Zachwycający przepis na brzoskwinie we własnym soku na zimowe miesiące

Brzoskwinie we własnym soku na zimę

Brzoskwinie we własnym soku na zimę Do przepisu

Przepis na soczyste brzoskwinie we własnym soku na zimę to bomba! Będziesz musiał trochę popracować, pokroić owoce i włożyć je do wysterylizowanego słoika, ale wynik przekroczy Twoje oczekiwania. Owoce można jeść na surowo, dodawać do wypieków, lodów czy twarogów. Smakują jak świeże! W odróżnieniu od tradycyjnych dżemów i kompotów, metoda ta jest delikatniejsza. Brzoskwinie nie podlegają obróbce cieplnej, dzięki czemu są gotowe ofiarować nam wszystkie swoje zalety nawet zimą. Do tego deseru lepiej jest używać dojrzałych owoców. W przypadku niedojrzałych, rozpuszczenie cukru może zająć więcej czasu i konieczne będzie dodanie plasterków do słoika, gdy opadną.

Złożoność: łatwo Kalorie: 237,62 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 0,74 g/0,09 g/59,10KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbrzoskwinie – 800 g cukier – 500 kwas glimonowy – 3 g cynamon – 3 guanilla – 3 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Brzoskwinie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem. Każdy owoc przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój w równe plasterki.

Krok 2

Słoiki po przygotowaniu zasyp sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dogodny dla Ciebie sposób (w kuchence mikrofalowej lub na kuchence). Będziesz potrzebować około 4-5 litrowych słoików.

Krok 3

Rozłóż przygotowane owoce. Cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym, cynamonem i wanilią. Zrób to: najpierw ułóż warstwę plasterków brzoskwiń, a następnie posyp je cukrem. Więc napełnij wszystkie słoiki do góry.

Krok 4

Słoiki umieszczamy w szerokim rondlu lub misce, zalewamy wodą. Powinien sięgać „ramion” puszek. Kontynuuj sterylizację obrabianych przedmiotów przez około 40 minut na małym ogniu. Owoce puszczą sok i napełnią słoiki po brzegi.

Krok 5

Jeśli zostało miejsce, dodaj więcej brzoskwiń, aby zapełnić pojemniki. Po upływie tego czasu wyjąć słoiki i zwinąć ich pokrywki.

Krok 6

Odwróć obrabiane przedmioty do góry nogami, owiń je kocem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do jednego roku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zaleca się zamykanie słoików brzoskwiń we własnym soku na zimę metalowymi pokrywkami, ponieważ są one najbardziej szczelne. Są również sterylizowane przez co najmniej 10 minut we wrzącej wodzie.

PRZY OKAZJI

Jeśli planujesz puszkować całe brzoskwinie na zimę, wybierz średniej wielkości owoce mniej więcej tej samej wielkości. Przed gotowaniem należy je obrać. Będziesz potrzebować mniej całych owoców.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja