Zapiekanka szpinakowa z boczkiem i grzybami

Do przepisu

Ludzie dzielą się na dwa obozy: tych, którzy nienawidzą szpinaku i tych, którzy go uwielbiają. Nasz przepis na zapiekankę przeznaczony jest właśnie dla miłośników szpinaku – w zapiekance mieści się go cały kilogram.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaPieczenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaZapiekankaDanie główneWegetarianizmNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg mrożonego szpinaku1 cebula3 ząbki czosnku250 g pieczarek, można zamrozić5 plasterków boczku1/4 łyżeczki suszone płatki chilli300 ml mleka200 ml gęstej śmietanki30 g tartego parmezanu70 g startego ostrego sera (cheddar lub gruyere)30 g masła40-50 g grubej bułki tartej lub bułki tartej pankosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Szpinak należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić na durszlaku. Wyciśnij nadmiar płynu.

Krok 2

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Boczek przełożyć na ręczniki papierowe i ostudzić. Zostaw około 3 łyżek na patelni. l. tłuszcz z bekonu, resztę wyrzuć.

Krok 4

Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj cebulę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut. Zdjąć z ognia.

Krok 5

Do grzybów dodać szpinak. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili, dodaj mleko i śmietanę. Dodać połowę startego parmezanu i większość ostrego sera, dobrze wymieszać.

Krok 6

Boczek pokroić w drobną kostkę, trochę zostawić do posypania (ok. 2 łyżki), resztę wymieszać z masą szpinakową.

Krok 7

Umieść mieszaninę szpinaku w natłuszczonym, niskim naczyniu do pieczenia i posyp pozostałym gorącym serem.

Krok 8

Rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą i pozostałym parmezanem. Posypujemy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Krok 9

Przed podaniem posyp zapiekankę zarezerwowanym boczkiem.

PRZY OKAZJI

Szpinak mrożony sprzedawany jest w dwóch odmianach – drobno posiekany w formie bloków lub kulek oraz duże liście zwinięte w kulki. Do zapiekanki można używać obu rodzajów, tylko tej o dużych liściach, gdy się roztopi, trzeba ją pokroić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja