Zapiekanie z twarogiem, 11 przepisów na przekąski i herbatę

Zapiekanie z twarogiem, 11 przepisów na przekąski i herbatę

Zapiekanie z twarogiem, 11 przepisów na przekąski i herbatę

Olga Zacharowa 12 sierpnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Pieczenie z twarogiem jest zawsze popularne. Naleśniki na śniadanie, eklery na popołudniową przekąskę, tarty lub bułeczki na przekąskę, sernik na wakacje. Ser twarogowy wykorzystujemy do nadziewania ciast, śmietany i posmarowania polewą. Mieszamy go nawet z bezą włoską!

Zapiekanie z twarogiem

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ciasto przekąskowe z serkiem śmietankowym
  • Tarta serowo-śmietanowa z pomidorami, cukinią i rukolą
  • Tarta z pomidorami, serem i serkiem śmietankowym
  • Podpłomyk Gozleme z twarogiem i ziołami
  • Placki z łososiem i twarogiem
  • Naleśniki z kremem żytnim nadziewane czerwoną rybą, ziołami i twarogiem
  • Eklery z kremem serowym
  • Słodkie wypieki z twarogiem
  • Babeczki waniliowe z delikatnym twarogiem i kwaśną śmietaną
  • Ciasteczka marchewkowe z kremem kokosowym
  • Cynamonki z polewą z serka śmietankowego
  • Domowy sernik z sosem pomarańczowym
  • Bułka biszkoptowa z kremem twarogowym na bezie włoskiej

Ciasto przekąskowe z serkiem śmietankowym

Tarta serowo-śmietanowa z pomidorami, cukinią i rukolą

Uniwersalne, kruche ciasto, które może służyć jako baza do ciast z otwartą powierzchnią. Można na przykład upiec cały koszyk lub tartę i wypełnić ją gotowym nadzieniem. Do przygotowania takiej tarty potrzebna będzie forma o średnicy 24 cm i wysokości boku 12-15 mm.

Twaróg jest tutaj podstawowym składnikiem nadzienia ciast przekąskowych.

Zapiekanie z twarogiem. Tarta serowo-śmietanowa z pomidorami, cukinią i rukolą
Zapiekanie z twarogiem. Tarta serowo-śmietanowa z pomidorami, cukinią i rukolą

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 250-300 g ciasta kruchego uniwersalnego, patrz przepis. Tutaj
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 5 g żelatyny liściastej
  • 20 zielonych listków bazylii
  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorków cherry, czerwonych i żółtych
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ocet balsamiczny
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto do pieczenia z serkiem rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folii do pieczenia na okrąg o średnicy 30 cm i wyłożyć formę. Odetnij ciasto wystające ponad boki formy. Nakłuj spód widelcem. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Włóż blachę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15-18 minut, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane. Studzimy na drucianej kratce.
  4. Do nadzienia Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzej śmietanę, dodaj wyciśniętą żelatynę, wymieszaj. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści, rondelek ze śmietanką zdejmujemy z kuchenki i lekko ostudzamy.
  5. Twarożek wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekane liście bazylii.
  6. Wypełnij spód kremem serowym i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  7. Przed podaniem przygotuj sos sałatkowy z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Oddziel 1 łyżeczkę. i doprawiamy rukolą. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj z pozostałym dressingiem.
  8. Połóż rukolę na serku śmietankowym. Ułożyć połówki pomidorów i plasterki sera. Skropić octem balsamicznym i natychmiast podawać z serkiem śmietankowym.

Tarta z pomidorami, serem i serkiem śmietankowym

Za każdym razem, gdy dodasz nowy ser i inne zioła, zmienisz smak ciasta. Bazując na naszym przepisie, zawsze możesz przygotować ciasto według własnego gustu. Spróbuj dodać smażonego bakłażana z serem, brokułów i chrupiących kawałków bekonu, pieczonej papryki i plasterków salami.

W tym przypadku ser twarogowy jest podstawowym składnikiem nadzienia ciast przekąskowych.

Zapiekanie z twarogiem. Tarta Z Pomidorami I Serem
Zapiekanie z twarogiem. Tarta Z Pomidorami I Serem

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 jajko
  • 150 g ricotty
  • 150 g sera twarogowego
  • 30-40 g startego parmezanu
  • szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • 150 g mąki
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki. l. zimne mleko
  1. Do testu pieczenia z twarogiem, przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Mąkę i masło rozetrzyj w dłoniach, tworząc okruszki. Dodaj żółtko i 1 łyżkę. l. zimne mleko, zagnieść ciasto w kulę. Lekko zagniataj ciasto na stolnicy, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na prostokąt. Przełożyć na blachę i dokładnie wyrównać. Zwiń wałek wokół krawędzi i usuń nadmiar ciasta.
  4. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika. Piec przez 10 minut. Lekko ostudzić spód tarty.
  5. Do nadzienia Jajko lekko ubij, dodaj ricottę, serek śmietankowy i połowę parmezanu, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Tą mieszanką wypełnij spód tarty.
  6. Pomidory pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tartę.
  7. Posypać pozostałym serem.
  8. Wypieki z twarogiem wstawiamy do piekarnika na 25–30 minut. Gotową tartę wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać na ciepło.

Podpłomyk Gozleme z twarogiem i ziołami

Alewtina Siemionowaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Podpłomyk Gözleme to jedno z tradycyjnych dań kuchni tureckiej. Robi się je z ciasta przaśnego, nadzienie można zmieniać – twarożek, ser, ziemniaki, mięso, nawet na słodko.”

Twaróg jest tutaj podstawowym składnikiem nadzienia do ciast przekąskowych.

Zapiekanie z twarogiem. Podpłomyk Gozleme z twarogiem i ziołami
Zapiekanie z twarogiem. Podpłomyk Gozleme z twarogiem i ziołami

Do przygotowania 10-12 podpłomyków potrzebujemy:

Do wypełnienia:

  • 300 g twarogu sól do smaku
  • 1 średni pęczek świeżych ziół, np. kopru i zielonej cebuli
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • Mąka 330 plus do podsypania
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 180-200 ml wody pitnej
  • masło
  1. Do testu pieczenie z twarogiem w misce, wymieszaj mąkę, olej roślinny i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto.
  2. Zbierz ciasto w kulę. Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut.
  3. Gdy ciasto odpoczywa, zacznij farsz. Drobno posiekaj warzywa i wymieszaj z twarogiem.
  4. Do twarogu dodać drobno posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać.
  5. Gotowe ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem.
  6. Każdą kulkę rozwałkuj na bardzo cienką warstwę, aż będzie przezroczysta i nałóż nadzienie na połowę zwiniętego koła. Zlep brzegi tortilli.
  7. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron po 2-3 minuty.
  8. Stronę smażoną smarujemy masłem, następnie w ten sam sposób smarujemy drugą stronę smażoną. Gozleme ułóż w stos i przykryj folią.
  9. Podawaj gorące wypieki z serkiem śmietankowym i ziołami.

Placki z łososiem i twarogiem

Zwiewne ciasto i delikatne, kremowe nadzienie rybne. Twaróg jest tutaj jednym ze składników nadzienia ciast przekąskowych.

Zapiekanie z twarogiem. Placki z łososiem i twarogiem
Zapiekanie z twarogiem. Placki z łososiem i twarogiem

Aby przygotować 20-24 ciasta, potrzebujesz:

  • 2 średnie cebule
  • 20 g masła
  • 1 kg ciasta drożdżowego, patrz przepis. Tutaj
  • 300 g wędzonego łososia
  • 300 g lekko solonego łososia
  • 150 g sera twarogowego
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo
  • 1 żółtko
  1. Do nadzienia w przypadku wypieków przekąskowych z twarogiem cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Smażyć na maśle na złoty kolor.
  2. Obierz jajka. Pokrój w drobną kostkę, jak każdą rybę. Rybę wymieszać z cebulą, twarogiem i jajkami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gotowe ciasto podzielić na kulki o masie około 40-50 g i rozwałkować na koła o grubości 1 cm. Na środku każdego koła umieścić trochę nadzienia i zlepić.
  4. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem ręcznikiem.
  5. Posmaruj placki roztrzepanym jajkiem, możesz dodać odrobinę wody pitnej. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, 15 minut. Wypieki z twarogiem ostudzić, przykrywając ręcznikiem.

Zapiekanie z twarogiem. Naleśniki z kremem żytnim nadziewane czerwoną rybą, ziołami i twarogiem

Irina Pekarnikowaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Naleśniki z kremem żytnim doskonale komponują się z słonymi nadzieniami, zwłaszcza twarogiem.”

