Domowy chutney pomidorowy
Do przepisu
Pikantny sos chutney to uniwersalna przyprawa do wszelkich mięs, warzyw czy ryżu. a przygotowanie go w domu wcale nie jest trudne.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 40 minutGotowanieSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI800 g posiekanych pomidorów we własnym soku 3 czerwone papryczki chili 3 cm świeży korzeń imbiru 3 łyżki. l. miód 1 łyżeczka sól morska niejodowana Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń nasiona i łodygi z chili. Pokrój w średniej wielkości kawałki o dowolnym kształcie, włóż do rondla, posyp solą. Dodaj pomidory z sokiem.
Krok 2
Imbir obrać, pokroić wzdłuż na plastry o grubości 5 mm, następnie pokroić w kostkę o boku 5 mm. Dodaj do pomidorów i chili. Postaw rondelek na dużym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 3
Dodać miód, wymieszać i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 5 minut.