Do przepisu
Ludzie dzielą się na dwa obozy: tych, którzy nienawidzą szpinaku i tych, którzy go uwielbiają. Nasz przepis na zapiekankę przeznaczony jest właśnie dla miłośników szpinaku – w zapiekance mieści się go cały kilogram.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaPieczenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaZapiekankaDanie główneWegetarianizmNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg mrożonego szpinaku1 cebula3 ząbki czosnku250 g pieczarek, można zamrozić5 plasterków boczku1/4 łyżeczki suszone płatki chilli300 ml mleka200 ml gęstej śmietanki30 g tartego parmezanu70 g startego ostrego sera (cheddar lub gruyere)30 g masła40-50 g grubej bułki tartej lub bułki tartej pankosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szpinak należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić na durszlaku. Wyciśnij nadmiar płynu.
Krok 2
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Boczek przełożyć na ręczniki papierowe i ostudzić. Zostaw około 3 łyżek na patelni. l. tłuszcz z bekonu, resztę wyrzuć.
Krok 4
Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj cebulę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut. Zdjąć z ognia.
Krok 5
Do grzybów dodać szpinak. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili, dodaj mleko i śmietanę. Dodać połowę startego parmezanu i większość ostrego sera, dobrze wymieszać.
Krok 6
Boczek pokroić w drobną kostkę, trochę zostawić do posypania (ok. 2 łyżki), resztę wymieszać z masą szpinakową.
Krok 7
Umieść mieszaninę szpinaku w natłuszczonym, niskim naczyniu do pieczenia i posyp pozostałym gorącym serem.
Krok 8
Rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą i pozostałym parmezanem. Posypujemy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Krok 9
Przed podaniem posyp zapiekankę zarezerwowanym boczkiem.
PRZY OKAZJI
Szpinak mrożony sprzedawany jest w dwóch odmianach – drobno posiekany w formie bloków lub kulek oraz duże liście zwinięte w kulki. Do zapiekanki można używać obu rodzajów, tylko tej o dużych liściach, gdy się roztopi, trzeba ją pokroić.