Twaróg jest tutaj jednym ze składników nadzienia ciast przekąskowych.

Zapiekanie z twarogiem. Naleśniki z kremem żytnim nadziewane łososiem, ziołami i twarogiem
Zapiekanie z twarogiem. Naleśniki z kremem żytnim nadziewane łososiem, ziołami i twarogiem

Do przygotowania 4-5 porcji potrzebne będą:

Do testu:

  • 220 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 400 ml kefiru
  • 350-400 ml wody pitnej
  • 3-4 łyżki. l. olej roślinny plus do smażenia
  • 0,5 łyżeczki soda oczyszczona

Do wypełnienia:

  • liście 3-4 gałązek koperku i pietruszki
  • 200 g czerwonej ryby, lekka sól
  • 250-300 g twarogu
  1. Do testu przesiać mąkę i wymieszać w misce. Jajka oddzielnie ubić z solą i cukrem. Do masy jajecznej dodaj ciepły kefir. Mieszając dodać mąkę. Ciasto można ubić mikserem, będzie średnio gęste.
  2. Wlać wrzącą wodę. Ubijaj, aż utworzą się drożdżowe naleśniki. Nalewałam na oko, ciasto było trochę gęste, rozcieńczałam według potrzeby. Wlać olej i dodać sodę, wymieszać.
  3. Smażyć naleśniki na gorącej patelni z olejem roślinnym. Ułóż naleśniki w stos, posmaruj masłem.
  4. Do nadzienia Drobno posiekaj warzywa i ryby, wymieszaj z twarogiem, wymieszaj. Napełnij ciepłe naleśniki i podawaj.

Zapiekanie z twarogiem. Eklery z kremem serowym

Prawie każde nadzienie nadaje się do wypieku z ciasta parzonego. Eklery lub profiteroles można nadziewać mięsem mielonym lub rybą, mieszanką smażonych lub duszonych warzyw, kremem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub dowolnym dżemem.

W tym przypadku do pieczenia użyliśmy twarogu. Jeśli dodasz do niego drobno posiekane słodkie lub „słone” składniki, możesz zadowolić wszystkie gusta. Krem na bazie twarogu można przygotować także do innych wypieków, na przykład muffinek czy babeczek.

Zapiekanie z twarogiem. Eklery z kremem serowym
Zapiekanie z twarogiem. Eklery z kremem serowym

Do napełnienia 20 eklerów potrzebujesz:

  • 200 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki skrobia
  • 1 łyżeczka mąka
  • 150 g sera twarogowego
  • 100 g masła
  • 20 gotowych eklerów, patrz przepis. Tutaj
  • sól
  1. Do nadzienia pieczenia z twarogiem, w misce wymieszaj 100 ml mleka, skrobię i mąkę. Pozostałe mleko zagotuj. Cienkim strumieniem wlać mieszaninę mąki z mlekiem, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
  2. Zetrzyj ser i masło. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj mieszankę mleczną. Dodaj trochę soli.
  3. Serek śmietankowy włóż do rękawa cukierniczego. Ciasto parzone przekrój na pół wzdłuż boku lub na całej długości. Wypełnij kremem serowym. Włóż wypieki z serkiem śmietankowym do lodówki. Usuń za 15 minut. przed podaniem.

Słodkie wypieki z twarogiem

Zapiekanie z twarogiem. Babeczki waniliowe z delikatnym twarogiem i śmietanką

Olga Grezowaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Do tych babeczek przygotowałam krem ​​na bazie twarogu. Przygotowuje się go szybko i łatwo – z dostępnych produktów. Żadnego podgrzewania i żmudnego ubijania.”

Jeśli do śmietanki dodamy paczkę mascarpone (200 g) i dokładnie ubijemy mikserem, krem ​​będzie lepiej trzymał swój kształt i nie będzie się osiadał.

Zapiekanie z twarogiem. Babeczki waniliowe z delikatnym twarogiem i kwaśną śmietaną
Zapiekanie z twarogiem. Babeczki waniliowe z delikatnym twarogiem i kwaśną śmietaną

Do zrobienia 16 babeczek potrzebujesz:

Do kremu:

  • 1 opakowanie tłustej śmietany, 200…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja