Zachwycające solone pomidory na zimę – sekret domowej spiżarni!

Solone pomidory na zimę

Solone pomidory na zimę, Zahodnikmarynowane pomidorySolone pomidory na zimę, Zahodnikmarynowane pomidory Do przepisu

Na pewno warto przygotować solone pomidory na zimę: właśnie wtedy kilka godzin spędzonych w lecie zwróci się Wam stokrotnie. Wyobraź sobie, jak miło będzie otworzyć taki słoik na Nowy Rok, Boże Narodzenie lub po prostu tak, bez powodu! Aromat, smak, piękny wygląd – pomidory według tego przepisu są dobre dla każdego. Fajnie też, że zmieniając skład zieleni, uzyskuje się zupełnie inne rezultaty. Spróbuj poeksperymentować: przygotuj na zimę kilka puszek solonych pomidorów, wkładając do każdej jeden rodzaj ziół (kolendra, mięta, bazylia, tymianek), a następnie umów się na degustację porównawczą. Zobaczysz: będzie bardzo ciekawie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 55,47 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,23 g/0,65 g/11.11PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśrednie pomidory – 2,5–3 kg czosnek – 4 ząbki dojrzały koperek z kwiatostanami i nasionami – 2 szt. liście porzeczki – 5 szt. liście dębu – 10 szt. duży liść chrzanu – 1 szt. zioła – 20 g pieprz czarny – 10 szt. ziele angielskie – 10 szt. goździków – 3-5 pąków cukru – 2,5 łyżki. l. gruba sól – 1,5 łyżki. l.kwas cytrynowy – na czubku noża Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki do przygotowania solonych pomidorów na zimę. Liście dębu, wiśni, porzeczki i chrzanu, koperku oraz ziół pikantnych dokładnie umyj i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku. .

Krok 2

Obierz czosnek. Jeśli goździki są za duże, przekrój je na pół. Pomidory dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wysterylizuj słoik w dowolny sposób i pozostaw do wyschnięcia

Krok 3

W słoiku przygotowanym do marynowania pomidorów ułóż liście wiśni, dębu i porzeczki, zioła, wszystkie przyprawy, czosnek i same owoce tak, aby uzyskać trzy warstwy ziół: na dole, w środku i na krawędzi słoika .

Krok 4

Słoik z pomidorami i przyprawami wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą aż do samej góry (jeśli lekko przeleje, nie martwcie się). Pozostaw na 10-15 minut.

Krok 5

Ostrożnie wlej solankę na patelnię. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnej plastikowej pokrywki z otworami lub odcedzić płyn, po prostu przykrywając górną część słoika z pomidorami podwójną warstwą gazy.

Krok 6

Do wody dodać sól i cukier i doprowadzić do wrzenia. Słoik pomidorów i przypraw zasyp kwaskiem cytrynowym i od razu zalej gorącą zalewą. Zwiń pokrywkę i odwróć. Pozwól ostygnąć.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wspaniała autorka magazynu Gastronom Irina i jej mama Valentina robią te pomidory od wielu lat. Oprócz doskonałego smaku cieszą się też, że nawet w ich strasznie gorącym mieszkaniu, a nawet na najwyższych półkach, puszki z pomidorami nigdy nie spuchły, nie zepsuły się… ogólnie rzecz biorąc, w żaden sposób się nie zawiodły.

PRZYDATNE RADY

Należy pamiętać, że solone pomidory według tego przepisu będą gotowe do podania dopiero po półtora miesiąca. To właśnie po tym czasie zostaną dokładnie posolone i nasycone wszelkimi aromatami.

PRZY OKAZJI

Takie solone pomidory doskonale zachowują się nie tylko zimą, ale także znacznie dłużej. Przechowuj je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (nie ma potrzeby przechowywania w lodówce).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja