Kompot z moreli i śliwek
Do przepisu
Kompot z moreli i śliwek ma bardzo harmonijny smak z przyjemną lekką kwaskowatością. W słoiczku nie ma zbyt wielu owoców, dlatego syrop nie jest zbyt gęsty. Czy powinienem pić to czyste? Decyzja należy do Ciebie! Wydaje nam się, że aby uzyskać lekki napój orzeźwiający, lepiej jest rozcieńczyć syrop wodą pitną lub nawet gazowaną w stosunku 1:1. Morele i śliwki z kompotu można podawać na deser, który jest wielokrotnie lepszy niż tłuste wypieki, ciasta czy słodycze. Nawiasem mówiąc, z owoców „kompotu” powstaje pyszny koktajl: wystarczy obrać je i nasiona, a następnie ubić miąższ jednym lub innym sfermentowanym napojem mlecznym.
Złożoność: łatwo Kalorie: 71,25 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,43 g/0,10 g/17.11DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImorele – 200 g śliwki – 200 g cukier – 100 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na kompot. Morele i śliwki umyj letnią bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Wszystkie owoce nakłuj wykałaczkami.
Krok 2
Sterylizuj słoik i pokrywkę w dowolny dogodny sposób. Ułóż w nim przygotowane morele i śliwki. Dodaj cukier. Wodę pitną zagotuj w czajniku (co najmniej 1,5 l).
Krok 3
Morele i śliwki włóż do słoika i zalej wrzącą wodą do samej góry. Przykryj pokrywką i zawiń. Pozostaw na 2 godziny. Następnie wlej syrop do garnka przez specjalną pokrywkę z otworami.
Krok 4
Syrop zagotować i zalać nim morele i śliwki w słoiku. Zapieczętuj i odwróć na podwójnie złożony ręcznik. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
W razie potrzeby do kompotu morelowego dodać mniej cukru i odcedzić. Tylko w tym przypadku zdecydowanie zalecamy sterylizację słoików z owocami w syropie przez 10–15 minut w garnku z wrzącą wodą.
PRZY OKAZJI
Kompot morelowy można przygotować zarówno ze śliwkami czerwonymi, czarnymi, jak i żółtymi. Jednak z estetycznego punktu widzenia preferowane są dwie pierwsze opcje.