roku i dostosowany do czasów współczesnych.

Złożoność: łatwo Kalorie: 461,82 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 11,39 g/30,67 g/34,90PiekarnikMaszynka do mięsaPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJE1 kg białej kapusty, najlepiej młodej50 g masła plus na patelnię100 g śmietany wiejskiej2 jajka100 g semoliny60 g bułki tartejsólDo sosu:200 g wiejskiej tłustej śmietanyduży pęczek świeżych ziół – mieszanka lub mono (kolendra, mięta, koper, pietruszka) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na zapiekankę pokrój kapustę na średnie kawałki, usuwając łodygę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Przepuść kapustę przez maszynę do mięsa.

Krok 2

Przygotowaną mieszaninę przełożyć do rondla. W razie potrzeby dodać trochę wody (nie więcej niż 2-3 łyżki). Dodaj semolinę i masło. Mieszając, gotuj przez 8 minut.

Krok 3

Ochłodzić masę kapuścianą do 70°C. Dodaj jajko, ubite z solą, aż będzie gładkie. Zamieszać.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Strząśnij nadmiar bułki tartej. Rozłóż mieszaninę kapusty i wygładź ją. Posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną i posyp pozostałą bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Krok 5

Do sosu wymieszaj śmietanę z drobno posiekanymi ziołami. Dodaj trochę soli. Podawać zapiekankę na ciepło lub na zimno z sosem.

PRZYDATNE RADY

Zamiast śmietany można użyć jogurtu, gęstego kefiru lub jogurtu naturalnego. Nie oszczędzaj na warzywach: im więcej, tym lepiej!

PRZY OKAZJI

Na podstawie przepisu z książki V.I. Trofimova „Gotowanie”, 1945

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja