Do przepisu
Na obiad podawaj zapiekankę z twarogu z warzywami. Nawiasem mówiąc, można go przygotować wieczorem, a w ciągu dnia pokroić i odgrzać. Albo zjedz na zimno. A jeśli w domu jest piekarnik lub multicooker, który pozwala zaprogramować godzinę rozpoczęcia gotowania, powierz przygotowanie zapiekanki na wymagany czas urządzeniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 396,15 kcal/porcja Porcje: 8 Używany: 29,29 g/25,95 g/17,69PiekarnikPieczenieKuchnia europejskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePiekarniaZapiekankaDanie główneSyrnikiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI800 g twarogu250 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany300 g brokułów3 jajka4 łyżki l. grysik2 marchewki8 łyżek l. tarty ser1 czerwona papryka2 ząbki czosnku5 gałązek tymianku1/2 łyżeczki suszone oregano3 łyżki. l. oliwa z oliweksólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Drobno posiekaj czosnek. Paprykę słodką obierz z nasion i błon, pokrój w średnią kostkę. Brokuły podziel na małe różyczki, włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 5 minut. Odcedź na durszlaku.
Krok 2
Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż marchewkę i czosnek przez 5-7 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty, dodać sól, pieprz i oregano.
Krok 3
Jajka ubić z solą, dodać jogurt i twarożek, dobrze wymieszać. Dodać semolinę i połowę startego sera, wymieszać.
Krok 4
Nasmaruj ceramiczne lub szklane naczynie do pieczenia olejem i dodaj smażone warzywa. Następnie wlać masę twarogową i wygładzić. Dodać brokuły, lekko wciskając je w ciasto. Posypać pozostałym serem. Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piecz przez 40-45 minut. Przed podaniem lekko ostudzić.