Kompot z całych jabłek
Do przepisu
Kompot z całych jabłek można przygotować na zimę w ogromnych ilościach. Jeśli więc Twoja dacza zadowoliła Cię obfitymi zbiorami tych owoców, a także masz dużą spiżarnię do przechowywania, przyjrzyj się bliżej naszemu przepisowi. Przygotowanie takiego kompotu jest łatwe, szybkie i proste, ponieważ nie trzeba przecinać jabłek, wystarczy usunąć gniazda nasienne i nasiona. Syrop gotuje się przez trzy minuty! Pozostaje tylko polać jabłka w słoikach, zakręcić i ostudzić. Napój okazuje się nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ owoce poddawane są minimalnej obróbce cieplnej.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmałe mocne jabłka – 4 kg woda pitna – 4–5 lcukier – 900 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na kompot. Umyj je i wysterylizuj. Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne za pomocą specjalnego noża. Napełnij całkowicie słoiki jabłkami, upakując je tak ciasno, jak to możliwe.
Krok 2
Napełnij słoiki wrzącą wodą do samej góry. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 5 minut. Następnie ostrożnie spuść wodę do czystego rondla.
Krok 3
Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Natychmiast wlać do słoików z jabłkami i zakręcić. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Jabłka kompotowe można wykorzystać do nadzienia ciast i ciast. Lub pokrój je w ćwiartki i podawaj na deser, posypane bitą śmietaną i kruchym ciastem.
PRZY OKAZJI
Nie da się dokładnie określić ilości wody na kompot z całych jabłek: wszystko zależy od wielkości owoców i ich ilości w słoiku. Ale lepiej wziąć więcej (5 l): po prostu wylej nadmiar.