Słodkie marynowane pomidory na zimę
Do przepisu
Słodkie marynowane pomidory na zimę bardziej przypadną do gustu miłośnikom słodkawych marynat. Słoiki okażą się szczególnie piękne, jeśli połączysz w nich czerwone i żółte pomidory, a także paski wielokolorowej słodkiej papryki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 121,35 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 2,24 g/0,49 g/27,64ZamrażanieKonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5-2 kg pomidorów 1 szklanka cukru 2 łyżki. l. sól 2 łyżeczki esencja octowa 70% 5 groszków ziela angielskiego 3 pąki goździków 1,5 litra wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować słodkie marynowane pomidory na zimę, przygotuj wysterylizowany trzylitrowy słoik. Opłucz pomidory w zimnej wodzie. Umieść pomidory w słoiku. Dodaj goździki i ziele angielskie.
Krok 2
Zagotuj wodę i zalej pomidory. Pozostaw na 5 minut, następnie spuść wodę na patelnię. Ponownie zagotuj, dodaj sól, cukier i esencję octową.
Krok 3
Wlać gorącą marynatę do słoika i natychmiast zamknąć słoik wysterylizowaną pokrywką. Odwróć słoik do góry nogami. Zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby na zimę skórka słodkich marynowanych pomidorów nie pękła, przed włożeniem ich do słoika należy nakłuć je widelcem. Zwykle robi się to w miejscu mocowania łodygi.
PRZY OKAZJI
Pomidory zawierają dużą ilość witaminy A, która usprawnia procesy metaboliczne w komórkach. Oznacza to, że dzięki pomidorom zwiększa się metabolizm organizmu.