Zamrożona Eksplozja Smaku: Truskawkowy Dżem!

Mrożony dżem truskawkowy

Do przepisu

Przepis na dżem z mrożonych truskawek pomoże, jeśli przegapiłeś sezon świeżych jagód, ale naprawdę chcesz je przygotować w ten sposób. Albo nagle zimą, kiedy zapasy słoiczków z tym przysmakiem się wyczerpały, całkowicie porywa Cię myśl o zjedzeniu go „tu i teraz”. Potem idziemy do sklepu, kupujemy mrożone truskawki i robimy z nich pięciominutowy dżem według tego przepisu. Okazuje się, że jest po prostu magicznie! Nawiasem mówiąc, chociaż w przepisie wykorzystano mrożone truskawki, jagody dobrze trzymają swój kształt, ponieważ zaczynamy je gotować, zanim całkowicie się rozmrożą. Tymianek doda wyjątkowego bogactwa smaku i oryginalnych nut korzennych aromatowi.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 430,58 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,73 g/0,40 g/105,20PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmrożone truskawki – 1 kg cukier – 1 kg tymianek – 1 gałązka sok 1/2 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na dżem. Zamrożone truskawki włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą. Umieścić w emaliowanym naczyniu (misce) i dodać cukier.

Krok 2

Pozostaw truskawki i cukier w temperaturze pokojowej na 30 minut. Jagody powinny puścić sok. Cukier zacznie się topić, tworząc syrop. Postaw patelnię z truskawkami na kuchence.

Krok 3

Włącz mały ogień pod patelnią z truskawkami. Do posypanych cukrem jagód dodaj gałązkę tymianku. Zagotuj truskawki w syropie. Zwiększ ogień do średniego. Gotuj przez 5 minut, mieszając jagody i okresowo zbierając pianę.

Krok 4

Do dżemu truskawkowego wlać sok z cytryny. Gotuj przez kolejną minutę. Zdejmij dżem truskawkowy z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Usuń gałązkę tymianku.

Krok 5

Przygotuj szklane słoiki i plastikowe pokrywki na dżem. Dokładnie umyć, następnie wysterylizować w dowolny dogodny sposób i wysuszyć. Umieść dżem w słoikach i przykryj plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Mrożony dżem truskawkowy można podawać na śniadanie z chrupiącymi tostami, a także dodawać do deserów, sosów i kremów do wyrobów cukierniczych (ciasta, ciastka, bułki).

PRZY OKAZJI

Tego mrożonego dżemu truskawkowego nie można przechowywać przez długi czas, ponieważ jagody nie gotują się w syropie zbyt długo. Dlatego zalecamy przechowywanie go w lodówce i zjedzenie jak najszybciej. Z ostatnim zadaniem nie będzie problemów, bo pięciominutowy dżem ma niezwykle świeży smak i zawrotny aromat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja