Kompot z żółtych śliwek na zimę
Do przepisu
Przygotowanie kompotu z żółtych śliwek na zimę nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Ale ten czas wystarczy, aby przygotować pyszny napój, którym będziesz cieszyć się zimą. Detal wykonamy metodą double-fill, bez dodatkowej sterylizacji. Ogólnie rzecz biorąc, śliwki mogą mieć dowolny kolor, ale żółte dają piękniejszy i bogatszy kolor. A jeśli dodasz laskę cynamonu i brązowy cukier, napój stanie się karmelowo-pikantny. Ze śliwek nie będziemy usuwać pestek. Dzięki nim kompot nabierze bardziej cierpkiego smaku i zajmie to znacznie mniej czasu. Warto jednak pamiętać, że taki kompot można przechowywać nie dłużej niż rok. Jeśli planujesz przechowywać produkt dłużej, konieczne będzie usunięcie nasion.
Złożoność: łatwo Kalorie: 62,87 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,19 g/0,07 g/15,53GotowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEśliwki żółte – 700 g cukier – 400 g woda pitna – 2,5 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotować kompot z żółtej śliwki na zimę. Lekko niedojrzałe i gęste owoce myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.
Krok 2
Przygotuj 3-litrowy słoik i pokrywkę. Sterylizuj za pomocą pary lub w piekarniku. Jeśli kuchenka mikrofalowa jest wystarczająco pojemna, można do słoika wlać trochę wody i podgrzewać przez 5-7 minut przy mocy 750 W.
Krok 3
Umieść śliwki w sterylnych słoikach. W osobnym rondlu zagotuj wodę i wlej zawartość słoika na górę. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut.
Krok 4
Nałóż na słoik pokrywkę z otworami i ostrożnie wlej wodę z powrotem do garnka. Do słoika z gotowanymi na parze śliwkami dodać cukier i wymieszać.
Krok 5
Ponownie zagotuj wodę na patelni i wlej wrzącą wodę z powrotem do słoika. Zamknąć pokrywki i potrząsać na boki, aby rozpuścić cukier.
Krok 6
Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw je pod kocem na jeden dzień. Następnie przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca i przechowywać nie dłużej niż 1 rok. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli cukier jest dla Ciebie przeciwwskazany, nie jest to powód, aby odmawiać sobie domowych preparatów. Ugotuj kompot ze słodzikiem. Na każdy litr płynu będziesz potrzebować około 200 g ksylitolu. Rozlać do słoików razem z owocami. Na zimę lepiej sterylizować słoiki z kompotem z żółtej śliwki w wodzie przez 30 minut (w przypadku słoika 3-litrowego), a następnie zwinąć.
PRZY OKAZJI
Aby urozmaicić smak kompotu z żółtej śliwki na zimę, spróbuj dodać plasterki jabłek i gruszek. Owoce bardzo dobrze się ze sobą komponują i nadają słodko-kwaśnej śliwce słodki, miodowy smak.