Zaczynamy przygotowania do Nowego Roku. Jak zrobić najsmaczniejsze ciasta z musem

Zaczynamy przygotowania do Nowego Roku. Jak zrobić najsmaczniejsze ciasta z musem

Moda na ciasta musowe zawładnęła światem. Oczywiście, po wszystkim ciasto z musem – to jest sama czułość! Co więcej, domowe ciasto z musem jest najbardziej wyrazistą deklaracją miłości. I najlepszy prezent na Nowy Rok.

Wyśmienita glazura z orzechamiWelur czekoladowyWyśmienita glazura z orzechami

Torty musowe swoim pięknem i niezwykłością podbiły serca cukierników na całym świecie i szybko zdobywają serca klientów. Jak można przejść obok, gdy ciasto mieni się polewą, kusi nietypowym kształtem i ogólnie bardziej przypomina zabawkę niż deser!

Mus po raz pierwszy pojawił się na scenie gastronomicznej w 1894 roku. To prawda, że ​​w tamtych czasach „musem” nazywano przekąski warzywne lub rybne ubijane i utrwalane żelatyną.

Ale na początku XX wieku słynny francuski artysta Toulouse Lautrec wpadł na pomysł połączenia czekolady z białkami ubitymi na zwiewną piankę. Dopiero wtedy nazywano go „majonezem czekoladowym” (majonez de chocolat), a później tę niezbyt udaną wersję zastąpiono bardziej apetyczną nazwą. Dziś w niemal wszystkich kawiarniach i restauracjach we Francji w menu deserów króluje ten aksamitny deser.

Przez cały XX wiek mus zyskiwał na popularności i jednocześnie ulegał zmianom. Zaczęto dodawać do niego cukier, zastępując białka bitą śmietaną, żółtkami i masłem. Mus stał się nie tylko czekoladowy, ale także waniliowy, karmelowy, orzechowy i owocowy. Dziś mus jest jednym z głównych elementów wysokiej sztuki cukierniczej.

Cztery podstawowe elementy ciasta musowego to biszkopt, mus, nadzienie (lub kilka nadzień) i polewa. To w wyborze każdego elementu, jego smaku i konsystencji, które powinny współgrać z ogólnym smakiem ciasta, leżą umiejętności cukiernika. Każdy z czterech składników deseru przygotowuje się osobno, w następującej kolejności: nadzienie (krem, coulis, kompot, ganache, confit), który jest mrożony; Biszkopt (w razie potrzeby także mrożony), mus i polewka.

Ciasto z musem Kir Royal

Ciasto Kir Królewskie

Składanie ciasta. Mus wykłada się jako pierwszą warstwę, następnie zanurza się w nim nadzienie, następnie ponownie można wyłożyć warstwę musu i biszkopt kładziemy na końcu. W tej formie ciasto jest mrożone. Gotowe ciasto należy pokryć welurem lub polewą. Welur to mieszanka czekolady i masła kakaowego z dodatkiem barwnika. Welur nakładamy za pomocą pistoletu natryskowego. Glazurę można przygotować z dodatkiem skondensowanego mleka, czekolady, karmelu lub soku owocowego. Do glazury można dodać barwniki rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach.

Welur czekoladowy

Welur czekoladowy

50 g białej czekolady 25 g masła kakaowego barwnik rozpuszczalny w tłuszczach 1. Czekoladę i masło kakaowe roztopić oddzielnie, a następnie wymieszać. Dodać barwnik i zmiksować blenderem. Temperatura robocza gotowej mieszanki powinna wynosić 50°C. 2. Spryskaj pistoletem natryskowym lub aerografem zamrożony produkt. Im więcej masła kakaowego w mieszance farb, tym cieńszy i delikatniejszy będzie welur. Proporcje czekolady i masła kakaowego można zmieniać, aż do proporcji 50/50.

W przekroju welur czekoladowy

Wyśmienita glazura z orzechami

Wyśmienita glazura z orzechami

300 g ciemnej czekolady 100 ml niearomatyzowanego oleju roślinnego 500 g prażonych orzechów

  1. Drobno posiekaj orzechy. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej w trybie pulsacyjnym w odstępach co 10 sekund. Wlać porcjami olej roślinny, dobrze mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Dodać orzechy i wymieszać.
  2. Wyjmij zamrożony przedmiot, dobrze wymieszaj glazurę i natychmiast wylej ją na produkt, aby orzechy nie miały czasu osiąść na dnie.
  3. Temperatura pracy tej glazury jest różna, wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać. Im cieplejsza glazura, tym cieńsza będzie ona leżała na produkcie. Ale nie powinno być bardzo gorąco, w przeciwnym razie pianka zacznie się topić.

Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy temperatura jest prawidłowa, jest zanurzenie palca w lukrze. Powinien być lekko ciepły.

Wyśmienita glazura z orzechami w kawałku

Autorskie przepisy na ciasta z musem, opcje oryginalnych nadzień, musy. polewy, a także wiele innych supermodnych i co najważniejsze bardzo smacznych deserów znajdziesz w nowym Magazynie Książkowym „Jestem Cukiernikiem”.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #mus #glazuraPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja