Zaklęcia smaku: Sekrety kulinarnego wykorzystania kwiatów cukinii

Kwiaty cukinii: jak nie tylko je podziwiać, ale także pysznie ugotować

Kwiaty cukinii: jak nie tylko je podziwiać, ale także pysznie ugotować

Kwiaty cukinii to nie róże czy tulipany, ale są na swój sposób piękne, szczególnie dla smakoszy. Te delikatne kwiaty ogrodowe są nie tylko jadalne, ale podawane są w najlepszych restauracjach na świecie, a smakosze chętnie rezygnują ze zbiorów cukinii i zbierają miękkie, żółte kwiaty, aby przygotować swoje ulubione danie. Kucharka Evdokia Vasilyevna opowiedziała nam, jak przygotować kwiaty cukinii.

Kwiaty cukinii

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kwiaty cukinii, żeńskie i męskie: które wybrać do gotowania
  • Kwiaty cukinii: jak zachować świeżość zebranych kwiatów
  • Kwiaty cukinii: jak gotować
  • Kwiaty cukinii: z czym podawać
  • 2 przepisy na zrobienie kwiatów cukinii
  • Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym i ryżem
  • Pieczone kwiaty cukinii w stylu rzymskim

Pierwszy raz kwiaty cukinii przygotowałam 20 lat temu, kiedy moja córka wróciła z podróży służbowej do Włoch. Od dzieciństwa „mieszkam” w ogrodzie, a kwiaty cukinii są dla mnie niewątpliwą oznaką środka lata i przypomnieniem, że w trosce o zbiory czasami trzeba mocno zapylić warzywa. Ale nigdy ich nie gotowałam, po prostu patrzyłam, jak jasnożółte kwiaty najpierw kwitły, a po pewnym czasie więdły.

Okazuje się, że nadziewane kwiaty cukinii to jedno z najbardziej eleganckich i popularnych dań ulicznych we Włoszech. Córka pokazała mi zdjęcia pysznego fast foodu, z entuzjazmem opowiadała o jego smaku, a następnie przyniosła przepis, o który poprosiła rzymskiego szefa kuchni. Do mięsa mielonego Włosi użyli ricotty, parmezanu i szczypty gałki muszkatołowej. Nadziewane kwiaty zanurzyłam w cieście z mąki, skrobi, białego wina, jajek, oliwy z oliwek i wody, a następnie usmażyłam przygotowane kwiaty cukinii w głębokim tłuszczu. Wszystko to było cudowne, ale ricotta nie była wówczas dla nas dostępna i były też problemy z parmezanem. Musiałam z tego wyjść: ricottę zastąpiłam domowym twarogiem, a zamiast parmezanu użyłam Kostromy i wędzonego serka kiełbasianego. Do nadzienia dodałam drobno posiekaną natkę pietruszki z ogrodu i mieloną paprykę. Ciasto zrobiłam dokładnie według przepisu. Odkryłam więc nowe danie, można by rzec, również z cukinii.

Teraz co roku przygotowuję kwiaty cukinii i dużo z nimi eksperymentuję. Na początku sąsiedzi i przyjaciele byli bardzo ostrożni. Ale kilka degustacji – i powoli zaczęli gotować kwiaty cukinii, a potem zaczęliśmy wymieniać przepisy i teraz żadne z naszych letnich spotkań nie jest kompletne bez dań „kwiatowych”.

Proces wymuszonego (ręcznego) zapylania kwiatów cukinii
Proces wymuszonego (ręcznego) zapylania kwiatów cukinii

Kwiaty cukinii, żeńskie i męskie: które wybrać do gotowania

Kwiaty cukinii należy zbierać rano, kiedy zaczynają się otwierać. Tylko najpierw upewnij się, że twój wybór jest prawidłowy.

Cukinia, podobnie jak dynia, ma kwiaty męskie i żeńskie. Aby pojawił się owoc, musi nastąpić zapylenie krzyżowe – przeniesienie dojrzałego pyłku z kwiatu męskiego (pręcika) na piętno kwiatu żeńskiego (słupek). Wszystko było tak, jak nam mówili na lekcjach botaniki w szkole! Kwiaty męskie nie wytwarzają jajników ani owoców, dlatego nazywane są kwiatami jałowymi.

Jak odróżnić puste kwiaty od żeńskich kwiatów cukinii? Pączek żeński ma zgrubienie w miejscu jajnika, podczas gdy pączek męski rośnie na długiej i cienkiej łodydze.

Do gotowania wykorzystuję jałowe kwiaty, chociaż gdy zbiory cukinii są obfite, nie gardzę kwiatami żeńskimi. Kwiaty męskie obcięłam ostrym nożem lub nożyczkami kuchennymi wraz z 23 cm łodygi, samice gotuję razem z jajnikiem. Jeśli urósł, zostawiam obok kwiatu część jajnika o długości do 6.7cm

WSKAZÓWKA: Niektórzy włoscy szefowie kuchni zalecają usuwanie łodygi i pręcików podczas pracy z kwiatami męskimi. Biorą kwiat cukinii i trzymając jedną ręką płatki za podstawę, drugą ostrożnie usuwają (przekręcają) dolną część łodygą i pręcikiem. Nie robię tego, bo wszystko jest jadalne.

WAŻNY! Nie niszcz projektu natury i nie pozostawiaj kwiatów żeńskich bez zapylenia. Jeden kwiat męski może zapylić 23 żeńskie kwiaty cukinii.

Męskie kwiaty cukinii rosnące na pojedynczych łodygach rośliny
Męskie kwiaty cukinii rosnące na pojedynczych łodygach rośliny

Kwiaty cukinii: jak zachować świeżość zebranych kwiatów

Po zbiorze kwiaty cukinii należy ugotować najpóźniej w ciągu jednego dnia. Jeśli nie jest to możliwe, przygotuj je do dłuższego przechowywania. Aby to zrobić, ostrożnie strząśnij wilgoć i/lub owady, które mogą ukrywać się wewnątrz kwiatów. Wilgoć jest zabójcza dla delikatnego kwiatu, dlatego staraj się, aby był jak najbardziej suchy. Kwiaty w pojemniku układaj ostrożnie, warstwami, nie dociskając ich zbyt mocno i każdą warstwę wyłóż papierowymi ręcznikami. Przechowywać pojemnik szczelnie zamknięty w lodówce. Dzięki temu kwiaty cukinii przetrwają do 2 dni.

Wiem, że kwiaty można zamrozić, ale dopiero po zanurzeniu każdego kwiatka w cieście. Nie przeprowadzałem jeszcze takich eksperymentów.

Żeńskie kwiaty cukinii kwitną dosłownie na samej cukinii
Żeńskie kwiaty cukinii kwitną dosłownie na samej cukinii

Kwiaty cukinii: jak gotować

Kwiaty cukinii są zwykle nadziewane lub po prostu smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane są młodym serem miękkim, także z mleka koziego lub mieszanką sera miękkiego i dojrzewającego, twardego z dodatkiem anchois, orzechów, suszonych pomidorów i suszonych owoców. Do napełniania kwiatów cukinii nadają się ryż, puree ziemniaczane i komosa ryżowa o różnych smakach i przyprawach. Najprościej powstałe nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je w środek kwiatka. A następnie połącz płatki, jakby je „zapieczętowując”.

Kwiaty nadziewane można jeść na surowo, podobnie jak inne kwiaty jadalne.

Za pomocą silikonowej szczoteczki posmaruj jajkiem surowe nadziewane kwiaty cukinii, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12–15 minut. Podawać na ciepło z wiejskim pieczywem i domowym majonezem.

Podawaj surowe nadziewane kwiaty na risotto warzywnym lub w misce zupy kremowej, takiej jak cukinia, kalafior lub brokuły.

Uwielbiam dodawać świeżo zebrane kwiaty cukinii do letnich sałatek warzywnych, dekorować nimi pizzę lub mieszać je z sosem do spaghetti, szczególnie z suszonymi pomidorami i czosnkiem.

Pizza z kwiatami cukinii i kurkami
Pizza z kwiatami cukinii i kurkami

Kwiaty cukinii: z czym podawać

Do serwowania surowych i pieczonych kwiatów cukinii często wykorzystuję domowe pesto i sos pomidorowy.

Pesto wymaga świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Wszystko to umieszcza się w misie blendera i miksuje na gładką masę. Kontynuując mieszanie, dodaj tyle oliwy z oliwek, aby uzyskać gładki, jasnozielony sos. Sól do smaku.

Na sos, który moja córka nazywa „pomidorowym fondue”, na patelni z olejem roślinnym podsmażam posiekany czosnek i słodką cebulę, najlepiej szalotkę. Gotuj kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaję kilka związanych gałązek bazylii, aby nadać sosowi charakterystyczny smak. Dodaję grubo pokrojone mięsiste pomidory (bez skórki) i marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół (dla słodkości). Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż pomidory lekko zmiękną. Usuwam bazylię i marchewkę, sól i pieprz. Podawaj ciepły sos z odrobiną rukoli dla dodatkowej przyprawy.

Świeże kwiaty cukinii połączono ze słodko-kwaśnym soczystym chrupiącym jabłkiem, słodką papryką, burakami, miętą, chrzanem, rodzynkami, sokiem z cytryny, miodem.

2 przepisy na zrobienie kwiatów cukinii

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym i ryżem

Nadzienie nie jest zbyt znane Włochom, ale u nas cieszy się dużym zainteresowaniem. Mieloną wołowinę można zastąpić mielonym kurczakiem lub mielonym indykiem.

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym i ryżem
Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym i ryżem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 12 kwiatów cukinii
  • 12 szczypty oregano
  • liście 23 gałązki bazylii, drobno posiekane
  • 500 g mięsistych pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 180200 g ugotowanego ryżu okrągłego, najlepiej arborio
  • 1 żółtko
  • olej roślinny do smażenia
  • cytryna do podania, opcjonalnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem i wysokimi bokami. Smaż czosnek, 12 minuty, dodaj cebulę i kontynuuj smażenie, mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  2. Dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć, rozbijając szpatułką ewentualne grudki.
  3. Do zawartości patelni dodać zioła i pomidory. Rozgrzewka 23 minuty
  4. Dodaj ryż i smaż, aż wszystkie smaki się połączą, regularnie mieszając. Ryż powinien wchłonąć sok pomidorowy, a mięso mielone powinno zostać ugotowane. Nadzienie posolić i popieprzyć.
  5. Trzymaj każdy kwiat cukinii pionowo i napełnij go przygotowaną mieszanką za pomocą łyżki stołowej. Złącz końce płatków razem, aby zamknąć nadzienie. Dla wygody czasami wiążę kwiaty strzałką z zielonej cebuli, aby zachować kształt pąka.
  6. Nadziewane kwiaty cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinna być między nimi pewna odległość.
  7. Posmarować żółtkiem ubitym z 0,5 łyżeczki. wody i piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 2035 minut Na koniec możesz włączyć grill na kilka minut. Przygotowane kwiaty cukinii podawaj na gorąco lub na ciepło z cytryną, według uznania.

Pieczone kwiaty cukinii w stylu rzymskim

Aby przygotować smażone kwiaty, rzymscy kucharze przygotowują ciasto i nazywają je „pastelą”. Ciasto to przygotowuje się prosto i szybko.

Jeśli chcesz, umieść mały kawałek mozzarelli w każdym kwiatku, a następnie włóż go do ciasta stroną z łodygą.

Mieszanka jajek, niewielkiej ilości wody i bułki tartej może być rodzajem ciasta – będzie całkowicie domowej roboty.

Pieczone kwiaty cukinii w stylu rzymskim
Pieczone kwiaty cukinii w stylu rzymskim

Do gotowania 3Potrzebne 5 porcji:

  • 150 g mąki
  • 150 gramów wody
  • 15 kwiatów cukinii
  • olej roślinny do smażenia
  • sól morska
  1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Aby ciasto było puszyste, można dodać niewielką szczyptę drożdży szybkoschnących.
  2. Stopniowo zacznij dodawać wodę i cały czas mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. WSKAZÓWKA: Dodawaj wodę bardzo powoli. Nie musisz z tego wszystkiego korzystać! Powinno powstać jednorodne, niezbyt płynne ciasto.
  3. Weź dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą i grubym dnem i wlej olej. Powinien całkowicie pokryć całe dno patelni, plus dodać jeszcze 12 łyżki l. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Aby wiedzieć, kiedy jest gotowe, wrzuć do niego trochę ciasta: jeśli zacznie skwierczeć, masło jest gotowe!
  4. Zanurzaj kwiaty cukinii pojedynczo w cieście i ostrożnie przekładaj je na gorący olej. Smaż każdy kwiat na złoty kolor ze wszystkich stron.
  5. Przenieś smażone kwiaty dyni na ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar oleju. Dopraw solą i podawaj na gorąco smażone kwiaty dyni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukiniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja