Zakonserwuj lato: Przepis na słodkie marynowane pomidory na zimowe dni

Słodkie marynowane pomidory na zimę

Słodkie marynowane pomidory na zimę Do przepisu

Słodkie marynowane pomidory na zimę bardziej przypadną do gustu miłośnikom słodkawych marynat. Słoiki okażą się szczególnie piękne, jeśli połączysz w nich czerwone i żółte pomidory, a także paski wielokolorowej słodkiej papryki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 121,35 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 2,24 g/0,49 g/27,64ZamrażanieKonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5-2 kg pomidorów 1 szklanka cukru 2 łyżki. l. sól 2 łyżeczki esencja octowa 70% 5 groszków ziela angielskiego 3 pąki goździków 1,5 litra wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować słodkie marynowane pomidory na zimę, przygotuj wysterylizowany trzylitrowy słoik. Opłucz pomidory w zimnej wodzie. Umieść pomidory w słoiku. Dodaj goździki i ziele angielskie.

Krok 2

Zagotuj wodę i zalej pomidory. Pozostaw na 5 minut, następnie spuść wodę na patelnię. Ponownie zagotuj, dodaj sól, cukier i esencję octową.

Krok 3

Wlać gorącą marynatę do słoika i natychmiast zamknąć słoik wysterylizowaną pokrywką. Odwróć słoik do góry nogami. Zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby na zimę skórka słodkich marynowanych pomidorów nie pękła, przed włożeniem ich do słoika należy nakłuć je widelcem. Zwykle robi się to w miejscu mocowania łodygi.

PRZY OKAZJI

Pomidory zawierają dużą ilość witaminy A, która usprawnia procesy metaboliczne w komórkach. Oznacza to, że dzięki pomidorom zwiększa się metabolizm organizmu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja