Zachwycający kompot z soczystych malin i rubinowych czerwonych porzeczek

Kompot z malin i czerwonych porzeczek

Kompot z malin i czerwonych porzeczek Do przepisu

Kompot z malin i czerwonych porzeczek ma bardzo wyrafinowany, delikatny słodko-kwaśny smak, dlatego gorąco polecamy przygotować go na zimę. Lepszego kulinarnego wspomnienia lata nie można sobie wyobrazić! Przepis na taki kompot jest bardzo prosty i dość dostępny dla każdego letniego mieszkańca, ponieważ te jagody zwykle dojrzewają w tym samym czasie. Bierzemy więc maliny i porzeczki, przetwarzamy je, wkładamy do słoika, napełniamy syropem cukrowym i zwijamy. Cóż, po tym, zamiast sterylizować w garnku z wodą, stawiamy słoik pod ciepłym kocem lub dywanikiem. Dzięki temu kompot zostanie poddany dodatkowej obróbce cieplnej i będzie doskonale przechowywany nawet w temperaturze pokojowej.

Złożoność: łatwo Kalorie: 121,75 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,35 g/0,18 g/28,93KonserwowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIMalina 300 grCzerwona porzeczka 300 grCukier 300 grWoda 2,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj trzylitrowy słoik i pokrywkę na kompot malinowy. Dokładnie umyj je sodą oczyszczoną. Sterylizuj słoik za pomocą pary lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywkę w wodzie przez trzy minuty.

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

Krok 2

Przygotuj maliny na kompot. Jagody umyj pod bieżącą wodą i obierz. Włożyć do szerokiej miski wypełnionej zimną, lekko osoloną wodą. Pozostaw na 20 minut. Jeżeli w malinach były owady to wypłyną (należy je usunąć łyżką cedzakową).

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

Krok 3

Ostrożnie, aby nie uszkodzić jagód, przełóż maliny na stół wyłożony kilkoma warstwami ręczników papierowych. Posortuj czerwone porzeczki, oddziel je od gałązek i spłucz zimną wodą. Dobrze osusz na ręcznikach papierowych.

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

Krok 4

Zagotuj syrop na kompot. Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, gotuj syrop kompotowy przez około trzy minuty.

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

Krok 5

Połóż słoik na rozgrzanym stojaku lub grubym ręczniku. Przez szeroki lejek wsypujemy maliny i porzeczki. Ostrożnie, aby nie rozbić słoika, zalać wrzącym syropem.

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

Krok 6

Na słoik z malinami i porzeczkami w syropie nałóż pokrywkę i zamknij. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. Całkowicie ostudź.

Kompot z malin i czerwonych porzeczek
Kompot z malin i czerwonych porzeczek ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Kompot z malin i czerwonych porzeczek można zwinąć w tradycyjne blaszane wieczka lub zakręcić (ręcznie lub za pomocą specjalnego urządzenia sprzedawanego w sklepach z narzędziami).

PRZY OKAZJI

Kompot z malin i czerwonych porzeczek nabierze przyjemnych orzeźwiających nut, jeśli do słoika z jagodami dodamy kilka gałązek świeżej mięty lub melisy. Następnie zalej zawartość syropem i gotuj dalej według przepisu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja