Kompot z agrestu i jabłek
Do przepisu
Przygotowanie domowego kompotu z agrestu i jabłek w sezonie letnim oznacza zgromadzenie dużej ilości witamin na zimę i podarowanie sobie i bliskim odrobiny letniej radości w czasie, gdy radości obiektywnie jest mniej. Kompot na zimę jest dobry, ponieważ przygotowuje się go praktycznie bez gotowania, co oznacza, że w owocach zachowuje się sporo przydatnych substancji. Na kompot możesz wziąć dowolną odmianę agrestu, najważniejsze jest to, że jagody są dojrzałe i elastyczne. Spośród jabłek w kompocie dobrze sprawdzają się „białe nadzienie”, „melba”, „Antonovka” i inne soczyste odmiany. W naszym przepisie na kompot podajemy proporcje na 3-litrowy słoik.
Złożoność: łatwo Kalorie: 112,92 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 0,37 g/0,20 g/28.04PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJIAgrest 400 grJabłka 400 grCukier 250 grWoda pitna 2,2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Agrest dobrze umyj i osusz, odetnij ogonki małymi nożyczkami i usuń wszystkie uszkodzone i pomarszczone jagody. Najlepiej przekłuć każdą jagodę igłą lub wykałaczką.
Kompot z agrestu i jabłek ()
Krok 2
Umyj jabłka i wytrzyj serwetkami. Pokrój na ćwiartki i usuń strąki z nasionami. Każdą ćwiartkę pokroić na 2-3 bardziej schludne plasterki.
Kompot z agrestu i jabłek ()
Krok 3
Wysterylizuj trzylitrowy słoik i pokrywkę. Zagotuj wodę. Wszystkie plasterki jabłek i agrest włożyć do gorącego słoika, zalać do pełna wrzątkiem i odstawić pod pokrywką na 15-20 minut.
Kompot z agrestu i jabłek ()
Krok 4
Do rondelka wsyp cukier. Do niego wlać napar ze słoika agrestu i jabłek. Możesz przykryć szyjkę słoika małym sitkiem, aby spuścić cały płyn. Syrop zagotować i gotować przez 1-2 minuty.
Kompot z agrestu i jabłek ()
Krok 5
Syrop wlać z powrotem do trzylitrowego słoika z jabłkami i agrestem. Natychmiast zakręć pokrywkę, odwróć ją do góry nogami i owiń kocem lub kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Kompot z agrestu i jabłek ()
Krok 6
Obróć schłodzony słoik do normalnej pozycji i umieść go w chłodnym miejscu do przechowywania. Gdy lato dobiegnie końca, kompot z agrestu i jabłek zachwyci Cię świeżym smakiem i witaminami.
Kompot z agrestu i jabłek ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie zamierzasz robić kompotu z agrestu i jabłek na zimę, a po prostu przygotować go do regularnego użytku, to wystarczy, że wszystkie składniki wymieszaj w rondlu, kompot gotuj przez 5 minut, pozwól mu trochę zaparzyć ciepłe miejsce, a następnie ochłodzone.
PRZY OKAZJI
Słoiczka na nasz kompot agrestowo-jabłkowy nie trzeba sterylizować. Wystarczy dokładnie opłukać – najlepiej sodą oczyszczoną – i zaparzyć wrzącą wodą przed dodaniem owoców i jagód.