Zapiekanka kalafiorowa z ikrą dorsza

Do przepisu

Czasami przypadkowe i dziwne kombinacje na pierwszy rzut oka okazują się bardzo interesujące i harmonijne. W tym przypadku spróbowaliśmy połączyć w jednym daniu kalafior, śmietanę i nadzienie jajeczne oraz kawior z dorsza. To oczywiście danie dla każdego, ale nam smakowało zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwłaszcza jeśli podasz go z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneKarnawałSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŚwieżo mrożona ikra z dorsza – 150 gkalafior – 500 gśmietana 18% – 160 gjajo kurze – 1 szt.ser półtwardy – 50 g + 100 g do posypaniazmieloną gałkę muszkatołową na czubku nożamasło do wysmarowania formysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kapustę podzielić na kwiatostany. Gotować w osolonej wodzie do miękkości lub na parze.

Krok 2

Śmietanę, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową ubić na sztywno, dodać drobno starty ser, kawior, wszystko wymieszać.

Krok 3

Blachę o wymiarach 17×27 wysmaruj olejem, ułóż małe kwiatostany kapusty, polej śmietaną i dressingiem kawiorowym, posyp startym serem. Przykryj blachę folią i piecz w temperaturze 170-180°C przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Podawać zapiekankę ciepłą.

Krok 4

Natłuszczamy prostokątne naczynie żaroodporne (około 20×30 cm), układamy pokrojone w drobną kostkę kawałki kapusty, zalewamy śmietaną i dressingiem kawiorowym, posypujemy startym serem. Przykryj blachę folią i piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut pod folią i 10 minut bez folii. Podawać zapiekankę ciepłą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja