Dżem brzoskwiniowy z grejpfrutem i gałką muszkatołową
Do przepisu
Dżem można spożywać jako deser lub podawać do mięs i drobiu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 395,09 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 24 godziny Używany: 1,23 g/0,23 g/98,45DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,2 kg brzoskwiń lub nektarynek 2 różowe grejpfruty 1 kg cukru pół gałki muszkatołowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grejpfruty umyj pędzelkiem, osusz, za pomocą noża do obierania usuń skórkę w paski i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z grejpfrutów.
Krok 2
Obierz brzoskwinie. Miąższ pokroić w plasterki, zalać sokiem grejpfrutowym. Zamieszać.
Krok 3
Spód miseczki na dżem zalej zimną wodą, dodaj cukier, dodaj około 100 ml zimnej wody i rozpuść cukier na małym ogniu.
Krok 4
Doprowadź syrop do wrzenia, usuń pianę, jeśli się pojawi. Dodaj skórkę i posiekaną gałkę muszkatołową na kilka kawałków, gotuj przez 10 minut.
Krok 5
Do syropu dodać brzoskwinie i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i zdjąć z ognia. Studzimy przez 4-5 godzin. Usuń kawałki gałki muszkatołowej.
Krok 6
Ponownie postaw garnek na dużym ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić, 4-5 godzin. Powtórzyć tę procedurę – doprowadzić do wrzenia, gotować przez trzy minuty i ostudzić – 2-3 razy, ostatnim razem nie chłodzić. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.